Skocz do zawartości

Odzyskanie szabli

TrzystaTrzy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Mieszkam w Gorzowie Wlkp, interesuje się militariami i eksploracją. Mojej świętej pamięci pradziadek w okresie okupacji był partyzantem, jak to mówi moja babcia,(jego córka) iegał z szabelką po lesie". Owa szabelka po wojnie zawisła na ścianie, do czasu wizyty milicjanta który stwierdził iż jest to niebezpieczna broń i ją zarekwirował. I tu pojawia się moje pytanie, czy jest jakaś szansa na odzyskanie pamiątki po pradziadku? Jeżeli tak to proszę o informacje do jakich instytucji ewentualnie uderzać. Za odpowiedź z góry dziękuje. Pozdrawiam.
Napisano
Oczywiście żart, zapytam babci, jeżeli wie coś o tym człowieku, o ile on w ogóle jeszcze żyje postaram się szable odzyskać ale legalnymi sposobami. Zdaje sobie sprawę że szanse są marne ale dopóki nie spróbuje sprawa nie da mi spokoju.
Napisano
Masz podobne szanse jak moje na odnalezienie krzyża żelaznego z pierwszej wojny swiatowej ( po pradziadku ).
Wujek spuścił krzyż w kiblu bo był niepoprawny politycznie ( czasy komuny )
:)

Pozdrawiam i zycze szczescia ;)
Napisano
W sumie nie wiem czy został jakiś dokument, możliwe że tak. Będę musiał porozmawiać z babcią i o wszystko wypytać ale z racji że nie ma mnie teraz w Gorzowie dowiem się czegoś najprędzej w przyszłym tygodniu. Sobiepan, możesz powiedzieć coś więcej?
Napisano
Hm, małe sprostowanie co do dziadka, nie był partyzantem jak to wcześniej napisałem tylko z opisu babci wynika że był ułanem. Powiedziała że miał ładny mundur, dostał konia i ową szablę. W czasie wojny stacjonował na terenach woj. Lubelskiego. Wiem gdzie mieszkał i jak się nazywał milicjant który przywłaszczył sobie szable , pytanie tylko czy jego rodzina jeszcze tam mieszka. Postaram się to niedługo sprawdzić chociaż czuje że nawet jeżeli znajdę jego rodzinę i szable dziadka, nie zostanę tam miło przyjęty. Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie