Skocz do zawartości
  • 0

Puszka, konserwa I wojenna?

nabuh

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja już nie wiem po czyich okopach biegałem - w/g wyczytanych informacji powinny być rosyjskie i na to wskazywały znajdki np łuski mosina, ale nieco dalej zaczęły się mannlichery różnych producentów i teraz to już zgłupiałem... Chyba, że Rosjanie używali broni przeciwników, albo była tam jakaś potyczka. Jest więc prawdopodobne, że to pozostałość po posiłku którejś ze stron. A swoją drogą to po opróżnieniu takiej jednej puszki do sytości było raczej daleko. Jeśli jeszcze ktoś spotkał taką rzecz to bardzo proszę .
Napisano
Wyciągałem takie po sardynkach na rosyjskich pozycjach z 1914/15 roku. Częśćiowo zachowywało się na blasze jeszcze czerwono-złote malowanie.
Co do łusek - Rosjanie używali zdobycznych Mannlicherów tak jak i Austriacy Mosinów, pozatym okopy przechodziły z rąk do rąk.
Napisano
Aż się nie chce wierzyć, że tak cienka blacha przetrwała w ziemi niemal sto lat. Dziękuję kamratom za podpowiedzi.
Napisano
Kolego Woodhaven - przeglądałem ten podrzucony temat szukając czegoś w sprawie mojej, ale zwróć uwagę, że to nie ten typ otwieracza. A puszki szynki Ham to i ja pamiętam - rarytas PRL-u! Ale to i nie ten typ puszki, niestety - ta jest mniejsza nieco od dłoni, przypomina dzisiejsze sardynki i to w najmniejszym wydaniu.
Napisano
No tak, ale czy byly w latach 1914-1918? Taki rodzaj zamkniecia znalazlem w necie bez problemu (chocby Corned beef"), ale nie taka puszka... Czyli moze byc, tylko dowody...
Napisano
Sam sposób otwierania jest niby ten sam {klasyczny}, ale jednak w tym moim przypadku inna jest długość tzw 'pocięgla. Poza tym, jak wspomniałem, znajdowałem już wcześniej nieraz te właśnie korbki z nawiniętą blachą, ale sądziłem, że to jakieś podrzutki śmieciowe, których przecież pełno w okopach.Dopiero jak 'wypiszczała" niżej ta puszka to skleiłem rzeczy i stąd wniosek. Czekam na następne pomysły.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie