Skocz do zawartości

Fals 2zł zniszczony fachowy przez,,,?

Listopadowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zapewne kasacja oficjalna,osoba prywatna której wciśnięto by falsyfikat puściła by go w obieg dalej żeby zrekompensować stratę a nie zadawała sobie trud.
Napisano
apewne kasacja oficjalna"

Jakieś źródła, przykłady? Bo ja nigdy nie spotkałem się z kasacją oficjalną" monet w postaci jakichś mechanicznych uszkodzeń, ani w IIRP, ani wcześniej, ani nawet później, a jestem szczerze zainteresowany.

osoba prywatna której wciśnięto by falsyfikat puściła by go w obieg dalej żeby zrekompensować stratę "

Nie każdy jest taki odważny, żeby puszczać w obieg ewidentny falsyfikat. M.in dlatego stosunkowo często leżą na polach, tak przynajmniej mi się wydaje. Proporcjonalnie znajduje się więcej fałszerstw, niż było ich procentowo w obiegu, to tak z moich obserwacji.

Natomiast stosunkowo często fałszywe monety wykorzystywano na różne ozdoby, ubioru ale też uprzęży końskiej, itp.
Napisano
a może jakiś miłośnik" wisiorków próbował wyciąć z tej monety sam profil i się znudził?
ale to tylko moje przypuszczenie!
przepraszam, że się wtrącam, ale tak mi się skojarzyło patrząc na to dzieło".
Napisano
Też mi się tak wydaje,ale nie sądzę by chciał wyciąć sam profil,wtedy by inaczej się werżnął w moniaka.Zapewne była mu potrzebna ta część którą wycięto.Gwiazdka czy coś..
Napisano
nie jestem specjalistą w żnięciu" metalu.
w drewnie i owszem, i też zacząłbym od najtrudniejszej strony.
dalej już tylko a okrągło"
takie szerokie" zaczęcie, to po to, by piłką" swobodnie operować".
ale tak jak napisałem, to tylko moje przypuszczenie!
pozdro.
Napisano
Prasą i wykrojnikiem,dlatego nie podejrzewam by ktoś ˝prywatnie ˝ zadał sobie trud.To jakieś oficjalne działanie.
Napisano
Właśnie jest to prywatna zabawa. Zapewne w warsztatach przyszkolnych, sam się tak bawiłem. Primo - banknoty i monety autentyczne zużyte niszczy się poprzez przedziurkowanie, później banknoty się tnie na małe kawałki jak w niszczarce dokumentów, a monety przekazuje do przetopu. Secundo - falsyfikatów się nie niszczy w ten sposób, ponieważ na nich przeprowadza się badania w celu uzyskania informacji o sposobach produkcji. Potem CLK decyduje co zrobić z falsyfikatem, czy pozostaje w archiwum policji, NBP czy do zniszczenia idzie.

99% społeczeństwa nie jest w stanie rozpoznać fałszywych monet. Dobrze podrobione banknoty przejdą u 95% obywateli.

Mały test: zapytajcie najbliższych jakie awersy i rewersy mają polskie banknoty. O zabezpieczeniach nie wspomnę. Sami się przekonacie
Napisano
Dyskusja trochę dziwna, bo za oficjalnym" niszczeniem przemawia jedynie subiektywna ocena, że wycięcie za ładne", żeby było prywatne".

Powinny się zachować choćby inne tego typu uszkodzone monety, jakieś opisy w katalogach, itp. analogicznie jak przy przywołanych banknotach. Tymczasem proste pytanie, kto i w jakim celu miałby się tak mozolić nad falsyfikatem? Nie prościej przetopić?

Z drugiej strony mnóstwo przykładów wtórnego wykorzystywania monet, i falsyfikatów, na różne ozdoby, które można znaleźć m.in. na tym forum. Czy takiego wycięcia naprawdę nie da się zrobić w warunkach domowych, czy średnio zaawansowanego warsztatu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie