Skocz do zawartości

sposób na wyciszenie kanarków

Rolerfer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poniżej przedstawiam pomysł na wyciszenie kanarka za pomocą oryginalnych słuchawek z regulacją głośności. Może nie wygląda to zbyt ładnie ale naprawdę się sprawdza i nie trzeba grzebać w elektronice i tracić gwarancji.

Napisano
Rozwiązanie na krótką metę.

Równie dobrze byłoby te słuchawki powiesić na szyi, czy jak napisał kolega wyżej - zakleić głośnik izolacją.

Pozdrawiam, K.
Napisano
Ja w F2 zrobilem tak: Wtyk duzy Jack przylutowalem do malego glosniczka a pomiedzy glosniczkiem a wtykiem dalem pokretlo do regulacji glosnosci. Calosc jest mala i poreczna a co najwazniejsze uzyteczna ! Pozdro
Napisano
Rozwiązanie wcale nie jest takie złe, wykrywke za każdym razem składam i rozkładam a słuchawki ciągle na miejscu i nic się jeszcze nie zepsuło przez pół roku:)
A co do słuchawek na szyi/głowie to problem jest z kablem, można go niechcący dziabnąć przy kopaniu.
Napisano
Powiem tak Panowie.

Malutka, wysokoomowa wkładka telefoniczna (jak powiedzmy W-66) przylutowana na stałe i na sztywno do wtyku jack wpięta bezpośrednio w gniazdo słuchawkowe załatwiłaby sprawę jeszcze lepiej, przy gabarytach wielkości połowy jednej słuchawki Garretta :)

Ja rozumiem, że rozwiązanie jest dobre dla kogoś, jeśli ktoś dba o sprzęt (i bardzo dobrze Rolerfer, tak powinno być - osłonki, trzymać go w czystości, itd.) - ale jeśli ktoś nie szanuje sprzętu - no cóż... :)

Pozdrawiam, K.
Napisano
Bez obrazy, ale chyba niektórzy nie zrozumieli sensu tematu, chodziło mi o przedstawienie własnego pomysłu jak zrobić do kanarka wyciszenie i regulacje głośności za jednym zamachem. Bez potrzeby targania słuchawek na głowie/szyi, i bez ingerencji mechanicznej w puche z elektroniką. Ale jeżeli ktoś ma gdzieś gwarancje albo ryzyko rozje.. czegoś przypadkiem to proszę bardzo. Olejcie i lutujcie na potęgę. Mam jednak nadzieje ze komuś przyda się takie rozwiązanie.
Na foto przedstawiłem swojego Euro Ace (półroczny), wszyscy wiemy ile kosztuje taki sprzęt i jakie są skutki otwierania puchy w nówce sztuce na gwarancji.
Tyle, temat do zamknięcia, a jeżeli się spodobał adminowi to do przyklejenia.
Napisano
Krychus - Wyzej to napisalem , wtyk + glosniczek + potencjometr podlaczony do gniazda !

Rolerfer - A gdzie ty wyczytales ze ktos chce rozbierac wykrywke zeby zrobic wyciszenie ?????????
Napisano
Było jakiś czas temu na forum na przykładzie ace 250, rozbieranie puchy i schematy na płytkę z elektroniką. A samo otwarcie puchy to koniec gwarancji, lutowanie-wiadomo.
Napisano
Krychus - Wyzej to napisalem , wtyk + glosniczek + potencjometr podlaczony do gniazda !

A ja napisałem wkładkę wysokoomową, bez potencjometru. Ale niech Ci będzie :)

Było jakiś czas temu na forum na przykładzie ace 250, rozbieranie puchy i schematy na płytkę z elektroniką. A samo otwarcie puchy to koniec gwarancji, lutowanie-wiadomo.

Wystarczy, że ktoś dobrze umie posłużyć się lutownicą i odsysaczem. Tyle w tym temacie - i śladu nie będzie żadnego.

Pozdrawiam serdecznie, K.
Napisano
Półroczny kanarek a stan igiełka jak z pudełka, tylko pozazdrościć poszanowania sprzętu.
Gdzieś się u mnie poniewiera paroletni garecik - czasami druga połówka używa dla towarzystwa, ale taki patent ze słuchawkami w moim plecaku niestety nawet jednej wyprawy by nie wytrzymał. Dziury zaklejone taśmą, kamuflaż z lakieru, rurki poobijane, sonda obita ale dalej fruwa jak kanarek :)
Napisano
Można dorobić drugi głośnik z potencjometrem w jakiejś obudowie przykleić chociaż by taśmą do stelażu kanarka i podpiąć do gniazda na słuchawki i w ten sposób nie tracicie gwarancji :]
Napisano
Robię dokładni tak jak kol.Rolerfer inaczej tylko mocuję słuchawki {jego sposób jest lepszy}. Mam pytanie do kolegów: Krychus i Pablooos czy wykonali swoje pomysły praktycznie i zastosowali je w kanarkach? Jak zamosować solidnie i estetycznie słuchawkę w -66 .Jakiej wartości ma być potencjometr , jak go podłączyć ? szeregowo?
Napisano
Poczekaj poczekaj bo wątek mi zwiał.

Krychus i Pablooos czy wykonali swoje pomysły praktycznie i zastosowali je w kanarkach?

Ja nie w kanarku.

Jak zamosować solidnie i estetycznie słuchawkę w -66

Najlepiej w jakiejś obudowie z tworzywa Z-... A prościej - przyłożyć od spodu do obudowy i przykleić klejem z pistoletu" na gorąco czy od biedy taśmą... :)

Jakiej wartości ma być potencjometr , jak go podłączyć ? szeregowo?

Ja w fisherku nie musiałem montować żadnego, bo impedancja tej wkładki jest dość duża (270 omów? jakoś tak) i nie ma potrzeby kolejno dusić ją zewnętrznym potencjometrem - siłą głosu jest wtedy w sam raz. Nieco gorzej jest na łące (ogólnie w wysokiej trawie) i w czasie wietrznych dni - wtedy trzeba się nieco wsłuchać w sygnały, żeby w szumie po ruszaniu cewką gdzieś nam nie zwiały :)

Ale mówiąc szczerze wolę słuchawki na uszach.

Pozdrawiam, K.
Napisano
Siemka , ja sobie kabel zwijam daję jakiś drucik lub gumkę recepturkę" aby kabel spiąć na wystarczającą długośc aby nie dyndał po czym słuchawki zakładam na szyję :).Jak chodzę po plaży to zakładam na uszy , jak po polach lasach , żeby mieć kontakt z otoczeniem to wyciszam , a słuchaweczki daję na szyję :)(warto mieć pokrętło do zgłasniania i wyciszania-koszt takich słuchwaek to ok 20 zł z logitech :) Pozdrawiam serdecznie D!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie