Skocz do zawartości
  • 0

dokumenty i listy urzędowe

traper6

Pytanie

Napisano

Nie chcę zakładać kilku wątków, więc te papierzyska wrzucam do jednego wątku.
Interesuje mnie co to jest za dokument i proszę o napisanie mi po niemiecku normalnymi literami, bo z tymi mam problem z odczytaniem.
Osoby które będą łaskawe udzielić mi odpowiedzi, proszę o podanie w nagłówku: Dokument 1, 2, 3 itd

A więc lecimy po kolei:

Dokument 1.
Jest to pierwsza strona tytułowa. Format trochę większy od A4 (nie mieści się w skanerze). Domyślam się że to może być coś powiązane z bankiem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
6/to nadanie http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Wehrmacht_4_years_service.jpg&filetimestamp=20080504215057
Napisano
Zdjęcie 2. Dokument z czasów II wojny światowej tzw. kenkarta czyli dowód tożsamości wydawany przez władze niemieckie wszystkim nie-niemieckim mieszkańcom Generalnego Gubernatorstwa, którzy ukończyli piętnasty rok życia. Kenkarty Polaków miały kolor szary, Żydów i Cyganów żółty; Rosjan, Ukraińców, Białorusinów, Gruzinów i Górali (traktowanych jako ludność pochodzenia niemieckiego Goralenvolk) niebieski. Dokumenty mniejszości oznaczone były dodatkowo literami: J (Żydzi), R (Rosjanie), W (Białorusini), K (Gruzini), G (Górale), Z (Cyganie). Przy odbiorze pobierano odciski palców wskazujących obu rąk, umieszczanych na karcie rozpoznawczej.
Tak więc ja przystaję że kennkarte na płótnie posiadali jeńcy
obozowi.
Napisano
Ta kennkarta powyżej należała do Niemki z Brunszwiku to po prostu używając terminów z PL dowód osobisty
Napisano

A tutaj zwracam się do osób władających językiem włoskim.
Dokument datowany na 1866, składa się z 3-ech stron, papier czerpany.
Naklejone znaczki jakiegoś urzędu. Czy ktoś może mi powiedzieć co to za dokument ? Czy nad znaczkami znajduje się nazwa miejscowości ? Jeżeli tak to jaka ?

To już ostatni papiór który daję do ID. Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi i poświęcony czas

Napisano

Ależ proszę uprzejmie.

Nagłówek. Czy jest tam nazwa miejscowości ?
Na wszystkich kartkach jest duży znak wodny coś jakby kwiat a nad nim korona.
Nie wiem czy to coś pomoże, ale wszystkie kartki są koloru białego, natomiast ostatnia (pojedyncza)ma kolor niebieskawo - szary, inny znak wodny, ale taką samą sygnaturę jak w nagłówku 836/36

Napisano
Tyle to i ja widziałem, przecież wcześniej w opisie podałem rok.
Najbardziej mi zależy na odpowiedzi co to jest za dokument i z jakiego miasta.
Napisano

Nie chcę zakładać kilku wątków, więc te papierzyska wrzucam do jednego wątku.
Interesuje mnie co to jest za dokument i proszę o napisanie mi po niemiecku normalnymi literami, bo z tymi mam problem z odczytaniem.
Osoby które będą łaskawe udzielić mi odpowiedzi, proszę o podanie w nagłówku: Dokument 1, 2, 3 itd

A więc lecimy po kolei:

Dokument 1.
Jest to pierwsza strona tytułowa. Format trochę większy od A4 (nie mieści się w skanerze). Domyślam się że to może być coś powiązane z bankiem

Napisano

1 A.
Ogólnie składa się z 8-u stron ręcznie pisanych. Zszyty jest kolorową dratwą i z obu końców dratwy jest zabezpieczone takimi pieczęciami. W środku występuje wiele identycznych pieczęci, ale już postawionych tuszem.

Napisano

Dokument 2 Kenkarte

Nie znam się na tych dokumentach. Dziwi mnie to że jest wykonany na płótnie. Czy to jest normalne że nie jest zabezpieczone żadną ekturką" ?
Czy jest on kompletny ?

Napisano

Dokument3
Jest jednostronny. Co to jest, dokument ukończenia jakiegoś kursu ? Proszę o napisanie mi normalnymi literami nagłówka.

Napisano
Impreza nazywała się *Metallspende des deutschen Volkes* odbyła się w 1940 r. na okoliczność urodzin Hitlera ,polegała pewno na tym że ludziska oddawali przedmioty z metali kolorowych na złom z przeznaczeniem na cele wojenne a otrzymywali takowy dyplom jak powyżej.
Napisano

Dokument 4
Trochę większe od formatu A4 bo się nie mieści w skanerze.
Jest przyklejone zdjęcie miasta.
Jest to dokument ukończenia jakiegoś kursu ?

Następne skany są z tym samym nazwiskiem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie