Skocz do zawartości
  • 0

Orzełek z berłem i jabłkiem

szperacz01

Pytanie

Napisano

Jak w tytule, orzełek chyba mosiężny w koronie z berłem i jabłkiem.Znaleziony na terenie wielkopolski, nieopodal szynku, który prosperował tam przed laty.
Wysokość 49 mm
Szerokość 38 mm
Grubość około 2mm
Z pośród setek zdjęć orzełków na stronie nie znalazłem takiego więc proszę o pomoc w identyfikacji bardziej doświadczonych kolegów za co z góry dziękuję.

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w tytule, orzełek chyba mosiężny w koronie z berłem i jabłkiem.Znaleziony na terenie wielkopolski, nieopodal szynku, który prosperował tam przed laty.
Wysokość 49 mm
Szerokość 38 mm
Grubość około 2mm
Z pośród setek zdjęć orzełków na stronie nie znalazłem takiego więc proszę o pomoc w identyfikacji bardziej doświadczonych kolegów za co z góry dziękuję.

Napisano
Orzeł pruski. Charakterystyczne podcięte skrzydła, długie berło w prawej łapie i jabłko w lewej. Zamknięta korona pruskich królów w krzyżem. Na pewno wiek XIX, być może połowa tegoż.
Napisano
jeśli ma niespełna 5cm, może to być orzeł od ryngrafu, sprawdziłbym dla pewności jeszcze legiony Dąbrowskiego i Powstanie Kościuszkowskie..
Napisano
To może być Księstwo Warszawskie. Niestety z braku analogii nie sposób stwierdzić gdzie ten orzełek był stosowany.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie