kabaka Napisano 20 Październik 2012 Autor Napisano 20 Październik 2012 Go czego to to służyło ???????? -długość 15 cm.
x9 Napisano 22 Październik 2012 Napisano 22 Październik 2012 Podobnym narzędziem czyściłem kopytka u konika (samoróbka)1. hak służy do usuwania brudu od podeszwowej strony kopyta (obornik, błoto)2. młoteczek do wybijania gwoździ po zerwanej podkowie (tzw. podkowiaków)3. zadzior do ich wyrywania4. kopytko wbrew pozorom jest wrażliwą częścią ciała u konia i często wymaga interwencji weterynarza (stany zapalne, przerost kopyta)5. duża liczba koni w WP 2 RP oczywiście wymagała specjalistycznej opieki weterynaryjnej stąd każda formacja kawaleryjska czy taborowa miała swojego weterynarza (felczera)6. dodatkowo w razie W jednymi z mobilizowanych priorytetowo byli weterynarze cywilni7. prezentowane narzędzie raczej należy do zawodowego wojskowego weterynarza Nade wszystko gratuluje fanta.Pozdrawiam.
kabaka Napisano 23 Październik 2012 Autor Napisano 23 Październik 2012 Dzięki za wszelkie sugestie dotyczące wykorzystania tego nietypowego - przynajmniej współcześnie (w tym kształcie) przedmiotu. Myślę,że kolega Liwiusz66 doskonale to wszystko na sam koniec podsumował i na tym należy zakończyć ten wątek.Mam jeszcze jedną informację dla tych,którzy pytali mnie,czy przedmiot chcę sprzedać - przedmiot ten będzie wystawiony do sprzedaży. Pozdrawiam.
Czarek Napisano 22 Październik 2012 Napisano 22 Październik 2012 to z ostatniego zdjęcia to XIX dźwignia stomatologiczna,jako dentysta mogę powiedzieć że pierwsze to na 100% nic ze stomatologia związanego! pytałem ojca weterynarza ale przez telefon- z opisu obstawia na narzędzie do kopyt, ma looknąć jeszcze w jakiś stary podręcznik może coś podobnego znajdzie!
Liwiusz66 Napisano 23 Październik 2012 Napisano 23 Październik 2012 Myślę że mylimy tutaj dwie rzeczy.Po 1 - Sądzę iż pokazane kopystki są narzędziami kowalskimi. Fach kowalski obejmuje odpowiednie przygotowanie kopyta oraz przybicie podkowy i jej remontu. Nigdy nie spotkałem się z narzędziem kowalskim wykonanym ze stali chirurgicznej, i każdy który choć raz przybijał gwoździe wie jakie narzędzie do tego służy. Asortyment młotków w kuźni jest dość bogaty.Chciałbym przytoczyć moim zdaniem trafne wypowiedzi kolegi x9 :Cyt…..5. duża liczba koni w WP 2 RP oczywiście wymagała specjalistycznej opieki weterynaryjnej stąd każda formacja kawaleryjska czy taborowa miała swojego weterynarza (felczera)……….Chciałbym dodać iż byli również kowale.4. kopytko wbrew pozorom jest wrażliwą częścią ciała u konia i często wymaga interwencji weterynarza (stany zapalne, przerost kopyt)Po 2 – Prezentowane narzędzie kolegi kabaka jest narzędziem weterynaryjnym ze stali chirurgicznej. Celem weterynarza jest doprowadzenie kopyta konia do stanu w którym bez jakichkolwiek przeszkód będzie mógł zająć się kowal. Leczenie stanów zapalnych , przerostu , pękniętych kopyt i tu może okazać się pomocny przyrząd np. przy wbijaniu i wyciąganiu niewielkich gwoździ przy łączeniu pękniętego kopyta ( młoteczek ).Pozdrawiam Liwiusz66
kiler58 Napisano 22 Październik 2012 Napisano 22 Październik 2012 Po mojemu jest to kopystka razem z młotkiem. Dałem zdjęcie kopystki z gwintownikiem. To coś co pomagało założyć oficerki" to też jest kopystka tylko że składana.
korki09 Napisano 22 Październik 2012 Napisano 22 Październik 2012 Panowie, nie jest to narzędzie weterynaryjne, jest to bardzo rzadki przedmiot , który służył do 'podciągania' podczas ubierania oficerek, osobiście spotykam się z tym drugi raz dopiero. pzdr
kabaka Napisano 21 Październik 2012 Autor Napisano 21 Październik 2012 Niestety nic nie pasuje do narzędzi chirurgicznych - przynajmniej tych ludzkich". Zaczynam się skłaniać, że jest to narzędzie weterynaryjne - być może coś do sprawdzania kopyt ???.
kabaka Napisano 20 Październik 2012 Autor Napisano 20 Październik 2012 Go czego to to służyło ???????? -długość 15 cm.
robewa Napisano 21 Październik 2012 Napisano 21 Październik 2012 nie ma takiego przyrządu w zestawach podkuwacza ani majstra kowalskiego w WP z 1939, według mnie narzędzie pochodzi z wojsk inżynieryjnych być może dla dekarza, budowania konstrukcji drewnianych, głowa do wbijania gwoździ, wyszczerb do ich wyciągania i z drugiej strony półokrągły hak do podważania desek
Liwiusz66 Napisano 20 Październik 2012 Napisano 20 Październik 2012 WitamNarzędzia chirurgiczne ,poszukaj w Google.Pozdrawiam Liwiusz66
kabaka Napisano 21 Październik 2012 Autor Napisano 21 Październik 2012 Jakoś mi to do tego nie pasuje - jest to zbyt delikatne narzędzie. Długość 15 cm, głownia 11 x 12 mm, wyszczerb 6 mm w szerszym miejscu, w węższym 4 mm. Całość dobrze leży w dłoni. Można tym wbijać male gwoździki a nie gwoździe - tym bardziej wyciągać. Chyba,że zbijano tym jakieś małe skrzyneczki.
Brat Pit Napisano 21 Październik 2012 Napisano 21 Październik 2012 WET" wskazuje na narzędzie końskie, nie zaś ludzkie.Może coś do kopyt?
Kobieras39 Napisano 23 Październik 2012 Napisano 23 Październik 2012 Myślę źródeł masz rację twoja szt że zdjęcia jest do haceli a ta w będzie do gwoździ
kabaka Napisano 22 Październik 2012 Autor Napisano 22 Październik 2012 No to akcja się rozwija.Mamy trzy teorie:- narzędzie weterynaryjne,- narzędzie zbijania konstrukcji drewnianych,- narzędzie do podciągania" oficerek. Ta ostatnia teoria jest nawet dosyć ciekawa, jest młoteczek, wyszczerb do wyciągania gwoździ no i hak do podciągania. Ale dlaczego w jest na tym przedmiocie napis WET ?.
ktos451 Napisano 22 Październik 2012 Napisano 22 Październik 2012 Koledze korki09 chodzi pewnie o coś takiego w ładniejszej wersji http://www.okser.pl/horze-haki-do-butow-p-9360.html?currency=PLN?manufacturers_id=142Ale to chyba nie to...
kabaka Napisano 22 Październik 2012 Autor Napisano 22 Październik 2012 W innym wątku odkrywcy znalazłem to coś" co pomagało założyć oficerki.
sp7mfu Napisano 21 Październik 2012 Napisano 21 Październik 2012 Jest to zabytkowe już dzisiaj narzędzie weterynaryjne. Jutro napiszę do zcego służyło.
Liwiusz66 Napisano 22 Październik 2012 Napisano 22 Październik 2012 Witam i proponuję zacząć od początku.J.OLSZEWSKI 1937 - w tych latach istniała fabryka produkująca narzędzia chirurgiczne, o tejże nazwie.Orzeł i litery WP - to najprawdopodobniej wojsko polskie.Wet - przydział - weterynaria.Należy również zwrócić uwagę na materiał z jakego zostało wykonane owe narzędzie , ów materiał pomimo upływu 75-ciu lat dalej jest w świetnej formie ( brak korozji )Pytanie pozostaje - do czego służyło ???Pozdrawiam Liwiusz66
krydon Napisano 22 Październik 2012 Napisano 22 Październik 2012 Może do rozkuwania i czyszczenia kopyt końskich
Liwiusz66 Napisano 22 Październik 2012 Napisano 22 Październik 2012 Odnoszę wrażenie iż jest to za delikatne do takich czynności i kto by do tego stosował stal chirurgiczną"
Pytanie
kabaka
Go czego to to służyło ???????? -długość 15 cm.
28 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.