DamianLca Napisano 8 Sierpień 2012 Autor Napisano 8 Sierpień 2012 Witam! Ostatnio znalazłem album z Polskim żołnierzami w Stalagu. Mam następujące pytania:1. Co oznaczają trójkąty wymalowane na plecach żołnierzy?2. Czy po sygnaturach Kr.-Gef.-Bau-u.Arb.-Batl. 24" i 9 gepruftl" da się rozpoznać co to za obóz? Z góry dziękuje za pomoc! Pozdrawiam: Damianlca
parus Napisano 9 Sierpień 2012 Napisano 9 Sierpień 2012 Prawdopodobnie rójkąt" naszyty na ubraniu miał utrudniać ucieczkę. Ułatwiał ludności identyfikacje uciekiniera z obozu przez nietypowe części garderoby.
DamianLca Napisano 8 Sierpień 2012 Autor Napisano 8 Sierpień 2012 Witam! Ostatnio znalazłem album z Polskim żołnierzami w Stalagu. Mam następujące pytania:1. Co oznaczają trójkąty wymalowane na plecach żołnierzy?2. Czy po sygnaturach Kr.-Gef.-Bau-u.Arb.-Batl. 24" i 9 gepruftl" da się rozpoznać co to za obóz? Z góry dziękuje za pomoc! Pozdrawiam: Damianlca
Krychus Napisano 8 Sierpień 2012 Napisano 8 Sierpień 2012 Moze cos pomoze. http://www.sgvavia.ru/forum/149-1135-1GZD, K.
Tomasz70 Napisano 8 Sierpień 2012 Napisano 8 Sierpień 2012 Po sygnaturze 9 gepruft" niestety raczej nie - oznacza ona bowiem aprobatę władz obozu na posiadanie przez jeńca danego przedmiotu (zdjęcia, książki etc.).Natomiast po drugim skrócie raczej tak - oznacza on Kriegsgefangenen Bau- und Arbeitsbataillon 24 - teraz trzeba trochę pokopać w źródłach i poszukać czegoś na temat 24 jenieckiego batalionu budowlano-roboczego.Będzie niestety ciężko, jedyny ślad jaki mam, to to że w 1943 r. batalion ten miał adres pocztowy w Kolonii.
Czlowieksniegu Napisano 8 Sierpień 2012 Napisano 8 Sierpień 2012 A trójkąt, to nie jest aby rot-winkel?
Sōji Okita Napisano 8 Sierpień 2012 Napisano 8 Sierpień 2012 Kr. -Gef.-BAU- u. Arb.-Batl. 24 to STAMMLAGER VI/G 11 Bonn-Duisdorf.
Pytanie
DamianLca
Witam! Ostatnio znalazłem album z Polskim żołnierzami w Stalagu. Mam następujące pytania:
1. Co oznaczają trójkąty wymalowane na plecach żołnierzy?
2. Czy po sygnaturach Kr.-Gef.-Bau-u.Arb.-Batl. 24" i 9 gepruftl" da się rozpoznać co to za obóz?
Z góry dziękuje za pomoc!
Pozdrawiam: Damianlca
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.