gumbi Napisano 11 Listopad 2012 Autor Share Napisano 11 Listopad 2012 To chyba ten sam, a jako, że mam całkowity brak pomysłu do zadania kolejnej zagadki niech dalej radzą sobie inni. Myślę że taka podpowiedź wystarczy (te owiewki są dość charakterystyczne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 11 Listopad 2012 Share Napisano 11 Listopad 2012 Improwizuj gumbi. :)Ja nigdy nie mam zagadki na zapas,szukam jak trzeba zadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumbi Napisano 11 Listopad 2012 Autor Share Napisano 11 Listopad 2012 Dobrze poddaje się. Odpowiedź brzmi Breda Ba33.A co do zagadki brak mi pewności czy nie jest tylko wizją konstruktora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 12 Listopad 2012 Share Napisano 12 Listopad 2012 Gloster Meteor ( F-8 ?? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumbi Napisano 12 Listopad 2012 Autor Share Napisano 12 Listopad 2012 Zły kierunek, aczkolwiek europejczyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 12 Listopad 2012 Share Napisano 12 Listopad 2012 Jeśli nie Gloster to Fokker. Jeden ze 155 licencyjnych Meteorów F-8 zbudowanych w Schiphol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumbi Napisano 12 Listopad 2012 Autor Share Napisano 12 Listopad 2012 Nie. Związany z autorem patentu na ramjeta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 13 Listopad 2012 Share Napisano 13 Listopad 2012 Ja pass :(Ale chętnie poznam odpowiedź :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
husky1 Napisano 13 Listopad 2012 Share Napisano 13 Listopad 2012 Meteor F4 z silnikiem Derwent5 z 1949 roku- wyglada podobnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumbi Napisano 13 Listopad 2012 Autor Share Napisano 13 Listopad 2012 Podpowiem bardziej z kraju naszych bratanków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumbi Napisano 14 Listopad 2012 Autor Share Napisano 14 Listopad 2012 Witam. Aby nie blokować odpowiem - XnI -01 konstrukcji Alberta Fono. Miałem cichą nadzieję, że ktoś znajdzie więcej informacji na jego temat bo mnie się udało znaleźć tylko zagadkowe zdjęcie, info o konstruktorze oraz zapisane ze znakiem zapytania osiągi. Co do odpowiedzi, że Meteor - tak samo odpowiedziałem na innym forum.Niech zada pierwszy chętny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 14 Listopad 2012 Share Napisano 14 Listopad 2012 Hmm jakoś mnie to nie przekonuje, jeśli konstrukcja miałaby powstać w czasie wojny, to Węgrzy pewnie wzorowaliby się na Me 262. Można znaleźć w sieci rysunki XNI-02 Kameleon ale to był prima-aprilisowy żart. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 14 Listopad 2012 Share Napisano 14 Listopad 2012 Po oznaczeniu na stateczniku widać że to Anglik..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac Napisano 14 Listopad 2012 Share Napisano 14 Listopad 2012 Generalnie, czy to jest zdjęcie, czy rysunek :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumbi Napisano 14 Listopad 2012 Autor Share Napisano 14 Listopad 2012 Jak pisałem zadając - niczego nie jestem pewien (sam strzelałem gdzie indziej w Meteora). A może w ramach rozwiania wątpliwości ktoś sprawdzi przez googla czy to zdjęcie wyjdzie gdzie indziej? Może to coś wyjaśni lub przyjmijmy odpowiedź kolegi Husky 1 i niech zadaje. Czekam na decyzję grona profesorskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 16 Listopad 2012 Share Napisano 16 Listopad 2012 Hej, coś się zepsuło !!! Dajcie jakąś zagadkę, ale prośba, niech zadający na 100 % wie co zadaje. ;) No i nie bawmy się w wynalazki typu Luftwaffe 1946" albo samoloty z desek kreślarskich . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
husky1 Napisano 16 Listopad 2012 Share Napisano 16 Listopad 2012 Nie wiem czy latal,ale napewno byl zbudowany:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 16 Listopad 2012 Share Napisano 16 Listopad 2012 falstart B Y Ł O !!! (sam wstawiałem ;) ) latał a jakże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
husky1 Napisano 17 Listopad 2012 Share Napisano 17 Listopad 2012 Tak sie sklada ,ze nie bylo-to nie jest Hopfner HA11/33(twoje zdjecie z zagadki tez go nie przedstawia).Moj samolot to oczywiscie rozwiniecie HA11 ,tez zbudowano tylko jeden.Wlasciwie to odpowiedzialem na zagadke:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 17 Listopad 2012 Share Napisano 17 Listopad 2012 Przepraszam za zamieszanie, w moich zbiorach jest jako HA 11/33 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
husky1 Napisano 17 Listopad 2012 Share Napisano 17 Listopad 2012 W wiekszosci materialow jest on tak nazywany,moze z braku zdjec samolotu o rejestracji A-141 czyli Hopfner HA11/33 uzywanego przez DrOetker ,roznica wzgledem PH-1B nie byla duza (dwuster ,wzmocnienia konstrukcji),ale nazywac go HA11/33 to tak jak nazywac Lima 5 ,Migiem 17:).Moze ktos odpowie i cos zada :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumbi Napisano 17 Listopad 2012 Autor Share Napisano 17 Listopad 2012 To dla formalności wpiszę Wiener Neustadt Flugzeugwerke (WNF) WN-11. To jest chyba oczekiwana odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
husky1 Napisano 17 Listopad 2012 Share Napisano 17 Listopad 2012 Dokladnie tak,zadaj cos prosze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumbi Napisano 18 Listopad 2012 Autor Share Napisano 18 Listopad 2012 Sorki za opóźnienie. Net mi padł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losiu2 Napisano 19 Listopad 2012 Share Napisano 19 Listopad 2012 Northrop N9MB? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.