Skocz do zawartości
  • 0

złoty sygnet

tomek1978

Pytanie

Napisano

Prosze o id. sygnetu waga 18,6 grama bez zadnych bić z grawerem w srodku 'Honor i Ojczyzna' oraz z data 3.?.?5 r. Byłem u jubilera i powiedział ze sygnet był skracany . Znaleziony w ok. Warszawy .

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prosze o id. sygnetu waga 18,6 grama bez zadnych bić z grawerem w srodku 'Honor i Ojczyzna' oraz z data 3.?.?5 r. Byłem u jubilera i powiedział ze sygnet był skracany . Znaleziony w ok. Warszawy .

Napisano
No tak luźno dywagując M.Ż odbicie lustrzane - wężyk generalski i buławy marszałkowskie.Do tego data 3.?.?5.

Teraz tak - Michał Rola Żymierski uzyskał tytuł marszałka 3 maja 1945
Napisano
Od lat 40tych mieszkał w W-wie na Klonowej 8,gdzie odnaleziono sygnet orientacyjnie ,kierunek ,pole ? las ?,ciekawe jak ten przedmiot trafił w teren.
Napisano
Witam
po lewej w miejscu łączenia widać jakby połowe V - maj?

A swoja drogą nie zrozum mnie źle ale jeśli faktycznie należał do Żymierskiego to proszę rozważ przekazanie go do np. MWP, chociaż był z właściciela kawał ..... to jednak był też częścią polskiej historii czasów tragicznych.

Pozdrawiam
Napisano
M.Z jest w lustrzanym odbiciu bo pewno miał imitować herbowy sygnet pieczętny,widocznie nawet komunistyczni oficjele mieli sentyment do takich klimatów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie