Rolerfer Napisano 17 Lipiec 2012 Autor Napisano 17 Lipiec 2012 Poniżej przedstawiam pomysł na wyciszenie kanarka za pomocą oryginalnych słuchawek z regulacją głośności. Może nie wygląda to zbyt ładnie ale naprawdę się sprawdza i nie trzeba grzebać w elektronice i tracić gwarancji.
patton12 Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 Ja mam jeszcze prostszy sposób-zaklejam taśmą klejącą głośniki.
Krychus Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 Rozwiązanie na krótką metę.Równie dobrze byłoby te słuchawki powiesić na szyi, czy jak napisał kolega wyżej - zakleić głośnik izolacją. Pozdrawiam, K.
Pablooos Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 Ja w F2 zrobilem tak: Wtyk duzy Jack przylutowalem do malego glosniczka a pomiedzy glosniczkiem a wtykiem dalem pokretlo do regulacji glosnosci. Calosc jest mala i poreczna a co najwazniejsze uzyteczna ! Pozdro
Rolerfer Napisano 17 Lipiec 2012 Autor Napisano 17 Lipiec 2012 Rozwiązanie wcale nie jest takie złe, wykrywke za każdym razem składam i rozkładam a słuchawki ciągle na miejscu i nic się jeszcze nie zepsuło przez pół roku:)A co do słuchawek na szyi/głowie to problem jest z kablem, można go niechcący dziabnąć przy kopaniu.
Krychus Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 Powiem tak Panowie. Malutka, wysokoomowa wkładka telefoniczna (jak powiedzmy W-66) przylutowana na stałe i na sztywno do wtyku jack wpięta bezpośrednio w gniazdo słuchawkowe załatwiłaby sprawę jeszcze lepiej, przy gabarytach wielkości połowy jednej słuchawki Garretta :)Ja rozumiem, że rozwiązanie jest dobre dla kogoś, jeśli ktoś dba o sprzęt (i bardzo dobrze Rolerfer, tak powinno być - osłonki, trzymać go w czystości, itd.) - ale jeśli ktoś nie szanuje sprzętu - no cóż... :)Pozdrawiam, K.
Rolerfer Napisano 17 Lipiec 2012 Autor Napisano 17 Lipiec 2012 Bez obrazy, ale chyba niektórzy nie zrozumieli sensu tematu, chodziło mi o przedstawienie własnego pomysłu jak zrobić do kanarka wyciszenie i regulacje głośności za jednym zamachem. Bez potrzeby targania słuchawek na głowie/szyi, i bez ingerencji mechanicznej w puche z elektroniką. Ale jeżeli ktoś ma gdzieś gwarancje albo ryzyko rozje.. czegoś przypadkiem to proszę bardzo. Olejcie i lutujcie na potęgę. Mam jednak nadzieje ze komuś przyda się takie rozwiązanie.Na foto przedstawiłem swojego Euro Ace (półroczny), wszyscy wiemy ile kosztuje taki sprzęt i jakie są skutki otwierania puchy w nówce sztuce na gwarancji.Tyle, temat do zamknięcia, a jeżeli się spodobał adminowi to do przyklejenia.
Pablooos Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 Krychus - Wyzej to napisalem , wtyk + glosniczek + potencjometr podlaczony do gniazda ! Rolerfer - A gdzie ty wyczytales ze ktos chce rozbierac wykrywke zeby zrobic wyciszenie ?????????
Rolerfer Napisano 17 Lipiec 2012 Autor Napisano 17 Lipiec 2012 Było jakiś czas temu na forum na przykładzie ace 250, rozbieranie puchy i schematy na płytkę z elektroniką. A samo otwarcie puchy to koniec gwarancji, lutowanie-wiadomo.
Krychus Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 Krychus - Wyzej to napisalem , wtyk + glosniczek + potencjometr podlaczony do gniazda !A ja napisałem wkładkę wysokoomową, bez potencjometru. Ale niech Ci będzie :) Było jakiś czas temu na forum na przykładzie ace 250, rozbieranie puchy i schematy na płytkę z elektroniką. A samo otwarcie puchy to koniec gwarancji, lutowanie-wiadomo. Wystarczy, że ktoś dobrze umie posłużyć się lutownicą i odsysaczem. Tyle w tym temacie - i śladu nie będzie żadnego.Pozdrawiam serdecznie, K.
margor Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 Półroczny kanarek a stan igiełka jak z pudełka, tylko pozazdrościć poszanowania sprzętu.Gdzieś się u mnie poniewiera paroletni garecik - czasami druga połówka używa dla towarzystwa, ale taki patent ze słuchawkami w moim plecaku niestety nawet jednej wyprawy by nie wytrzymał. Dziury zaklejone taśmą, kamuflaż z lakieru, rurki poobijane, sonda obita ale dalej fruwa jak kanarek :)
Daro Shadow Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 Można dorobić drugi głośnik z potencjometrem w jakiejś obudowie przykleić chociaż by taśmą do stelażu kanarka i podpiąć do gniazda na słuchawki i w ten sposób nie tracicie gwarancji :]
Draval Napisano 25 Lipiec 2012 Napisano 25 Lipiec 2012 Robię dokładni tak jak kol.Rolerfer inaczej tylko mocuję słuchawki {jego sposób jest lepszy}. Mam pytanie do kolegów: Krychus i Pablooos czy wykonali swoje pomysły praktycznie i zastosowali je w kanarkach? Jak zamosować solidnie i estetycznie słuchawkę w -66 .Jakiej wartości ma być potencjometr , jak go podłączyć ? szeregowo?
Krychus Napisano 28 Lipiec 2012 Napisano 28 Lipiec 2012 Poczekaj poczekaj bo wątek mi zwiał. Krychus i Pablooos czy wykonali swoje pomysły praktycznie i zastosowali je w kanarkach? Ja nie w kanarku. Jak zamosować solidnie i estetycznie słuchawkę w -66Najlepiej w jakiejś obudowie z tworzywa Z-... A prościej - przyłożyć od spodu do obudowy i przykleić klejem z pistoletu" na gorąco czy od biedy taśmą... :) Jakiej wartości ma być potencjometr , jak go podłączyć ? szeregowo?Ja w fisherku nie musiałem montować żadnego, bo impedancja tej wkładki jest dość duża (270 omów? jakoś tak) i nie ma potrzeby kolejno dusić ją zewnętrznym potencjometrem - siłą głosu jest wtedy w sam raz. Nieco gorzej jest na łące (ogólnie w wysokiej trawie) i w czasie wietrznych dni - wtedy trzeba się nieco wsłuchać w sygnały, żeby w szumie po ruszaniu cewką gdzieś nam nie zwiały :) Ale mówiąc szczerze wolę słuchawki na uszach. Pozdrawiam, K.
danteXXI Napisano 28 Lipiec 2012 Napisano 28 Lipiec 2012 Ja jak kolega Patton12.Nakleiłem taśmę klejącą i jest tak jak mi pasuje.Dobry sposób który nic nie kosztuje.pzdr,DanteXXI
eksplorator1995 Napisano 29 Lipiec 2012 Napisano 29 Lipiec 2012 Siemka , ja sobie kabel zwijam daję jakiś drucik lub gumkę recepturkę" aby kabel spiąć na wystarczającą długośc aby nie dyndał po czym słuchawki zakładam na szyję :).Jak chodzę po plaży to zakładam na uszy , jak po polach lasach , żeby mieć kontakt z otoczeniem to wyciszam , a słuchaweczki daję na szyję :)(warto mieć pokrętło do zgłasniania i wyciszania-koszt takich słuchwaek to ok 20 zł z logitech :) Pozdrawiam serdecznie D!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.