damianq123 Napisano 31 Grudzień 2012 Autor Napisano 31 Grudzień 2012 witam kiedyś znalazłem coś takiego wykonane z aluminium oczywiście zostało wywalone do bagna czy wie ktoś może od czego to pochodzi
damianq123 Napisano 24 Lipiec 2013 Autor Napisano 24 Lipiec 2013 mam jeszcze jedno pytanie do czego służył ten drut na górze zapalnika i czy posiadał on materiał wybuchowy ponieważ niewszystkie dopy bdajże go posiadały , didi tytuł książki możesz podać jakbyś mógł , będę bardzo wdzięczny
viator01 Napisano 24 Lipiec 2013 Napisano 24 Lipiec 2013 DidiPolecam książkę ogólną ze względu na pytanie, które wg mnie jest podstawowe i należy zacząć od początku, a dotyczyło ono istoty działania zapalników, czyli tego, o czym jest artykuł. Na zaawansowaną lekturę przyjdzie czas po opanowaniu podstaw.
didi Napisano 24 Lipiec 2013 Napisano 24 Lipiec 2013 Praca od podstaw" w stu procentach się zgadzam. Tak więc kolego damianq jak już będziesz w stanie odróżnić co jest zapalnikiem a co nie to przeczytaj Германские взрыватели. Устройство и применение" http://mirknig.com/knigi/military_history/1181353613-germanskie-vzryvateli-ustroystvo-i-primenenie.html strony 122-134
damianq123 Napisano 1 Styczeń 2013 Autor Napisano 1 Styczeń 2013 aha to coś dzieliło się na trzy części i miało przykręcane denko zdjęcia niestety nie posiadam
tyfus Napisano 25 Lipiec 2013 Napisano 25 Lipiec 2013 1. Osoba dodająca do serwisu materiały foto, video lub inne musi zadbać aby nie łamały one prawa autorskiego i nie były sprzeczne z prawem.2. Wszelkie materiały łamiące obowiązujące prawo jak i naruszające prawa autorskie i majatkowe mogą zostać usunięte natychmiast po zgłoszeniu bez podania przyczyny.3.Zanim zamieścisz prośbę o podesłanie instrukcji pamiętaj że ktoś może mieć do niej prawa do tłumaczenia. Uszanuj czyjąś pracę, zanim skopiujesz zapytaj autora.Informacja dla ryzykantów.Każde złamanie tej zasady równa się banem bez ostrzeżenia.dodam do tego: książek i innych wydawnictw, co do których ktoś może mieć prawa autorskie.A na marginesie: czy funkcja wyślij wiadomość" poprzez serwis Odkrywcy nie działa ?Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 09:28 25-07-2013
damianq123 Napisano 2 Styczeń 2013 Autor Napisano 2 Styczeń 2013 dziękuje za odpowiedź wolałem go wyrzucić ponieważ nie wiedziałem wtedy kiedy go znalazłem czy jest on bezpieczny czy nie a nie chciałem żeby komuś zrobił krzywdę
damianq123 Napisano 31 Grudzień 2012 Autor Napisano 31 Grudzień 2012 witam kiedyś znalazłem coś takiego wykonane z aluminium oczywiście zostało wywalone do bagna czy wie ktoś może od czego to pochodzi
damianq123 Napisano 24 Lipiec 2013 Autor Napisano 24 Lipiec 2013 przepraszam za odgrzewanie kotleta" ale chciałbym się dowiedzieć jak działał taki zapalnik , i co oznacza że był on czasowo uderzeniowy
Landszaft Napisano 1 Styczeń 2013 Napisano 1 Styczeń 2013 No niestety zdjęcia kiepskiej jakości a przedmiot jak został wrzucony z powrotem do bagna to już mija się z celem jego rozpoznawanie.
viator01 Napisano 24 Lipiec 2013 Napisano 24 Lipiec 2013 Polecam ten materiał http://www.witu.mil.pl/www/biuletyn/zeszyty/20110120p/7.pdf
didi Napisano 1 Styczeń 2013 Napisano 1 Styczeń 2013 Według mnie jest to kawałek niemieckiego zapalnika Dopp.Z.S/60 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=394872
didi Napisano 1 Styczeń 2013 Napisano 1 Styczeń 2013 Dodam że jest to wersja Dopp.Z.S/60 Fl a nie jak ktoś w linku podał Geb
Pytanie
damianq123
witam kiedyś znalazłem coś takiego wykonane z aluminium oczywiście zostało wywalone do bagna czy wie ktoś może od czego to pochodzi
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.