Amnesi Napisano 11 Marzec 2013 Autor Napisano 11 Marzec 2013 Witam serdecznie. Kilka miesięcy temu zaczęłam interesować się 'poszukiwaniem skarbów', forum Odkrywca sprawiło, że zaraziłam się pasją. Planuję zakup wykrywki głównie na monetki i drobnicę. Jako, że jestem kobietą chciałam zapytać, czy sprzęt Garrett Ace 350 będzie dla mnie odpowiedni? Wiadomo, że sprzętem poszukiwacza jest także saperka i tutaj kolejne moje pytanie: jaka będzie odpowiednia? Czym różnią się te za 10zł od tych za 60zł na allezło?
alex_2013 Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 poczytaj , gdzie stu był wątek lekkich wykrywaczy i saperek. Na wstepie ci powiem ze saperka fiskarska jest lekka a z detektorów ace 350 moze byc lub cos ze stajni tesoro tak mysle.cos lekkiego i w miare prostego chyba:) tesoro musiałaby ogarnąc w ustawieniach, wiec moze bardziej acze
psg-1 Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 co do saperki to fiskars godny polecenia,natomiast co do kwestii różnych cen saperek,chodzi tu między innymi o jakość wykonania,jak kupisz saperkę za 10zł to prawdopodobnie rozsypie się po jednym wypadzie.a z wykrywek to polecam fishera f4,używanego można kupić w dobrej cenie.pozdrawiam
draven85 Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 Droższa saperka to głównie lepszy komfort kopania , chodzi o ostrze. Fiskarsem dużo łatwiej się kopie zwłaszcza w twardej ziemi niż zwykłą saperką a dla kobiety to pewnie będzie miało spore znaczenie. To tak jak z krojeniem tępym i ostrym nożem ;)Co do wykrywacza to już decyzja niech wynika bardziej z tego co lepiej leży w dłoni". Może być ace może być używana Cibola. Na początek sprzęty dobre i przyjazne a z czasem jeżeli pasja wciągnie i tak będą wymagały zmiany na coś lepszego bo jednak są to jedne z tańszych wykrywaczy, dobre raczej na naukę i wciągnięcie w poszukiwnaia.
Amnesi Napisano 11 Marzec 2013 Autor Napisano 11 Marzec 2013 Dziękuję za odpowiedzi. Zdecyduję się na kanarka, wiele pozytywów o nich czytałam i w razie W to mogę dosyć łatwo odsprzedać... Temat o saperkach już odnalazłam i przeczytałam. Myślałam o zakupie czegoś składanego, ale już wybito mi to z głowy:) Pozdrawiam
Voucur Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 esoro musiałaby ogarnąc w ustawieniach, wiec moze bardziej acze"Faktycznie, w Tesoro jest od cholery do ogarniania w ustawieniach. ;) Nawet wyższe modele są dosyć intuicyjne, a zbliżona cenowo do ACE 350 Tesoro Cibola jest prosta w ustawieniu jak drut. Przy czym Cibola jednak jest lżejsza i ogólnie moim zdaniem Tesoraki lepiej leżą w ręce i mniej męczy machanie nimi, niż kanarkami.
fuks_ag Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 To ja jeszcze cos podpowiem, mojej żonie przypasl do gustu fisher f2 lekki a nawet bardzo lekki, reka jej nie boli, na wyswietlaczu trochę bajerów, jak cyfrowe id znaleziska , coś bardzo podobnego na lekkosc ma teknetics alfa delta, dla kobiety to ważne i co najważniejsze to są bardzo proste wykrywacze łatwe w obsludze i nie mogą zrazoc użytkownika/użytkowniczkę do tego hobby.Co.do pytania o lopatkę, szukaj enerdowskiej składanej, bo nie jest to cienie gó...ko łatwo łamliwe, można ustawic lemiesz ( tak sie to chyba nazywa)pod kątem90¤ aby łatwiej wybrac urobek, wyprodukowano ma potrzeby wojska małe wymiary, http://m.allegro.pl/przedmiot,saperka-nit-ddr-niezastapiona-zima-,3081288241.htmlPs. Zastanów sie jeszcze nad tym euroace za te pieniadze masz delte tekneticsa a za ok1400delte z cewa 11dd mega sprawa i zabawa, a ze w opakowanih w garecie jeat lopatka do piasku to sie nie sugeruj po co ci cos z czego bedziesz niezadowolona.
Szukanko Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 Dlaczego niby składana saperka ma być zła?Lepiej chodzić z siermiężną pół łopatą"?Jak ktoś ma w planach kopanie dołów po pachy to tak łopata będzie w sam raz.Takie pół łopaty Fiskarsa są dobre na kopanie dużych dołów,ale do normalnych poszukiwań składane saperki są bardziej poręczne.Jeżeli będziesz szukała np. na ruinkach miedzy cegłami,gruzem itp. to znacznie łatwiej manewrować subtelną składaną saperką niż szerszą pół łopatą.W lesie łatwiej manewrować między korzeniami składaną saperką niż pół łopatą.Mniejsza powierzchnia obocza" powoduje także mniejszą ilość włożonej siły w wydzióbanie dziurki :)Ponadto warto porównać też ich wagę.Składaka łatwo schować w plecaku.Pół łopatę trzeba przy przemiataniu trzymać znacznie dalej niż małą saperkę ponieważ cewka będzie łapała od nie sygnał.Mogę polecić Tobie oryginalne saperki bundeswehry.Mogą być z demobilu a koszt takiej to ok.75 zł plus koszt wys. na alledrogo.Są bardzo dobrze wykonane,solidne.i niezawodne.Może być nawet wzór z 1965 roku one są nie do zajechania.Koniecznie muszą być oryginalne i nie wystarczy to że sprzedawca napisał w ofercie ,że jest to saperka NATO,lub bundeswehry trzeba dokładnie obejrzeć jej zdjęcia jakość łączeń ilość użytych nitów.Ten najnowsze saperki bundeswehry są nieco lżejsze od tych starszych kosztem użycia cieńszej blachy a do jej wzmocnienia zrobiono przetłoczenia.Pzdr.
barbarossa1941 Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 Co do saperki to jest dobra ale na pole i jeszcze gdy chodzisz przy plusowej temperaturze,do lasu na pewno kiedyś zawitasz,ja osobiście nie wyobrażam sobie kopać w lesie saperką gdy pod ziemią masa mniejszych i większych korzeni do tego większość czasu na klęczkach ewentualnie w skłonie po 10 h da się odczuć plecy.Też kiedyś myślałem o saperce ale kupiłem w ogrodniczym taką mini szpadelek za jedyne 15 zł cały ze stali(nie jest ciężki)mam go już trzy lata i jest super,jedyne co zmieniłem to śrubkę mocowania rękojeści.Lekko zmarznięta ziemia i drobne korzenie nie sprawiają mi problemu.Wymiary długość całkowita 83 cm,sam szpadel długość 24 cm,szerokość 16 cm.Myślę że cena do jakości i funkcjonalności jest rewelacyjna.Wybór należy do Ciebie.
Szukanko Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 Bez przesady nie polecaj jeż słabszego f2 niż ten który Wybrała.Z tą saperką to też niewypał.
fuks_ag Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 W czym fisher f2 czy alfa/delta sa slabsze od euroace?? Wagą wytrzymałoscią, zasilaniem, prostotą, funkcjonalnoscią, zasiegami (do prównania wszystkie modele wyposażymy w cewkę 11dd kontra euro ace dd), i co wychodzi? Zasiegi podobne, f2 ,alfa delta do euroace ale różnica jest przy identyfikacji znaleziska akurat ten f2 najwiecej pokaże dzieki cyferkom swoja.droga pokaze nikiel zeazo itd, aha nie to ze mam cos do euroace, tez jestem na etapie wybrania kolejnego wykrywacza i rozpatruję euroace delte z cewka 11dd i kilka innych, delta ma wielki wyswietlacz , a eufoace jest rozwinieciem ace 150/250 podwyższono czestotliwosc dodano pare segmentow na wyswietlaczu cale zamieniono na centymetry, dodanu duza cewke dd jak bedzie miec identyfikacje cyfrowa to juz bedzie bardzo dobrze, przewyzsza zasiegami f2 alfe.delte z cewkami8 (kilka cenfymetrow ale jednak) i na tym koncza sie jego.zalety, cewka krucha latwo odpryskuje.Kazdy z wymienionychteraz wykrywacz ma swoje wady i zalety, ale czy f2 slabszy to juz indywidualna kwestia, Szukanko teraz twoje spostrzezenia i argumenty.
Zenit Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 Do Ace saperka bundeswerka składana wystarczy w zupełności ,ma piłkę i można nią ciachać korzonki.Jest dyskretna a pokrowiec ma mocowanie do paska od spodni.2-3 sezony wytrzyma na pewno.Pozdrawiam
Zenit Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 http://allegro.pl/saperka-wojskowa-skladana-bundeswehr-z-pokrowcem-i3079908693.html
IdeL Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 Cześć.ACE250 jest moim zdaniem bardzo niewygodnym i źle wyważonym detektorem. Pod względem użytkowym jest fajny, ale ta zalana w żywicy sonda powoduje, że sprzęt jest bardzo niewygodny w użyciu. Jeśli chcesz szukać kolorowej drobnicy rozważ raczej zakup Whitesa Prizma lub Minelaba Xterry. Co do łopatki - ja z powodzeniem używam od lat takiej z żółtym trzonkiem, zakupionej w praktikerze, za mniej więcej 23 zł. Uważam, że łopatka jest wygodna i dość trwała.PozdroofkiIdeL
marek5 Napisano 12 Marzec 2013 Napisano 12 Marzec 2013 Jakis taki ..żeby znajdowała mniej od ciebie.Wtedy zawsze bedziesz królem polowania.
Fahrenheit Napisano 12 Marzec 2013 Napisano 12 Marzec 2013 Ogólnie rzecz biorąc saperki z demobilu są nie do zdarcia. Osobiście mam stary typ z armii Węgierskiej i nie ma warunków, którym by nie podołała. Radze unikać składanych saperek ze sklepów ogrodniczych i marketów. Pozdrawiam
atylla Napisano 12 Marzec 2013 Napisano 12 Marzec 2013 wykrywacz kanarek,saperka za 30 zł i miłego kopania.
sniper_bob Napisano 12 Marzec 2013 Napisano 12 Marzec 2013 co do saperki to mogę polecić bardzo solidna http://archi.inosak.org/db/item3062438753_1.html
E TRAC Napisano 12 Marzec 2013 Napisano 12 Marzec 2013 Według mnie kanarek jest najlepszy w tej cenie i co ważne bardzo lekki.Udanych łowów.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 12 Marzec 2013 Napisano 12 Marzec 2013 Kanarek lekki??? To kotwica. Tona żywicy na kiju. Daje większy moment obrotowy na łokciu niż wykrywacze po 2kg.Absolutnie nie nadaje się dla kogoś, kto ma mało siły do machania. Chyba że się celowo chce komuś zrobić krzywdę. Może są jakieś alternatywne lekkie sondy na rynku, ale na pewno nie te fabryczne odawżniki.
alex_2013 Napisano 12 Marzec 2013 Napisano 12 Marzec 2013 wez ace 350, chyba ze chcesz wydac dużo wiecej to x terre minelaba 700. Skoro zaczynasz przygode sugeruje to pierwsze. Gosc za 900 na alledrogo sprzedaje uzywke euroace, moze byc jeszcze teknetics gamma, delta. Ale obawiam sie ze łatwiej Ci bedzie sprzedac garretta za pare groszy potem nawet jak stracisz po czasie ze 200 zł na tym. No chyba ze chcesz wiecznie czekac na pewien wykrywacz innowacyjny polskiej produkcji na m", który jest w sferze wiecznych projektów...:) pozdrawiam
Brzęczyszczykiewicz Napisano 12 Marzec 2013 Napisano 12 Marzec 2013 Daj spokój alex. Przed zakupem m" trzeba będzie zdać egzamin z czytania ze zrozumieniem zdań pojedynczych. To wyklucza nie tylko Ciebie. Nie wyśmiewaj też czegoś tylko dlatego że jest poza Twoim zasięgiem, szeroko rozumianym w Twojej ciasnej przestrzeni :]
fuks_ag Napisano 12 Marzec 2013 Napisano 12 Marzec 2013 jak juz to.euroace dla kogos malo zorientowanego to moze byc zagwózdka a na allezlo ktos juz z ace250zrobil euroace250??? Bzdura,Cod ogloszenia za 950to kwestia zastanowienia dlaczego pourywane zaczepy i nowa cewka, a w tej cenie używany f4 ,ale my tu gadugadu a koleżanka już chyba kupila nowe euroace ale tego pewien nie jestem....
E TRAC Napisano 12 Marzec 2013 Napisano 12 Marzec 2013 Brzęczyszczykiewicz ACE250 nie jest taki zły, nie wiem o co ci chodzi, przecież to wykrywka dla ludzi, a nie siekiera do rąbania drzewa :)Dajmy spokój, przecież też nie wiesz jakiej postury jest koleżanka, ja znam taką co by nie jednego chłopa powaliła wzrokiem.Tego pod uwagę nie wziołeś :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.