Dakor! Napisano 22 Lipiec 2012 Autor Napisano 22 Lipiec 2012 Witam.Na broszce wyglądającej na starą i ręcznie wykonaną zanajdóją się litery FE.(F E i kropka) oraz próba 935. Czy ktoś jest w stanie pomóc mi określić producenta i w przybliżeniu okres w którym powstała.
tyfus Napisano 24 Lipiec 2012 Napisano 24 Lipiec 2012 Krychus ... przeginasz, daruj sobie ten sarkazm !może koledze nie załadowało się zdjęcie lub jakieś inne problemy techniczne.czekaj cierpliwie, potem się udzielaj.
Krychus Napisano 24 Lipiec 2012 Napisano 24 Lipiec 2012 Przepraszam bardzo, Darku... ale jakoś tak wyszło, że dziś miałem, jak do teraz, najgorszy dzień w życiu i... jeszcze nie ochłonąłem. Ale dobra, niech będzie. Mówisz więc kolego FE. 935. No to już tu sprawa się komplikuje. Nad 935 nie ma się co zbytnio zastanawiać, to próba. Z tym, że tak właśnie próby raczej nie okazywano, a głównie poprzez jakiś symbol - łeb kobiety, lwa czy jakieś inne zwierzątko. U niemców można jeszcze spotkać próbę w postaci cyfr, ale FE. nie pasuje... Gorzej z literami FE., a właściwie E. Otóż litera F mogła by w tym wypadku oznaczać, iż materiał na tą bransoletkę przyjechał do jakiegoś kraju - to znaczy pochodzi z importu. Ten znak stosowano po 1867. E - mogło by tu mieć wiele znaczeń, najprędzej England (ale państwo to wtedy zapewne inaczej się zwało). Wątpię, aby były to sygnatury producenta. Wprawdzie można u ruskich spotkać np. F.F. (Fredrik Fresen z Sant Petersburga)- z tym, że z dwiema kropkami i to w dodatku nie znalazłem FE. Ale jak pisałem, nie ujrzymy - nic się nie dowiemy... A może to jakiś współczesny wyrób? Jak kogoś uraziłem to raz jeszcze przepraszam i pozdrawiam serdecznie, K.
tyfus Napisano 24 Lipiec 2012 Napisano 24 Lipiec 2012 FE może być imiennikiem wytwórcy.w tym wypadku należy wziąć pod uwagę, że info z różnych stron na temat srebrnych punc i imienników - jest niepełna. wielu tam brakuje, lub nie zostały zidentyfikowane.wszystko lub prawie wszystko wyjaśni tylko zdjęcie punc ... czekamy na takie.
Gniewkos Napisano 25 Lipiec 2012 Napisano 25 Lipiec 2012 Też mi się tak wydawało nie potrzebnie uległem sugestii... więc ja podtrzymuję swoją teorię,pozdro!
Dakor! Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Napisano 24 Lipiec 2012 mam nadzieję że wystarczająco się świeci. Nie rozumiem ciebie kolego Krychus, ale może dzięki tym zdjęciom coś ci błyśnie, coś co opisowi nie udało się odblokować...
kopijnik2 Napisano 25 Lipiec 2012 Napisano 25 Lipiec 2012 :))a ja nadal nie mogę wyjść ze zdumienia, że wklęsłość rzuca cień na powierzchnię w której została wklęśnięta"...czyli - cień od dziury - pada na płot - w którym jest ta dziura...
Dakor! Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Napisano 24 Lipiec 2012 innych znaków nie ma. Na bransolecie należącej do kompletu jest tylko próba 935
Dakor! Napisano 25 Lipiec 2012 Autor Napisano 25 Lipiec 2012 Z całym szacunkiem kopijnik 2 ale czyżbyś sugerował że kłamie? Umieszczam przedmiot w tym dziale ponieważ sam nie zdołałem zebrać o nim informacji i aby uzyskać możliwie wyczerpującą odpowiedź podaję dane prawdziwe ponieważ zależy mi na informacji a nie tanim poklasku. Może jakość zdjęcia rzeczywiście nie jest najlepsza, a to co uważasz za cień to zabrudzenie - pierwotnie nie znaki były prawie niewidoczne. Nie oceniaj innych według siebie - niektórzy naprawdę nie zmyślają i nie dorabiają historii do faktów.
Gniewkos Napisano 25 Lipiec 2012 Napisano 25 Lipiec 2012 Lata między wojenne broszka pochodzi najprawdopodobniej z Niemiec lub Szwajcarii 935 to oczywiście próba, do góry jak najbardziej inicjały producenta, jest to zapewne produkcja jednostkowa na zamówienie klienta, być może została zrobiona z złomu srebrnego oddanego do przetopienia, dla tego nie ma żadnych innych punc, bo po prostu zrobił to jakiś miejski jubiler u siebie na warsztacie, nabił próbę srebra w postaci liczb (bo nie jest urzędem probierczym) zgodnie z próbą obowiązującą w jego kraju, na górze dobił swoje inicjały.Pisanie takich bzdur jak Krychus nie widząc nawet zdjęcia puncy to po prostu jakieś nieporozumienie, jakieś wywody ale dla kogoś w temacie to bełkot...pozdro!
kopijnik2 Napisano 25 Lipiec 2012 Napisano 25 Lipiec 2012 to zrób dobre zdjęcia - na czystym obiekcie
Dakor! Napisano 22 Lipiec 2012 Autor Napisano 22 Lipiec 2012 Witam.Na broszce wyglądającej na starą i ręcznie wykonaną zanajdóją się litery FE.(F E i kropka) oraz próba 935. Czy ktoś jest w stanie pomóc mi określić producenta i w przybliżeniu okres w którym powstała.
kopijnik2 Napisano 25 Lipiec 2012 Napisano 25 Lipiec 2012 wow...CO? i na CZYM? - było nabite...na wyrobie - NIC...na formie odlewniczej FE 935skoro sygnowano formęto 935" nie jest próbą srebra - a raczej rokiem 1935", lub numerem formy - wyrobuskoro była forma- i technika odlewu - produkt masowy, seryjny, nie-jednostkowy
Gniewkos Napisano 25 Lipiec 2012 Napisano 25 Lipiec 2012 nie zgadzam się, jubiler nabił próbę aby klient ył zadowolony" rok? skoro 935 to czemu nie 1935 a tym bardziej 35... bo wiadomo że 19...wydaje mi się, że można tylko gdybać
esterendensen Napisano 25 Lipiec 2012 Napisano 25 Lipiec 2012 zdjecie slabe,ale zarowno litery i cyfry wygladaja na wypukle,nie wklesle.Jak to przy odlewie.Nie ma mowy o nabijaniu.
kopijnik2 Napisano 25 Lipiec 2012 Napisano 25 Lipiec 2012 jako, że wypukłe...gdybać trzeba w temacie - jak wygląda nabicie wypukłych znaków...:)
Pytanie
Dakor!
Na broszce wyglądającej na starą i ręcznie wykonaną zanajdóją się litery FE.(F E i kropka) oraz próba 935. Czy ktoś jest w stanie pomóc mi określić producenta i w przybliżeniu okres w którym powstała.
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.