me109 Napisano 5 Listopad 2012 Autor Napisano 5 Listopad 2012 Witam.Po wycieczce do Lasow Oliwskich przynioslem do domu kilkanascie przedmiotow.Wiekszosc z nich zidentyfikowalem bez wiekszych problemow.Natomiast kilka nie daje mi spokoju:))
m4sherman Napisano 5 Listopad 2012 Napisano 5 Listopad 2012 Bagnet od mośka był czworograniasty, to twoje to będzie skrobak, tyle że dłuższy http://pl.wikipedia.org/wiki/Skrobak - ten środkowy.
jc.leczna Napisano 5 Listopad 2012 Napisano 5 Listopad 2012 to sitko takie to na pierwszy rzut wydalo mi sie jak by od konewki ale to tylko moje spostrzeżenie :D
me109 Napisano 5 Listopad 2012 Autor Napisano 5 Listopad 2012 m4sherman..chyba zbyt mala srednica jak na ruszt.Kiedys odkopalem cos co przy wylanianiu sie z pod ziemi wygladalo dokladnie jak wizjer od czolgu Tiger.Wyobraz sobie jak cisninie mi skoczylo:)).Spadlo jak wyciagnalem i okazalo sie po oczyszczeniu ze to...wizjer-regulator powietrza paleniska od piecyka-kurierka uzywanego przez Niemcow w ziemiankach w marcu 1945r:)))).Zachowalem na pamiatke:)Co do skrobaka" to nie jestem pewien.Ostrze wyglada jak bagnet,tylko ze ma trzy platy ,czyli w przekroju jak trojramienna gwiazda.Ten skrobak ze zdjecia jest trojstronny plaski.
m4sherman Napisano 5 Listopad 2012 Napisano 5 Listopad 2012 Takie jak opisujesz skrobaki też były - mam jeden taki ( z pięciu - pozostałe płaskie)
me109 Napisano 5 Listopad 2012 Autor Napisano 5 Listopad 2012 No tak,wyglada na to ze masz racje.To moze byc skrobak.Tylko pytanie skad sie tam wzial? W gluchym lesie?Byc moze ktos go chcial uzyc jako bron?Dzieki za pomoc.
Hebda Napisano 5 Listopad 2012 Napisano 5 Listopad 2012 Skąd się wziął..Ktoś zgubił..Teorie spiskowe że użyty jako broń schowajmy pod dywan
me109 Napisano 5 Listopad 2012 Autor Napisano 5 Listopad 2012 Witam.Po wycieczce do Lasow Oliwskich przynioslem do domu kilkanascie przedmiotow.Wiekszosc z nich zidentyfikowalem bez wiekszych problemow.Natomiast kilka nie daje mi spokoju:))
me109 Napisano 5 Listopad 2012 Autor Napisano 5 Listopad 2012 :)))Oczywiscie.Ktos zgubil skrobak w niedostepnej kniei z dala od drog,w lesie,na lini frontu ,bo uzywal go do zbierania grzybow:))lub planowal po wojnie otworzyc zaklad slusarski wlasnie w tym miejscu :)))Jestem historykiem wiec podejmuje kazda mozliwosc.W czasie wojny ludzie brali ze soba co popadlo do obrony,co bylo pod reka.Sa znane przypadki ze stanowiska byly mylnie odczytane z powodu oporzadzenia jakie nosil zolnierz w lesie.Ten skrobak mogl byc uzywany (na przyklad)jako nietypowe narzedzie do czyszczenia sprzetu z lodu na przyklad,pamietajac ze to byla zima i zolnierze lezeli w okopach tydzien,odpierajac ataki sowietow.Wiec z wysuwaniem osmieszajacej wypowiedzi z nutka dyskredytacji w stylufacet od teorii konspiracyjnych" ukutej przez D.Rockefellera wlasnie w tym celu,byl bym ostrozny:)Pozdrawiam.
jc.leczna Napisano 5 Listopad 2012 Napisano 5 Listopad 2012 http://www.longmountain.com/inventory/destructivedevices/panzerschreck-rocket-launcher/
me109 Napisano 5 Listopad 2012 Autor Napisano 5 Listopad 2012 Dziekuje serdecznie za pomoc.Wiedzialem ze cos mi przypomina :))Kilka zdjec jeszcze spedza mi sen z powiek.Zawleczka-kolko-skobel???
me109 Napisano 5 Listopad 2012 Autor Napisano 5 Listopad 2012 Azurowe kolko.Wyglada jak czesc maszynki do miesa na kotlety mielone dla calego Wehrmahtu:))
me109 Napisano 5 Listopad 2012 Autor Napisano 5 Listopad 2012 Oraz cos takiego.Z poczatku przy delikatnym wyciaganiu i oczyszczaniu szczotka pojawilo sie ostrze,wiec adrenalina skoczyla bo myslalem ze to bagnet iglicowy ale...wyszlo to.Nie mam pojecia co to takiego.
tyfus Napisano 5 Listopad 2012 Napisano 5 Listopad 2012 czy na tym ostatnim przedmiocie są acięcia" ?skojarzyło mi się to z pilnikiem :)http://www.irma.pl/pl/pilnik-trojkatny-slusarski-cennik-krakow.html
sebo_sek Napisano 5 Listopad 2012 Napisano 5 Listopad 2012 Ostatnie to pilnik, wcześniej element maszynki do mięsa a jeszcze wcześniej zaczep od przyczepy do traktora. Przykro mi.
tyfus Napisano 5 Listopad 2012 Napisano 5 Listopad 2012 to sitko" ma 16 cm średnicy ... spora ta maszyna była ...
uve1985 Napisano 5 Listopad 2012 Napisano 5 Listopad 2012 ta zawleczka jest od belki polowej od ciągnika.Pozdro
m4sherman Napisano 5 Listopad 2012 Napisano 5 Listopad 2012 Na ostatnim zdjęciu jest skrobak, wyglądem podobny do pilnika.To coś zwane zaczepem od przyczepy to zawleczka http://allegro.pl/zawleczka-zatyczka-sprezysta-c-330-c-360-mf-ursus-i2709624023.html
m4sherman Napisano 5 Listopad 2012 Napisano 5 Listopad 2012 kaz41 ; jesteś pewien? A poza tym nie krzycz.
morek Napisano 5 Listopad 2012 Napisano 5 Listopad 2012 Troche dziwne to sitko.Sitko powinno mieć szczerbinke do osadzenia w maszynce a tu nic takiego nie widać.http://allegro.pl/sitko-do-maszynki-do-mielenia-zelmer-nr-8-i2736477961.html
Pytanie
me109
Witam.Po wycieczce do Lasow Oliwskich przynioslem do domu kilkanascie przedmiotow.Wiekszosc z nich zidentyfikowalem bez wiekszych problemow.Natomiast kilka nie daje mi spokoju:))
25 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.