Skocz do zawartości
  • 0

pocisk niemiecki

bero501

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja obstawiam 10,5 cm Leuchtgeschoss (10,5 cm LtGs) - korpus miał 379 mm, cały z zapalnikiem 473 mm, bulwiasty kształt i dwa pierścienie wiodące pasują.
Puste dno by to potwierdzało, bo gwiazdka oświetlająca wyrzucana była do tyłu - a reszta pocisku sobie spadła, stąd i rozkwaszony zapalnik.
Napisano
A manierka amerykańska I wojenna. Sporo ich zakupiła też polska armia w okresie międzywojennym z demobilu amerykańskiego i były wykorzystywane przez żołnierzy polskich do września 39 roku, tak że jest często spotykana . Mam też taką po moim dziadku i przyznam jest takie grube aluminium że ciężko ją zniszczyć i dlatego tak sporo ich w tak dobrym stanie ocalało. moja ma bicia US/AGMCo/1918
Napisano
moglbys dokladnie okreslic zasade dzialania tego pocisku?"

Prosta. :) W przedniej części umieszczony był ładunek miotający, w tylnej - gwiazdka oświetlająca ze spadochronem. Pocisk posiadał zapalnik czasowy (dokładniej - podwójnego działania) Dopp.Z. S/60, który po ustawionym przed strzałem czasie odpalał ładunek miotający. Gwiazdka wypychając dno pocisku wylatywała do tyłu i paląc się opadała sobie na spadochronie.
Pusta skorupa, jak widać, leciała dalej. :-)
Napisano
Dziekuje wszystkim za pomoc juz wszystko jasne :) jeszcze ostatnie pytanie czy takie znalezisko jest czeste czy raczej rzadko spotkac 10,5 LtGs?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie