countaries Napisano 6 Październik 2013 Napisano 6 Październik 2013 Snajper-s1 - gratuluje pieknych znalezisk , a jeszcze bardziej wlasciwego podejscia do tematu - bo dokladnie o to tutaj chodzi - o odrobine nostalgi ,emocjonalnego podejscia ... niekoniecznie malpie pokazywanie przedmiotow pozbawionych jakiegokolwiek komentarza ( przemilczam SPOKO , NARA , MOJE ZNAJDKI , SUPER MIEJSCOWKA , POZDRO , POKAZ RESZTE )a I czesto z wymazanymi fragmentami , by ktos czasem nie domyslil sie gdzie sa Biesszczady czy inny Tannenberg .... Lubie poczytac mily tekst , czy chocby przemyslany komentarz . Jestem zwolennikiem takiego podejscia do posszukiwan . Dobrze , ze choc niektorzy maja w sobie tyle wrazliwosci , ze wplataja mile zdjecia okolic / przyrody badz ciekawe kompozycyjnie fotki swiezych artefaktow oddajace klimat i okolicznosci ich znalezienia . Watek powinien smuszac do refleksji lub/i co za tym idie konwersacji .Powinien konsolidowac I jednoczyc ludzi , ktorzy lacza wspolna pasje , dla ktorych szacunek dla tej historii , miejsc I ludzi z nia zwiazanych jest najazniejsza a nie tylko zaliczenie" 1555-tej blaszki , czy klamry .... lub obrona wlasnejmiejscowki przed obcym szpadlem " . Kazdy troche inteligentniejszy czytajacy" pasjonata (zwlaszcza starsze opracowania niemieckojezyczne )jest bez najmniejszego problemu z duza doza dokladnosci poznac te miejsca na podstawie kilku wczesniej pokazanych drobiazgow oraz plotek srodowiskowych - nie robmy cyrku , nie kazdy ma czas , czy chec na wykopywanie wam owaru" NIe wiem czy I ilu z was posprzatalo kiedys lokalny cmentarz z lat Wielkiej Wojny , czy probowalo odszukac jakies informacje dotyczace zolnierza z laszki"( chocby to , czy nie ma go na listach poleglych ). Tak jak powiedzialem wczesniej podobnie jak same znaleziska , tak I niektore ze zdjec sa naprawde ciekawe i swietnie oddaja atmosfere swego czasu , ale czy naprawde nie chodzi tu o nic wiecej niz pochwalenie sie kto wiecej i szybciej wykopal o i tamto" ? Czesto jedynym komentarzem jest tylko SUPER - DUPER" , DAWAJ WIECEJ" .... naprawde zadnych innych potrzeb wiecej ? zadnej dyskusji o samym przedmiocie , okolicznosciach jego znalezienia ? na pewno sa wsrod Was ludzi o duzej wiedzy i wrazliwosci , na pewno majacy swietne i ladnie wyeksponowane kolekcje (tak w tym hobby/pasji estetyka odgrywa kluczowa role) - prosze nie dajcie sprowadzic watkow takich jak te do roli foto statystyki - bo chcac poogladac dobre przedmioty mozna wybrac sie do museum (niekoniecznie regionalnego i niekoniecznie tylko w Plsce) , zaopatrzyc sie w profesjonalna literature lub majac dostep przejrzec prywatna kolekcje wykraczajaca poza przecietne wyobrazenie o tym , niestety zbyt czesto sportowo" traktowanym hobby. pozdrawiam serdecznie
atylla Napisano 6 Październik 2013 Napisano 6 Październik 2013 countaries świetnie to nam przytoczyłeś , snajper super opis i czekam na cd. pozdrawiam
belba Napisano 6 Październik 2013 Napisano 6 Październik 2013 Dzisiejszy spacer po Pruskich pozycjach
belba Napisano 6 Październik 2013 Napisano 6 Październik 2013 Brak zaczepu,pewnie dlatego została wyrzucona.
maxim026 Napisano 6 Październik 2013 Napisano 6 Październik 2013 hejka belb ;) widzę że ziemia łaskawa ,to bardzo miło.Klamra bardzo ładny stan.
belba Napisano 6 Październik 2013 Napisano 6 Październik 2013 Witam maxim026 co u ciebie jak twoje wykopki
snajper-s1 Napisano 6 Październik 2013 Napisano 6 Październik 2013 Będzie wena, coś się stworzy! Dzięki za miłe słowa.. :)tu łuska 8 cm m5
snajper-s1 Napisano 6 Październik 2013 Napisano 6 Październik 2013 I prawosławna ikonka podróżna, trafiona na oko na chałupisku na nieistniejącej dziś wiosce
maxim026 Napisano 6 Październik 2013 Napisano 6 Październik 2013 wpadło kilka odznaczeń .Ostatnio fajne miejsce trafione ale to 2 wjenka , blaszki wychodzą i odznaczenia się trafią
belba Napisano 7 Październik 2013 Napisano 7 Październik 2013 pni dzięki maxim026 a kiedy się spotkamy
jacek825 Napisano 11 Październik 2013 Napisano 11 Październik 2013 Powiem Ci tak Jacku - nie ładnie się zachowałeś:)
jacek825 Napisano 11 Październik 2013 Napisano 11 Październik 2013 Chyba od belby się zaraziłeś na ostatnich wykopkach ,szkoda że ja tylko od was katarem .
emes Napisano 12 Październik 2013 Napisano 12 Październik 2013 no Jacek - teraz to już przesadziłeś, nie wystarczy Ci tych pułkówek? ;)
motylanoga Napisano 14 Październik 2013 Napisano 14 Październik 2013 Wiem, że zazdrość to bardzo brzydkie uczucie, ale aż mnie skręca jak widzę te przepiękne znaleziska. Dzisiaj, wracając z małżonką do Warszawy z romantycznego weekendowego wypadu do Mikołajek nie odmówiłem sobie CHOCIAŻ przejechania się drogą Wielbark - Nidzica i poślinienia się do okolicznych lasów. A niektórzy mają farta TAM mieszkać...Śliczna pułkóweczka i ten bączek z wąsamiPozdrawiamG
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.