eksplorator1995 Napisano 4 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 4 Lipiec 2012 Witam otóż mam taki problem jak niektórzy identyfikują coś" np. mundur,hełm czasami broń to mówi się , ze jest to wz" np 39".Czy to 39 oznacza rok czy co innego i ogólnie co znaczy to wz"..Nie wiem jak to wklepać w ogóle do googli.. jak możecie dajcie linka to sobie poczytam i może się coś dowiem o identyfikacji hełmow , mundurów etc.Dziękuję i pozdrawiam D! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majos Napisano 4 Lipiec 2012 Share Napisano 4 Lipiec 2012 wz-wzór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eksplorator1995 Napisano 4 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 4 Lipiec 2012 Dzięki wielkie! Taka błachostka , a jak wiele znaczy :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 4 Lipiec 2012 Share Napisano 4 Lipiec 2012 Wzor - nie ma reguly.Najczesciej i poprawnie rok wydania odpowiedniego przepisu akceptujacego dane cos" przez wojsko.W praktyce produkcja mogla byc nieco wczesniej, lub pozniej.Dalej wzor w postaci nr1/nr2, wprowadzony w roku nr1, zmodyfikowany w roku nr2 np: wz 98/05U Brytyjczykow odpowiednio mamy Patern (Wzor) nr, i jego odmiana Mk nr, np ladownice P37 MkIISa tez rzeczy umownie okreslane wzorem przez kolekcjonerow, choc formalnie takowego nie bylo (brak oficjalnych dokumentow). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krychus Napisano 4 Lipiec 2012 Share Napisano 4 Lipiec 2012 US/UK:- P. - Pattern - wzór (np. ładownice P37)- M - Model - model (np. .30-06 kb M1)- Mk. - Mark - marka (a'la wzór, jak ładnie napisał kolega mietek - odmiana), (np. hełm Mk. 1)Do tego liczne dodatki" w stylu:- A - Advance(d) - rozwinięcie (np. pistolet 11,43-mm Colt M1911A1)- E - Expedniet Cahnge - późniejsze zmiany wymuszon (np. 37-mm armata plot. T28E2) ZSRR:- głównie przy broni - образца - obrazca - dosłownie próbka, ale to także coś podobnego do wzoru, np. wintówka obrazca ... goda - spluwa wzór ... (roku) A niemcy... to już różnie. Chyba głównie skróty od rodzimych nazw danej rzeczy (np. bagnet - S..." S - Seitengewehr - bagnet) ale nie tylko (np. Feldflasche M31 - manierka model 1931).To tyle i z pamięci, jakby co - proszę o sprostowanie. Pozdrawiam, K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krychus Napisano 4 Lipiec 2012 Share Napisano 4 Lipiec 2012 PS:ExpednietOczywiście literówka - poprawnie jest Expedient.Pozdrawiam, K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eksplorator1995 Napisano 4 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 4 Lipiec 2012 Hehe dziękuję kolegą bardzo,bardzo w sumie to kanarkiem znajduję guziczki , monetki nic większego nie znalazłem... Także hełmami,bangetami nigdy się nie interesowałem , ale czas najwyższy by to zmienić :).Dziękuję jeszcze raz ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 21 Lipiec 2012 Share Napisano 21 Lipiec 2012 To prawda,z kanarkiem jedynie z dziecięcą łopatką można poszaleć.Po deszczu bo bardziej mientko.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eksplorator1995 Napisano 22 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2012 Nie przesadzajmy kilka garnków z głębokości 50-60 cm wykopałem :).Mogę załączyć zdjęcia , a propo nie ten dział na rozmowy o kanarkach.Zapytałem o coś innego , a nie na temat sprzętu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 22 Lipiec 2012 Share Napisano 22 Lipiec 2012 No i młody" nas ustawił.... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eksplorator1995 Napisano 22 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2012 Coś źle zrobiłem?Zwróciłem tylko grzecznie uwagę jak wy profesjonaliści innym osobą.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 22 Lipiec 2012 Share Napisano 22 Lipiec 2012 :-)I ma rację- Wy byście wszędzie OT i bałagan robili... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eksplorator1995 Napisano 22 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2012 Ale nie zrozumcie mnie źle chłopaki!To miało być naprawdę grzecznie.Proszę się nie bulwersować i przepraszam jak kogoś uraziłem!Jestem początkującym i nie chcę mieć brzydkich konsekwencji z powodu głupiego postu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.