Skocz do zawartości
  • 0

Starodruk strona tytułowa - hebrajski

labik1

Pytanie

Napisano

Witam,
Zwracam się z prośbą do wszystkich użytkowników o pomoc w identyfikacji strony tytułowej książki widocznej na zdjęciu.
Książka została wydana we Wrocławiu w 1799 r.
Książkę przekazał mi wuj nic nie tłumacząc i nie opowiadając o jej pochodzeniu - a nie ukrywam, interesuje mnie jej tematyka.
Jak się domyślam, jest to język hebrajski.

Dla zainteresowanych - w celu identyfikacji - mogę przesłać więcej zdjęć o lepszej rozdzielczości na e-mail.

Mateusz.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Jeżeli nikt nie pomoże, zawsze możesz zwrócić się do ambasady Izraela. Miałem sytuację z innym językiem, i na następny dzień miałem odpowiedź. Pozdrawiam.
Napisano
Nad tym się również zastanawiałem, tylko martwiłem się, czy taka ambasada nie będzie miała żadnych roszczeń ;)
Napisano
Dzięki za podpowiedzi :) Zapewne skorzystam i z jednej, i z drugiej. Natomiast ciekawi mnie jeszcze jeden, nieco bardziej praktyczny aspekt- czy dużo jest takich starodruków...

Od kiedy taki dostałem, zainteresowałem się tematem.

PS.A to zdanie w języku niemieckim jest ktoś w stanie przetłumaczyć? Jest to język staroniemiecki i tłumacząc zwykłym słownikiem wychodzą mi bzdury...
Napisano
חומש תורה חמשה -pięcioksiąg Tora,albo Tora albo komentarze do niej,w każdym razie to książka religijna.
Napisano
Od znajomej hebraistki:

Książka w jidysz.
Strona tytułowa po hebrajsku H i w jidysz J

H chamisza chumszei Tora ? pięć ksiąg Tory
J wortlich iberzetzung ? tłumaczenioe słownikowe
J XXXXXXXXX ? [tego nie rozumiem]
H Joel BriXXXl XXX - nazwisko autora? Joel Bril cośtam
H korech szliszi sefer wajikra ? tom trzeci księga Kapłańska
J XXXXXXXXXXX ? [tu duży dopisek w jidysz, a do tego specjalną czcionką do druków w jidysz i słabo widać ...]
N Wrocław 1799

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie