sniper_bob Napisano 4 Marzec 2013 Autor Napisano 4 Marzec 2013 http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130304/POWIAT11/130309873Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 10:41 04-03-2013
wyspiarz44 Napisano 4 Marzec 2013 Napisano 4 Marzec 2013 Chłopakom na plus, że posprzątali po sobie , niewiadomo czy to ta ekipa dokonała wykopków w celach komercyjnych - gdybanie . I właśnie w taki sposób zaczyna się nagonka na środowisko pasjonatów , urabianie opini publicznej że robimy to tylko dla korzyści finansowej .....
Lipek Napisano 4 Marzec 2013 Napisano 4 Marzec 2013 Muzealny urzędas nie wie nawet, co tam wykopano, ale już zadeklarował chęć przyjęcia znaleziska w swoje zbiory. Jak widzę tuzy polskiej detektywistyki z NTO już mają swoja wersję o II wojennych skarbach przygotowanych do wywozu za granicę. Pomimo tego, że sami napisali: Co więc wykopano, na razie nie wiadomo" :DTen fragment też mi się podoba: abytkiem jest każda rzecz o wartości historycznej czy kulturowej, której zachowanie leży w interesie społecznym." Czy sprzedawane na Allegro monety z Chojnowa (w końcu pochodzące z okresu II wojny, a nawet lat wcześniejszych) też podpadają pod tą definicję wg. detektywów z NTO? :)
sniper_bob Napisano 4 Marzec 2013 Autor Napisano 4 Marzec 2013 W środowisku poszukiwaczy skarbów to miejsce w Racławicach było znane od lat. W 2007 roku w czasie budowy kanalizacji robotnicy przypadkowo odkryli w wykopie sprzęt z II wojny światowej. Nie wyciągnięto go jednak na powierzchnię, rów zasypano."Prawie 6lat wiedzieli że coś tam jest i co...?? olali to... lepiej poczekać aż ktoś zrobi za nich czarną robotę wykopie, wyczyści a może nawet przywróci do stanu używalności a wtedy zabrać za free postraszyć paragrafami a może nawet jeszcze jakaś grzywna wpadnie do budżetu państwa... co za kraj...Swoją drogą ponoć podczas budowy/remontu obwodnicy koparka zahaczyła o jakiś element pojazdu chyba wieżę szybko kazano zakopać zanim coś wyjdzie na światło dzienne i konserwator wstrzyma budowę ile w tym prawdy nie wiem tak slyszałem....
Shade Napisano 4 Marzec 2013 Napisano 4 Marzec 2013 Jeśli tam było coś cennego rzeczywiście jak sugeruje koń-serwator, to czy zostanie pociągnięty do odpowiedzialności za to że wiedząc o skarbie", lekceważył sprawę przez tyle lat, aż w końcu ktoś go (ich) wyręczył? Aaa wiem, czekał tak długo bo im skarb starszy tym cenniejszy.
AoT_Hunter_PL Napisano 4 Marzec 2013 Napisano 4 Marzec 2013 Aj widzę że sniper mnie uprzedził było dopisać akcja Opolskie :)zal i tyle -- dziś w tv był reportaż o czasie interwencji policji, w razie zgłoszenia jakiś rozbojów czas oczekiwania nawet 7h!!!!policjanci, którzy mieli 900m od komisariatu do miejsca w którym zgłoszono rozbój potrafili przyjechać po 1,5h...a na pierdoły to mają czas i pieniądze .... kto za to zapłaci myy...a z drugiej strony też nie rozumiem tych moherów, które podkapowały.....
krism Napisano 4 Marzec 2013 Napisano 4 Marzec 2013 Po przeczytaniu tego artykulu zaczalem sie bac pol roku temu kupilem wlasnie w prudniku II wojenna ciezarowke. Sprzedajacy(allegro) zareczal ze przywiozl ja z austrii, gdze kupil ja razem z jakas fabryka maszyn do lodow.-Z tym, ze nie niemiecka bo amerykanska (gmc 353 wywrotka w prawie idealym stanie) no ale jak wytlumaczyc takim urzednikom, ze to nie jest to np: ukradziona przez niemcow amerykanom i nastepnie zakopana po uprzednim zakonserwowaniu w 45 i odkopana kilkadziesiat lat pozniej w ramach przestepstwa by ja sprzedac w sumie za nie az tak wielkie pieniadze.
AoT_Hunter_PL Napisano 4 Marzec 2013 Napisano 4 Marzec 2013 Tak dodam jeszcze od siebie (bo wcześniej najechałem na policje) fakt faktem tak się dzieje w tym kraju ale myślę, że i większość policjantów wie co i jak .. po prostu z polecenia służbowego muszą się takimi pierdołami zajmować. Bo ci z góry ... statystyki itd.Coś jak sprzedaż w sklepach RTV - teraz nie liczy się jakość i obsługa klienta tylko wciśnięcie ile się da i czego tylko się da byle by wyrobić normy i mieć prowizję z tego.... to co Panowie teraz w Czechach będzie przyrost turystów.Będzie ciepło Czesi zarobią z podatków pozyskanych za zakupiony alkochol i będzie na +A w Polsce będzie trzeba wydać na biurokrację, sprawy, pościgi itp będzie na --, nie przepraszam statystyki będa na duży + :)Nie jedni Panowie w mundurkach to czytają kto chce weźmie sobie wnioski go głowy.Ale taka jest prawda.Prędzej czy później ludzie nie wytrzymają i wszystko się w Polsce zmieni wspomnicie moje słowa byle by na dobre.
suchy ss Napisano 5 Marzec 2013 Napisano 5 Marzec 2013 O nie, teraz to zamkną granice żeby przeszkodzić w wywiezieniu czegoś....nie wiadomo czego :)
szwejk4 Napisano 5 Marzec 2013 Napisano 5 Marzec 2013 W środowisku poszukiwaczy skarbów to miejsce w Racławicach było znane od lat. W 2007 roku w czasie budowy kanalizacji robotnicy przypadkowo odkryli w wykopie sprzęt z II wojny światowej. Nie wyciągnięto go jednak na powierzchnię, rów zasypano."Wszyscy wiedzieli tylko nie oni he he biedactwo nikt ich nie zaprowadził nie podał a szkoda bo była by premia;)
lysy452 Napisano 5 Marzec 2013 Napisano 5 Marzec 2013 może zacznijmy od tego czy Racławice są wpisane w rejestr zabytków,jeśli nie to można kopać do woli o ile wiem ustawa o zabytkach nie zabrania kopania,poszukiwania i jak tam kto jeszcze woli w miejscach które nie są wpisane na taka listę,ponieważ nikt nam nie wyda stosownego zezwolenia na coś czego nie ma
WykoP2411+ Napisano 8 Marzec 2013 Napisano 8 Marzec 2013 Nie ma kto tej starej rurze wrzucić hanta do izby? Konfidentów należy bezwzględnie likwidować.Może wykopali zwykły złom i coby go nie zakopywać już zabrali a ci od razu psiskami szczują.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.