torba5 Napisano 11 Grudzień 2012 Napisano 11 Grudzień 2012 pudło wygląda słabo ale reszta to nie PRL ,poczekajmy na lepsze foty ,beaviso u nas na śląsku to takich gratek szaraki nie mieli a i owszem zegar był ale z kukułką z NRD,oczywiście w nowomodnych domach ,bo u starych ślązaków to tylko lata 20
torba5 Napisano 13 Grudzień 2012 Napisano 13 Grudzień 2012 pudło wygląda na dorabiane ,ale to tylko moja opinia po fotach w sumie takich sobie upierał się nie będę
raffa66 Napisano 13 Grudzień 2012 Autor Napisano 13 Grudzień 2012 Dzieki.Tyle ze nie wiem co ze skrzynka niby po renowacji ale sam nie wiem czy to orginal.Nie znam sie
torba5 Napisano 13 Grudzień 2012 Napisano 13 Grudzień 2012 tak jak pisałem trudno to ocenić ,może być tak że dziadowska renowacja i dlatego sprawia wrażenie dorabianego
Hebda Napisano 11 Grudzień 2012 Napisano 11 Grudzień 2012 Trochę nie na temat ale jak już o GBNiemcy się wycofywali na zachód od wołomińskiego,niemiecki oficer zostawił graty u mojej prababki,kazał pilnować,żewróci"Nie wrócił:)Z wełny która została został zrobiony kilim,do tej pory wisi koło łóżka,zegar Gustaw Becker do tej pory u mamuśki wisi na ścianie,sprawny,ładnie odnowiony bo korniki(kołatki?)go żarły,tylko nikt go nie nakręca bo dźwięk przy dzwonieniu potrafi przerazić:)
Swiety82 Napisano 11 Grudzień 2012 Napisano 11 Grudzień 2012 Skrzynia może być również składakiem oryginalnych elementów z epoki łącznie z mechanizmem z zupełnie innego zegara. GB zazwyczaj umieszczał na swoich skrzyniach z tyłu pieczątki, warto tam sprawdzić.
sonicsquad Napisano 10 Grudzień 2012 Napisano 10 Grudzień 2012 Wiesz... żeby rozpoznać co to za zegar trzeba czegoś więcej... Zdjęcie z bliska było by idealne, a fotka mechanizmu i bić to już była by już idylla. Postaraj się znaleźć jakieś znaki szczególne. Pozdrawiam Sonic
raffa66 Napisano 10 Grudzień 2012 Autor Napisano 10 Grudzień 2012 Dzieki za podpowiedz,musze zrobic zdjecia bo ten zegar jest znajomego
misiek30cd Napisano 10 Grudzień 2012 Napisano 10 Grudzień 2012 Po tej fotce wygląda jak Gustaw Becker
beaviso Napisano 10 Grudzień 2012 Napisano 10 Grudzień 2012 Mam nieodparte wrażenie, że baaardzo podobne zegary widywałem w wielu domach urządzanych w latach PRL-u. Dodam, że przez zupełnie szarych ludzi. ;-)M.
krydon Napisano 10 Grudzień 2012 Napisano 10 Grudzień 2012 Musisz zrobić foto cyferblatu , ( czy są tam jakieś napisy ),foto mechanizmu ( werku ) , który był zazwyczaj sygnowany przez wytwórcę , wygląd skrzynki ? , może być stara , a może być zrobiona np. dwa lata temu .Polemika z beavisto na forum Hyde park
Pytanie
raffa66
Czy moze byc to orginal?
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.