Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet mauser,pomz,skorupa pocisku,naramiennik WP manierka

SeagaL

Pytanie

Napisano

Witam Szanownych Poszukiwaczy! :-)

Wpadło mi ostatnio w ręce parę ciekawych fantów. Między innymi taki bagnet. Nie są widoczne żadne bicia, jest dosyć długi jak na bagnet i co najciekawsze, ma odwrócone ostrze. Pomożecie z dokładną identyfikacją?

Pozdrawiam serdecznie

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Do k98 a takze do czeskich mauserów vz.24.
Czemu taka konstrukcja bagnetu? Nie wiem, ale wiem czemu to służyło - powód prozaiczny - do łatwiejszego" zadawania ciężkich ran. Czyli: taki bagnet nasadzony na karabinie wbija się w gościa, unosi sie karabin do góry, bagnet przesuwając się ku górze w ciele ofiary dokładnie ją rozcina.
Napisano

Witam Szanownych Poszukiwaczy! :-)

Wpadło mi ostatnio w ręce parę ciekawych fantów. Między innymi taki bagnet. Nie są widoczne żadne bicia, jest dosyć długi jak na bagnet i co najciekawsze, ma odwrócone ostrze. Pomożecie z dokładną identyfikacją?

Pozdrawiam serdecznie

Napisano
Witam, tak jak kol Bjar 1 napisał czeski vz 24 zmodyfikowany przez obcięcie oczka jelca przez niemców , alb czeski s24 produkowany w okupowanej czechosłowacji dla niemców szukaj oznaczeń
Napisano
Dzięki :-) Tylko trochę mi długość nie pasuje jak na czechosłowację. A oznaczeń niestety nie ma żadnych, wszystkie wytarte, są tylko słabo widoczne miejsca gdzie pewnie były bicia.
Napisano

Kolego, ten pocisk z dziwnym lejkiem to niemiecki kumulacyjny.Wątpię żeby był pusty, tak więc wiesz co z nim zrobić? Zdjęcie ze strony http://www.lonesentry.com/ordnance/105-mm-hollow-charge-ammunition.html

Napisano
Dzięki por.pil.020 za bardzo cenne wskazówki.

Didi, dzięki za pomoc. Są to same puste skorupy, przecież nie brał bym całych :-) A wiesz może z czego były wystrzeliwane te pociski? Bo na tej stronie co podałeś nie znalazłem.
Napisano
Dziękuję Ci bardzo bert.F za konkretne wskazówki. Czyli w okupowanej Czechosłowacji produkowali bagnety dla Niemców. A do jakiej broni Niemcy je stosowali? A może wiesz w jakich latach?
Napisano
Pęknie wyjaśniłeś sprawę :-) Jeszcze raz wielkie dzięki. A potrafisz może wyjaśnić dlaczego akurat taka konstrukcja z odwróconym ostrzem? Czy służyło to ułatwieniu walki wręcz?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie