Skocz do zawartości

Nieznana złoty Emanuel III

olender

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam problemy z identyfikacją tej monety. Miniatura numizmatyczna wybita w złocie, Włochy 1928 rok. Przedstawia wizerunek Wiktora Emanuela III (1869 - 1947), rysunek taki jak na 20 lirach z 1928 jednak bez nominału. OPIS : Awers VITT . EM. III . RE." rewers G. ROMAGNOLI" AND A. MOTTI. INC." daty 1918 - 1928. Średnica 1 cm, waga jedna czwarta grama (0,26 gram).

Proszę o jakąś pomoc, bo szukam po necie i kicha.

Napisano
może o podobnej było coś tutaj ...

http://en.allexperts.com/q/Coin-Collecting-2297/2009/2/origin-value-unkown-coin.htm

zdjęcie drugiej strony by sie przydało. ale czy to złoto ? hmmm ...
Napisano
tu masz chyba wszystkie oficjalne monety bite we Włoszech

http://www.rhinocoins.com/kinitaly.html

nie twierdzę, że to jest fake" bo jak na razie nie znalazłem materiału porównawczego. być może to jest jakaś kopia lub forma żetonu ?
katalogi milczą, internet też w tym temacie nie pomaga.

w związku z tym nie jestem też przekonany, czy to jest złoto. jeżeli było oficjalnie bite przez mennicę - musiałby być tego ślad.

popatrzę jeszcze w swoich katalogach, ale skoro w sieci nic nie ma - może w katalogach też nic nie być ...
Napisano
Olender- Średnica 1 cm, waga jedna czwarta grama (0,26 gram).

Aby na pewno taka waga?

Pierwszy z brzegu 100 LIRE 32.25GRAMS .900FINE 35mm

Nie do porównania monety, ale wagi/średnicy...

1/4 grama to to jaki metal/grubość?
Napisano
średnica tak co do wagi... mogę się mylić ale cholerstwo jest cienkie więc... Grubość około 0,5 mm, na pewno nie 1 mm.

Żeton, cóż ciekawa sugestia... Tyle że moneta jest ząbkowana na bokach... Nie twierdzę że żetony nie są ale po prostu dziwne. Generalnie wygląda mi to na zabawkę w mennicy ale chciał bym zwyczajnie wiedzieć.
Napisano
Powiem Ci jeszcze lepiej. Ten link Tyfusa pierwszy w którym znalazł kogoś kto ma podobną monetę daje jeszcze więcej do myślenia bo ta moneta jest inna. Zwróć uwagę że za beretem z tyłu głowy jest napis a u mnie jego nie ma. Co do dokładności... wybacz nie jestem w tym dobry ale dla mnie moja ma bardzo wyraziste szczegóły, bardziej niż ta z linka.
Napisano
Nie mam wagi ale z 26 gramami to bym leciał już do skupu.. żartuje Na pewno nie ma 26 gram, pierścionek jest cięższy. Weź narysuj kółko o średnicy 10 mm przecież to jest maleństwo. Nie ściemniam bo ją mam przed sobą, jest cienka mała i lekka ale jest i ciekawi mnie co to jest?
Napisano
Takie maleństwa są zdaje się obecnie produkowane, jako monety bulionowe" dla mniej zamożnych, złote lub pozłacane. W tym kierunku poszukałbym, taka pamiątka dla turysty, wzorowana na monecie, która ma go przekonać, że inwestuje" i robi dobry interes. Pełno tego u nas, sprzedaje się, to dlaczego za granicą nie?

Ale to tylko moje przypuszczenia. Pozdrawiam
Napisano
To też jest pewien kierunek... ? Choć szczerze mówiąc nie spotkałem się z tym... a może nie zwracałem uwagi na coś takiego...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie