Skocz do zawartości
  • 0

bagnet 1w.??,kord ?

srg.steiner

Pytanie

Napisano

koledze trafił się taki bagnet,z tym że jakiś profan próbował go czyścić na szlifierce,w dodatku go złamał( co wyszło podczas czyszczenia)a na koniec pomalował.
wymiary:
dł.całk.- ok 378mm
dł.ostrza- 252-254mm
szer.ostrza(przy rekoj.)-ok.20mm
szer.bruzdy- 6mm, dług.- 230mm
gr.rekoj.(przy zatrzasku)18-19mm
szer.rękoj. ok.27mm
zatrzask 17x6mm

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Te okładki wyglądają jak od bagnetu S84/98/34, z tym, że podpiłowano wybrzuszenie i nacięto kreski na płaskiej rękojeści (żłobienia w bakelitowej wersji są o wiele głębsze). Tak ja to widzę.

K.
Napisano
srg.steiner masz rację rękojeść jest inna,zbyt pochopnie podszedłem do tematu ,przepraszam. Jednak głownia wygląda na wz 98 co do rękojeści to należy to przemyśleć czy oby nie dokładane z innego bagnetu.
Napisano
witam! może tak być, że składak. rękojeść rzeczywiście jest jak 84/98 tyle że szczuplejsza" ale oryginał,tak samo jak nakładki(są sygnatury)z tym, że jedna jest bardziej wytarta i trochę ciemniejsza, stąd ta różnica.
śrubki - to Ja dałem nowe(no! jakoś musiałem go rozebrać)z resztą, pod nakładkami były ślady spawu. Co do szlifowania na połysk, hmm... moim zdaniem, teraz lepiej wygląda niż pierwotnie,z ordynarnymi śladami od szlifierki,ostrze ma wygładzone i co głębsze ślady szlifowania na rękojeści zniknęły. poza tym był cały upaćkany w farbie;)
podsumowując:laik i tak się nie zorientuje, że to składak :) a na ścianie chyba lepiej będzie wyglądał w takim stanie jak jest teraz.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
srg.steiner.
Napisano
srg.steiner
Witam sądzę ,iż jest to kwestia podejścia do tematu. Dla jednych jest to kawał historii ,dla drugich kawał żelastwa.
Moje zdanie jest dokładnie takie jak por.pil.020 , delikatnie mówiąc nie wygląda to dobrze.Lepiej wykorzystać szczotkę drucianą i pozostawić wżery ,ale nigdy nie korzystać ze szlifierki ( to jest zabójstwo dla bagnetu )
Pozdrawiam Liwiusz66
Napisano
Faktycznie dwie okładki są inne, na pewno skrócone widać to po otworach drenażowych.Według mnie to rękojeść od S84/98 a głownia to skrócona ość jelec też odwrotnie założony.Składak.
Napisano
Jelec jest osadzony odwrotnie natomiast kształt rękojeści przypomina tak jak wspomniał Krychus bagnet wz S84/98/34
Skłaniam się do twierdzenia iż jest to składak (no chyba że się mylę)
Liwiusz66
Napisano
Nie wiem czy szlifowanie bagnetu na błysk służy jego ratowaniu.......... ale mniejsza z tym.
Bagnet to składak a dokladniej: rękojeść jest od 84/98, a ostrze to skrócone ostrze od S98 ość. Jelec założony oswrotnie, jak dla mnie to nic nie warta chałupnicza robota, niestety :(
Okładki i śrubki to kopie.
Napisano
rzecz gustu,wżery zostały na ostrzu,a zdjęcie nie odda stanu faktycznego jaki był przed czyszczeniem.w każdym bądź razie,kolega był zadowolony z tego jak wyszedł.na pewno lepiej niż perkun jednego mojego kolegi-chrom i lakier,to dopiero daje po oczach!:))
pozdrawiam.
Napisano

koledze trafił się taki bagnet,z tym że jakiś profan próbował go czyścić na szlifierce,w dodatku go złamał( co wyszło podczas czyszczenia)a na koniec pomalował.
wymiary:
dł.całk.- ok 378mm
dł.ostrza- 252-254mm
szer.ostrza(przy rekoj.)-ok.20mm
szer.bruzdy- 6mm, dług.- 230mm
gr.rekoj.(przy zatrzasku)18-19mm
szer.rękoj. ok.27mm
zatrzask 17x6mm

Napisano
Mogę się mylić, ale...

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=bagnet+o%C5%9B%C4%87&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&biw=1280&bih=852&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=U28ZUPzyGI7Msga6y4CwDw

ość"

Pozdrawiam, K.
Napisano

generalnie rekojęść mniejsza i węższa jak przy typowym mauserze,myślałem że to liściak",ale chciało by się komuś tak zeszlifować ostze aby na całej dł miało prawie ten sam wymiar??
aa!wierzch ostrza jest półokrągły.
I co on za jeden??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie