Skocz do zawartości

Rekonstrukcja Żmigród 2013- Francja 1940 r

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 208
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
1. GJ Division z okresu walk we Francji w 1940 roku melduje gotowość, jeżeli tylko znajdziecie miejsce i chcielibyście zobaczyć kozice" po drugiej stronie muszki zachodni imperialiści:)

Małe info na szybko o omawianej jednostce w świetle walk 40-tego roku:
http://de.wikipedia.org/wiki/1._Gebirgs-Division_%28Wehrmacht%29#Der_Frankreichfeldzug_1940

10-12 osób, do dyspozycji oryginały i repliki moździerzy M31, gazowa MG34 w wersji górskiej, oryginalna laweta górska do MG oraz umundurowanie i wyposażenie dobierane na podstawie zdjęć z Operacji Fall Gelb 40-tego roku.

W razie jakichkolwiek pytań:
michal.jurasz@frysztak.pl

Pozdrawiam serdecznie i liczę na powodzenie Projektu!
Michał Yuri" Jurasz
GRH KG Edelweiss"

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Dunczyk 15:38 27-07-2012

No było by bardzo miło jak by rekonstrukcja się udała :-)

W razie czego prosił bym organizatorów o jakieś szczegółowsze informacje na maila jak już będą lub jak są:

5sfg_sog@interia.pl

Oczywiście na wszelkie pytania odpowiem, a zainteresowanych tematami Commonwealth-owymi zapraszamy na:

www.commforc.fora.pl

Pozdrowionka
Hubert Hubi"
GRH Commonwealth Battalion

i do tego się nie wykręcisz :D Przyjdzie robic za naczelnego czołgistę, piękny jedwabny fular, gustowne czarne kepi, portasy sztruksowe, hełmik wz. 35. Okejos już to widzę oczami wyobraźni :D:D:D Zacznij wkuwac francuskie słówka.

francuski miałem w liceum, zdawałem mature z franka, zdawałem na sudia francuski.i na studach miałem franka zakonczonego egzaminem i..... juz nic nie pamietam :( :(
ale z ft 17 chetnie zmierze panzerdwójki, a ze to południe polski mozna by zciagnąc od pepików wz 35 albo 38

Mocne zdjęcie znalazłem na forum Militaria 1940, w opisie stwierdzają, że to nasz grenadier. Można jedynie domniemywać, że to żołnierz kompanii przeciwpancernych z których po zakończeniu szkolenia obrano" nasze formujące się dywizje i które rozdzielono między dywizje francuskie, gdzie, oględnie mówiąc zużyły się" w toku walk.

Sweter zamiast munduru, chyba kabura pistoletu (tzw. udziec") maska ANP, i manierka mle 35 (co ciekawe i ponoć rzadkie, bez pokrowca - widać jej połysk)

W podświetlonym kręgu tornisterek mle 24 na magazynki do erkaemu (on był przedmiotem dyskusji, w której przytoczono zdjęcie)

Orzeł chyba malowany, o ile mnie wzrok nie łudzi.

Swetr w armii francuskiej uzywalo sie zamiast kurtki. Normalny ubior bojowy w lecie powinien wygladac tak...koszula i plaszcz, lub koszula i swetr. Kurtka jako taka byla ubiorem wyjsciowym a nie bojowym. Nie znam zadnych zdjec 1DGren z frontu ale zdjecia zolnierzy 2DSP przed przekroczeniem granicy szwajcarskiej pokazuaja takie wlasnie kombinacje, przy czym swetry wystepuja znacznie czesciej niz plaszcze. Czesami na zdjeciach widac tez kurtki letnie tzw Veste Bourgeron" wz.35 i wz.38.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie