Skocz do zawartości
  • 0

Oznaczenie niezbędnika wz.38

nino83

Pytanie

Napisano

Witam.Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu oznaczenia polskiego niezbędnika wz.38. Oprócz bicia M.S. WOJSK jest znaczek jakiejś firmy.Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie ma jednego źródła w którym by wszystko było. To droga dedukcji i używanie własnej mózgownicy. Informacje są z wielu źródeł. Kto szuka ten znajduje :)
Napisano
Brutus niestety nie ma żadnej pewności,że Twoja mózgownica prawidłowo dedukuje,ani też czy tajemnicze źródła z których korzystałeś są cokolwiek warte.W temacie tych niezbędników każdy zainteresowany ma swoje wnioski,w tym tylko problem,że większość jest koślawo wydedukowana i nie poparta niczym sensownym.
Więc albo podajesz skąd toto,albo z miejsca można se to podpiąć do papieru toaletowego,podobnie jak te rewelacje z www.weu1918-1939.pl
Bez obrazy ale toż kpina jak się czyta takie teksty na poparcie swoich tez...

PS
Napisz książkę i w źródła" wpisz droga dedukcji i używanie własnej mózgownicy.Kto szuka ten znajduje" :)
Pzdro.
Napisano
Widzę Vis że napierdzielasz sobie posty, byle więcej na liczniku. Niestety nic sensownego nie wnosisz nimi w dyskusję. Spokojnie możesz sobie to podpiąć do srajtaśmy - jak w tym gustujesz. Mądry skorzysta a głupi nie. Ciekawe, że taki ekspert z tyloma postami nie jest w stanie nic ustalić. Dostałeś na tacy to się ciesz.
Napisano
Forum poruszane kolejny raz i nie wiadomo nawet jaki to wzór,Vis",wprowadziłeś mnie w mały zamęt jeśli chodzi o polskie oporządzenie.pozdrawiam wszystkich użytkowników.
Napisano

Ani ze mnie żaden ekspert,ani tym bardziej jego wyznacznikiem nie jest ilość postów.Ale chętnie oddał bym Ci z 2 tyś z licznika jeśli byś się takowym poczuł.

Ale do tematu.Podaj mi choć jedno z tych wielu źródeł" na zachętę wrzucę skan z książki - H. Wielecki Polski Mundur Wojskowy 1918- 1939"

Napisano
Starczy już tych pierdół i żali.Proponuje skupić się na dodawaniu konkretów do tematu o niezbędnikach w dziale - IIRP http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=253044#1513680

PS
Apelować o usuwanie czy blokowanie to możesz w wątku swojego autorstwa.
Pozdr.
Napisano

Tu rysunek z tej książki.Czemu opisanych aluminiowych nikt na oczy nie widział,czemu opis zupełnie nie pasuje do tegoż wzoru na rysunku? z grzeczności przemilczę...Udowadnia to tylko powód,dlaczego jest taki bajzel w temacie.

Brutus takie masz źródła? :)

Napisano
Jeśli w tym temacie posługujesz się Wieleckim to widzę, że jeszcze z przedszkola nie wyszedłeś. Wiele rzeczy już dawno jest ustalonych. Sięgnij do WT" to wszystko znajdziesz, informacje jak do tego dotrzeć znajdziesz na tym forum więc powodzenia. Opis w Wieleckim dotyczy niezbędnika wz.38, który pokazałem na zdjęciu. Rysunek zaś przedstawia niezbędnik wz.31, który również pokazałem na zdjęciu. WT aluminiowych niezbędników nie przewidywało więc to wymysł samego Wieleckiego, najprawdopodobniej na oczy nie widział oryginalnego niezbędnika i sugerował się występującymi po wojnie składanymi aluminiowymi niezbędnikami wzorowanymi na niemieckich.
Napisano
ten niezbędnik akurat kupiłem.mam jeszcze parę z ziemi,ale trzymają się świetnie a to znaczy że mieliśmy dobrą stal:)
Napisano
Vis skoro już zadałeś sobie trud znalezienia jednego ze źródeł to przeczytaj je dokładnie, długie w końcu nie jest. Nie wprowadzaj nadal ludzi w błąd, wszak czytają to także początkujący. Polskie niezbędniki nie były cynkowane lecz cynowane. Wszak cynk i cyna może i podobnie brzmią lecz mają inne właściwości.
Pozdrawiam.
Napisano
por.pil.020 - http://odkrywca.pl/elektroliza-cynkowanego-widelca-,688875.html Standardowa elektroliza więc filozofii nie ma.Jedynie trzeba uważać na cynk,aby go nie zmasakrować do reszty przy dopieszczaniu.

nino83 - mój,że strażowej" :)sprawdź@
Napisano
Stal jak stal.Gdyby nie to,że wszystkie były cynkowane,to nie było by co zbierać:)

Mój ostatnio trafiony widelec z wz31,przed/po konserwacji: https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum22/p5252043.jpg

https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum25/widelec_copy1.jpg
Napisano
Wieleckim posłużyłem się,jak już pisałem do udowodnienia skąd się bierze taki bajzel w temacie,coś słabo z tą Twoją dedukcją.
Poza tym jeśli coś już zostało dawno ustalone,to można się tym podzielić z tymi którzy mają ciekawsze rzeczy do ustalania niż życiorys łyżki i widelca.Podanie źródła i uzasadnienie dla wiarygodności jest normą,choć z przykrością miedzy innymi w tym wątku widać,że dla niektórych to są za wysokie progi.
Napisano
I widzisz drogi Brutusie,jest to żywy przykład dlaczego powinno się weryfikować skąd pochodzi info.Tak się właśnie kończy klepanie obiegowej opinii,każdy powiela,nikt nie pyta skąd.
(WT wz31 faktycznie nie czytałem poza sprawdzeniem wzoru...)
Ciekawe,że nikt wcześniej nie zwrócił na to uwagi,zapewne właśnie przez podobieństwo w nazwie.Ciekawie także w tym świetle,wypada Twój wpis Był jeszcze wz.22 - najprawdopodobniej kopia niemieckiego składanego (metalowy-ocynkowany) z okresu I wś"
Napisano

Myślę, że wielu kolegom pomoże. Był jeszcze wz.22 - najprawdopodobniej kopia niemieckiego składanego (metalowy-ocynkowany) z okresu I wś.

Napisano

Witam.Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu oznaczenia polskiego niezbędnika wz.38. Oprócz bicia M.S. WOJSK jest znaczek jakiejś firmy.Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Napisano
Ok Panowie.nie ma co się już sprzeczać.niezbędnik to niezbędnik,ważne że Nasz wrześniowy uratowany od zapomnienia.Dziękuję za zainteresowanie. pozdrawiam. nino

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 14:52 27-11-2012
Napisano
Skoro pojawił się egzemplarz z 1930 roku to na stronie www.weu1918-1939.pl jest istotny błąd,chyba nawet z niej podłapałem,że to niby wzór 38.ale cyrk. pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie