Skocz do zawartości
  • 0

wizjer z pojazdu pancernego - jakiego

Landszaft

Pytanie

Napisano

witam . znalazłem ot taki mały wizjer z pojazdu pancernego wymiary to 22-23 cm x 9-10 cm . widać że był przyspawany do pojazdu bo te farfocle to resztki spawów naokoło

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Woody . dzięki na Ciebie zawsze można liczyć . Ostatnie rys techniczne potwierdzają że to konstrukcja radziecka. jak go powoli rozbieram to potwierdza się że to ten typ wizjera . tylko pytanie z uwagi że w przekroju bocznym na następnej focie....

Napisano

widać że on chyba był przyspawany od wnętrza pojazdu , bo widać smarki" spawania i nie przechodził przez cały wieniec baszty na zewnątrz. Czy była też taka wersja do jakiś pojazdów z cieńszym pancerzem ??. Bo z rysunku wynika że wizjer przechodzi przez cały pierścień baszty i jego zakończenie jest widoczne z zewnątrz , a ten nijak by nie wystawał. no chyba że dziura wizjera w baszcie jest osobna , ale wtedy nie powinno na zewnątrz nic widać , oprócz szpary , niestety zdjęcia pokazują leciutkie występ naokoło że wizjer od wnętrza przechodzi przez całą blachę baszty.

Napisano

witam . znalazłem ot taki mały wizjer z pojazdu pancernego wymiary to 22-23 cm x 9-10 cm . widać że był przyspawany do pojazdu bo te farfocle to resztki spawów naokoło

Napisano

a tu widok od wnętrza pojazdu na wizjer . ta blacha z przodu widać była przykręcana bo ma śrubki po bokach . Niestety jeszcze nie rozruszałem tego ustrojstwa . Pytanie zasadnicze z jakiego pojazdu mogło to być ? rosyjski , niemiecki , czołg czy transporter . Jako ciekawostkę dodam że niedaleko niego znalazłem kawałek wieńca pod wieżę , tak z 1/6 koła z wieńca o wadze co najmniej 50 kg może jutro jak wykulam z auta ten wieniec to zrobię fotki i wstawię do rozpoznania bo też nic mi on nie mówi z czego to ustrojstwo

Napisano
Dzięki Rafi za inspirację, ale ja też nie mogę znaleźć jak wygląda właśnie ten wizjer w baszcie T 34 od wnętrza . Hebda to nie ten typ wizjera. Ten co pokazałeś na linku to peryskop a nie wizjer, to nie jest peryskop.Mój wizjer nie wiem czy miał wkładki z szkła pancernego czy ich nie posiadał
Napisano
http://data3.primeportal.net/tanks/tim_roberts/t-34_85_m2/images/t-34_85_m2_058_of_117.jpg
Nie mogę znaleźć zdjęć od wewnątrz, ale wydaje mi się że to z T-34/85

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie