michalczewski Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 Zelig to niemiecki puszki. Mozna czasem dostac na kole" :) ale bardzo zadko. Nie wiem co to za model bo na maskach sie nie znam (jakos chodzi mi po glowie model 39???). Moze wlasnie byly przeznaczone dla pancerniakow? Ale raczej puzniej oni tez uzywali tych dluszych" pojemnikow.
zelig Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 A ja będę się upierał, że te puchy nie są niemieckie (przynajmniej jeśli chodzi o tego 3ciego od prawej) - widać takie dwa charakterystyczne pierścienie - właśnie w stylu francuskopodobnym" (dlatego nazwałem to umownie jako RSC). Z tego co widziałem/wiem, to Niem. jednak mieli żeberka" na puszkach. (mod. cyw. czasami nie miały - ale to zazw. były krótkie puszki).Być może - zważywszy na fotki powyżej - to są czeskie maski... - Czesi też używali tego francuskiego patentu.[Wczesny model? - jaki?][Ten mod. 39" - pewnie chodziło ci o GM 38.]A w ogóle, cała ta maskologia, to nieźle zabagniony temat :)
Gość Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 http://gasmasklexikon.com/Page/Start01.htmPolecam link. Ja obstaje przy swoim. To jest ten typ z wysokim zamknięciem puszki.Pozdro
Gość Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 Ten gościu ma chyba przytroczoną płachtę w pokrowcu. Te pierścienie" są krzywe!pzdr
zelig Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 Fakt. Są trochę krzywe. ALE NIE MA ŻEBEREK!!! :)Polecam czeską koncepcję": http://www.masky.fbi.cz/obrazky/_sbir3.htmpozdr. (warto chyba oddzielny wątek p.gazowy zrobić)
Grendel Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 Panowie,Jakie maski?Jakie puszki?Chlopaki na poligon goraca zupke w termosach zabieraja ;o)UsmiechnietyGrendel
zelig Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 :) No tak. Jot miał rację. Głupi nie pomyślałem, że żeberka (wraz z zupą) mogą być w środku tej puchy.I tak oto kolejna zagadka została rozwiązana.
Grendel Napisano 31 Marzec 2004 Napisano 31 Marzec 2004 To jeszcze troche zdjec z ksiazeczki Muller'a.Tylko traktorki tym razem.Wiekszosc jest znana, ale i tak ciekawa.Ex-Belgijski Tracteur chenille Vickers-Carden-Loyd Utility,czyliVickers-Armstrong VA601(b)Grendel
Grendel Napisano 31 Marzec 2004 Napisano 31 Marzec 2004 To samo, co wyzej , tyle, ze w wersji kawaleryjskiej plus PaK 40G.
Grendel Napisano 31 Marzec 2004 Napisano 31 Marzec 2004 Jeszcze raz Utility Tractor, tyle, ze w wersji budowanej dla holenderskiej Armii Indiii Zachodnich (KNIL)plus 5cm PaK 38.G.
jotes Napisano 31 Marzec 2004 Napisano 31 Marzec 2004 To małe cuś" z Belgii jest też na kolorowym zdjęciu autorstwa H. Jaegera.Pzdr,jotes
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.