Skocz do zawartości
  • 0

Polscy żołnierze w stalagu

DamianLca

Pytanie

Napisano

Witam! Ostatnio znalazłem album z Polskim żołnierzami w Stalagu. Mam następujące pytania:

1. Co oznaczają trójkąty wymalowane na plecach żołnierzy?
2. Czy po sygnaturach Kr.-Gef.-Bau-u.Arb.-Batl. 24" i 9 gepruftl" da się rozpoznać co to za obóz?

Z góry dziękuje za pomoc!

Pozdrawiam: Damianlca

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Prawdopodobnie rójkąt" naszyty na ubraniu miał utrudniać ucieczkę. Ułatwiał ludności identyfikacje uciekiniera z obozu przez nietypowe części garderoby.
Napisano

Witam! Ostatnio znalazłem album z Polskim żołnierzami w Stalagu. Mam następujące pytania:

1. Co oznaczają trójkąty wymalowane na plecach żołnierzy?
2. Czy po sygnaturach Kr.-Gef.-Bau-u.Arb.-Batl. 24" i 9 gepruftl" da się rozpoznać co to za obóz?

Z góry dziękuje za pomoc!

Pozdrawiam: Damianlca

Napisano
Po sygnaturze 9 gepruft" niestety raczej nie - oznacza ona bowiem aprobatę władz obozu na posiadanie przez jeńca danego przedmiotu (zdjęcia, książki etc.).
Natomiast po drugim skrócie raczej tak - oznacza on Kriegsgefangenen Bau- und Arbeitsbataillon 24 - teraz trzeba trochę pokopać w źródłach i poszukać czegoś na temat 24 jenieckiego batalionu budowlano-roboczego.
Będzie niestety ciężko, jedyny ślad jaki mam, to to że w 1943 r. batalion ten miał adres pocztowy w Kolonii.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie