SeagaL Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Napisano 1 Grudzień 2012 Witam Szanownych Poszukiwaczy! :-)Wpadło mi ostatnio w ręce parę ciekawych fantów. Między innymi taki bagnet. Nie są widoczne żadne bicia, jest dosyć długi jak na bagnet i co najciekawsze, ma odwrócone ostrze. Pomożecie z dokładną identyfikacją?Pozdrawiam serdecznie
por.pil.020 Napisano 1 Grudzień 2012 Napisano 1 Grudzień 2012 Do k98 a takze do czeskich mauserów vz.24.Czemu taka konstrukcja bagnetu? Nie wiem, ale wiem czemu to służyło - powód prozaiczny - do łatwiejszego" zadawania ciężkich ran. Czyli: taki bagnet nasadzony na karabinie wbija się w gościa, unosi sie karabin do góry, bagnet przesuwając się ku górze w ciele ofiary dokładnie ją rozcina.
SeagaL Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Napisano 1 Grudzień 2012 Witam Szanownych Poszukiwaczy! :-)Wpadło mi ostatnio w ręce parę ciekawych fantów. Między innymi taki bagnet. Nie są widoczne żadne bicia, jest dosyć długi jak na bagnet i co najciekawsze, ma odwrócone ostrze. Pomożecie z dokładną identyfikacją?Pozdrawiam serdecznie
SeagaL Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Napisano 1 Grudzień 2012 3. I reszta sprzętu, tj. takie puste skorupy, dł. 30 cm, średnica u podstawy - 10,5 cm...
SeagaL Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Napisano 1 Grudzień 2012 4. Jedna jest od góry z jakąś klapą i lejkiem" ;-)
SeagaL Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Napisano 1 Grudzień 2012 5. Puste skorupy POMZ-2 lub POMZ-2M, bardzo proszę o pomoc.
Marcel M. Napisano 1 Grudzień 2012 Napisano 1 Grudzień 2012 Nie znam się na bagnetach ale wydaje mi się , że może to być bagnet austro-węgierski . Oni chyba właśnie mieli jakiś model z ostrzem ku górze .
SeagaL Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Napisano 1 Grudzień 2012 6. Taka patka naramienna, wyszła całkowicie przypadkowo obok starego garnka :-)
SeagaL Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Napisano 1 Grudzień 2012 7. Chyba niemiecki listek wz. 1898/05 ???
SeagaL Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Napisano 1 Grudzień 2012 8. Manierka o dziwnej, wąskiej górze". Nie mam pojęcia jakie wojska takie miały. Wie ktoś z Was?
SeagaL Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Napisano 1 Grudzień 2012 9. I tutaj najbardziej tajemnicze znalezisko, za nic nie mogę dojść co to jest, wygrzebałem w okopie.
SeagaL Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Napisano 1 Grudzień 2012 Dzięki bjar_1 za podpowiedź, ale jak nic mój nie pasuje długością do wz. 24 :-(
SeagaL Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Napisano 1 Grudzień 2012 Bardzo bym Was prosił o identyfikację wszystkich fantów :-)
Thomson. Napisano 1 Grudzień 2012 Napisano 1 Grudzień 2012 Manierka niemiecka medyczna, ostatni bagnet tak jak mówisz to liść, co do min to pomzy ale jaki konkretnie model to nie wiem.
SeagaL Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Napisano 1 Grudzień 2012 Dzięki wielkie. A wiesz coś może na temat tych wielkich skorup lub pierwszego bagnetu?
bert.F Napisano 1 Grudzień 2012 Napisano 1 Grudzień 2012 Witam, tak jak kol Bjar 1 napisał czeski vz 24 zmodyfikowany przez obcięcie oczka jelca przez niemców , alb czeski s24 produkowany w okupowanej czechosłowacji dla niemców szukaj oznaczeń
SeagaL Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Napisano 1 Grudzień 2012 Dzięki :-) Tylko trochę mi długość nie pasuje jak na czechosłowację. A oznaczeń niestety nie ma żadnych, wszystkie wytarte, są tylko słabo widoczne miejsca gdzie pewnie były bicia.
bert.F Napisano 1 Grudzień 2012 Napisano 1 Grudzień 2012 Witam,długość 430mm jak znajdziesz kod literowy dot" to produkowany dla niemców
didi Napisano 2 Grudzień 2012 Napisano 2 Grudzień 2012 Kolego, ten pocisk z dziwnym lejkiem to niemiecki kumulacyjny.Wątpię żeby był pusty, tak więc wiesz co z nim zrobić? Zdjęcie ze strony http://www.lonesentry.com/ordnance/105-mm-hollow-charge-ammunition.html
SeagaL Napisano 2 Grudzień 2012 Autor Napisano 2 Grudzień 2012 Dzięki por.pil.020 za bardzo cenne wskazówki.Didi, dzięki za pomoc. Są to same puste skorupy, przecież nie brał bym całych :-) A wiesz może z czego były wystrzeliwane te pociski? Bo na tej stronie co podałeś nie znalazłem.
SeagaL Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Napisano 1 Grudzień 2012 Dziękuję Ci bardzo bert.F za konkretne wskazówki. Czyli w okupowanej Czechosłowacji produkowali bagnety dla Niemców. A do jakiej broni Niemcy je stosowali? A może wiesz w jakich latach?
bert.F Napisano 1 Grudzień 2012 Napisano 1 Grudzień 2012 Witam ,karabin mauser 98k ,fabryka Brno i bystrzyca [filia zakładów w Brnie] lata produkcji 41-43
SeagaL Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Napisano 1 Grudzień 2012 Pęknie wyjaśniłeś sprawę :-) Jeszcze raz wielkie dzięki. A potrafisz może wyjaśnić dlaczego akurat taka konstrukcja z odwróconym ostrzem? Czy służyło to ułatwieniu walki wręcz?
Pytanie
SeagaL
Witam Szanownych Poszukiwaczy! :-)
Wpadło mi ostatnio w ręce parę ciekawych fantów. Między innymi taki bagnet. Nie są widoczne żadne bicia, jest dosyć długi jak na bagnet i co najciekawsze, ma odwrócone ostrze. Pomożecie z dokładną identyfikacją?
Pozdrawiam serdecznie
25 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.