Skocz do zawartości
  • 0

czesc broni?

me109

Pytanie

Napisano

Witam.Po wycieczce do Lasow Oliwskich przynioslem do domu kilkanascie przedmiotow.Wiekszosc z nich zidentyfikowalem bez wiekszych problemow.Natomiast kilka nie daje mi spokoju:))

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
m4sherman..chyba zbyt mala srednica jak na ruszt.Kiedys odkopalem cos co przy wylanianiu sie z pod ziemi wygladalo dokladnie jak wizjer od czolgu Tiger.Wyobraz sobie jak cisninie mi skoczylo:)).Spadlo jak wyciagnalem i okazalo sie po oczyszczeniu ze to...wizjer-regulator powietrza paleniska od piecyka-kurierka uzywanego przez Niemcow w ziemiankach w marcu 1945r:)))).Zachowalem na pamiatke:)Co do skrobaka" to nie jestem pewien.Ostrze wyglada jak bagnet,tylko ze ma trzy platy ,czyli w przekroju jak trojramienna gwiazda.Ten skrobak ze zdjecia jest trojstronny plaski.
Napisano
No tak,wyglada na to ze masz racje.To moze byc skrobak.Tylko pytanie skad sie tam wzial? W gluchym lesie?Byc moze ktos go chcial uzyc jako bron?Dzieki za pomoc.
Napisano

Witam.Po wycieczce do Lasow Oliwskich przynioslem do domu kilkanascie przedmiotow.Wiekszosc z nich zidentyfikowalem bez wiekszych problemow.Natomiast kilka nie daje mi spokoju:))

Napisano
:)))Oczywiscie.Ktos zgubil skrobak w niedostepnej kniei z dala od drog,w lesie,na lini frontu ,bo uzywal go do zbierania grzybow:))lub planowal po wojnie otworzyc zaklad slusarski wlasnie w tym miejscu :)))Jestem historykiem wiec podejmuje kazda mozliwosc.W czasie wojny ludzie brali ze soba co popadlo do obrony,co bylo pod reka.Sa znane przypadki ze stanowiska byly mylnie odczytane z powodu oporzadzenia jakie nosil zolnierz w lesie.Ten skrobak mogl byc uzywany (na przyklad)jako nietypowe narzedzie do czyszczenia sprzetu z lodu na przyklad,pamietajac ze to byla zima i zolnierze lezeli w okopach tydzien,odpierajac ataki sowietow.Wiec z wysuwaniem osmieszajacej wypowiedzi z nutka dyskredytacji w stylufacet od teorii konspiracyjnych" ukutej przez D.Rockefellera wlasnie w tym celu,byl bym ostrozny:)Pozdrawiam.
Napisano

Dziekuje serdecznie za pomoc.Wiedzialem ze cos mi przypomina :))Kilka zdjec jeszcze spedza mi sen z powiek.Zawleczka-kolko-skobel???

Napisano

Oraz cos takiego.Z poczatku przy delikatnym wyciaganiu i oczyszczaniu szczotka pojawilo sie ostrze,wiec adrenalina skoczyla bo myslalem ze to bagnet iglicowy ale...wyszlo to.Nie mam pojecia co to takiego.

Napisano
czy na tym ostatnim przedmiocie są acięcia" ?

skojarzyło mi się to z pilnikiem :)

http://www.irma.pl/pl/pilnik-trojkatny-slusarski-cennik-krakow.html
Napisano
Na ostatnim zdjęciu jest skrobak, wyglądem podobny do pilnika.
To coś zwane zaczepem od przyczepy to zawleczka http://allegro.pl/zawleczka-zatyczka-sprezysta-c-330-c-360-mf-ursus-i2709624023.html
Napisano
Troche dziwne to sitko.Sitko powinno mieć szczerbinke do osadzenia w maszynce a tu nic takiego nie widać.http://allegro.pl/sitko-do-maszynki-do-mielenia-zelmer-nr-8-i2736477961.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie