Skocz do zawartości
  • 0

Kamienne narzędzie?

hipolit-O4

Pytanie

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jeśli można to też coś dodam od siebie:
- wasze znaleziska to toporki kamienne
- tak jak napisaliście prawdopodobnie, pochodzą z neolitu
- galo86 na stronie którą podałeś jest błąd - toporek kamienny jest podpisany jako siekiera co jest bzdurą - siekiery w neolicie są głównie z krzemienia(ludność kultury pucharów lejkowatych czy amfor kulistych, wytwarzała je z krzemienia pasiastego).
- do wiercenia otworów nie nadają się wszystkie kości- np. jest teoria,że wiercono je za pomocą kości ptaków (tak jak napisałeś są różne metody).
- nie kronikarze, a kronikarz - Jan Długosz
- nowy dział Pradzieje" nie powstanie, gdyż jest dział ogólny Historia do I Wojny Światowej" - gdzie również są tematy z tego okresu

pozdrawiam
Napisano

Kilka lat temu podczas prac polowych znalazłem coś bardzo podobnego pod względem materiału, sposobu obróbki i wielkości , leży sobie w szufladzie do dziś. Rozmiar jak na linijce, średnica otworu około 12 - 13 milimetrów.

Napisano
Przepraszam za wcinkę, ale jak odkrywamy to do końca. Zastanawia mnie, a być może i innych metoda, jaką wykonywano tak regularny otwór na trzonek. Może ktoś podzieli się swoją wiedzą?
A nawiasem mówiąc naprawdę bardzo ciekawe znalezisko.
Napisano
Koledze też gratuluje znaleziska, ja na moim terenie trafiam wyłącznie na ceramikę, co do tworzenia otworów - wiercenia a więc było kilka metod jedną z nich było wiercenie za pomocą patyka na którego końcu umocowana była zaostrzona kość, na patyka nakładano raz owiniętą cięciwę, za pomocą przeciągania i ruchu wahadłowego powodowało obracanie się kości, która tworzyła otwór
Literatura: Galina Fiodorowna Korobkowa Narzędzia w pradziejach - Podstawy badania funkcji metodą trasologiczną"
Pozdrawiam
Napisano
galo86 zapomniałeś dodać, żeby przy wierceniu otrzymać tarcie, na drążony otwór posypywano mokry piasek. Domilud może kiedyś powstanie taki dział jak Pradzieje" i będziemy mogli odpowiadać nie tylko na takie pytania :))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie