Skocz do zawartości

Plany, konstrukcje niemieckich bunkrów naziemnych

Tuszek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.

Poszukuję wszelkich planów technicznych itp w/w bunkrów. Głównie chodzi mi o małe obiekty, jak bunkry ze szczelinami strzelniczymi z czterech stron w kształcie kwadratu. Zlokalizowałem w pewnym miejscu 3 podobne do siebie obiekty - jeden wysadzony przez ruskich w celu testów, drugi zachowany cały z poziomem podziemnym i trzeci podobny do drugiego, ale z jak by zabetonowanym włazem do dolnej kondygnacji. Wstępne oględziny dały znak, że prawdopodobnie coś jest pod podłogą. Chcemy wykonać próbne odwierty w posadzce, by stwierdzić, czy jest tam prześwit.

Pozdrawiam Tuszek.
Napisano
Hmm, aż mi się smutno zrobiło :)
Ale po cholerę w takim schronie piętro w dół? Rzucając wprawnym okiem będzie w takim razie powojenny? Leży na byłych terenach niemieckich.
Napisano
Tak, powojenny. Specjalnie do Polski po wojnie przyjechało komando niemieckie by wybudować ten schron. Oczywiście to żart.
Czy schron jest po- czy przedwojenny nie wiem. Raczej przedwojenny. Aby to sprawdzić poszukaj map tego obszaru i sprawdź co na tym terenie było przed wojną.
A najważniejsze NIE PODAWAJ LOKALIZACJI, bo wiadomo - ścisle tajne.
  • 1 year later...
Napisano
Witam!
Jako nowy użytkownik nie mogę wysłać wiadomości do autora tematu. Jeśli możesz, Tuszek skontaktuj się ze mną w sprawie tych bunkrów.

Pozdrawiam!
  • 1 month later...
Napisano
Odradzam odwierty.Nie wiesz co jest pod spodem.Są prostsze sposoby.Poniżej 100 zeta kupisz termometr bezdotykowy.Zmierz temperaturę.Zaznacz kredą różnice.Jak już wiesz gdzie wiercić to pinpointerem wyłap i oznacz metal.Najlepsze wiertła zniszczysz udarem .To jest robota dla cierpliwych.Nie rób tego sam.Postaraj się dowiedzieć jak najwięcej o obiekcie.Kto,kiedy i po co to zbudował.Z absolutnie niezbędnego wyposażenia to jeszcze porządne buty i rękawice.Okulary ochronne a jeszcze lepiej przyłbica.Minimum 5 l wody do wiercenia na mokro.Apteczka bo pewnie się pokaleczysz.Zignorujesz i skończy się zakażeniem , tężcem lub sepsą .Zrób pomiary i na spokojnie narysuj.Wyłapiesz np.podwójną ścianę .I nie wierć bunkrów bo Cię węgiel zasypie.To są schrony o różnym przeznaczeniu i budowie.Nic tak nie poprawia nastroju jak przewiercenie i popsucie sztabek złota czy miny pułapki.Plany typowych schronów poligonowych mam jakby co.Zrobisz jak zechcesz.Twój wybór , twój czas i zdrowie.
Powodzenia , cierpliwości i rozsądku życzę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie