Skocz do zawartości

Pytanie odnośnie ID przedmiotów

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam otóż mam taki problem jak niektórzy identyfikują coś" np. mundur,hełm czasami broń to mówi się , ze jest to wz" np 39".Czy to 39 oznacza rok czy co innego i ogólnie co znaczy to wz"..Nie wiem jak to wklepać w ogóle do googli.. jak możecie dajcie linka to sobie poczytam i może się coś dowiem o identyfikacji hełmow , mundurów etc.Dziękuję i pozdrawiam D!
Napisano
Wzor - nie ma reguly.

Najczesciej i poprawnie rok wydania odpowiedniego przepisu akceptujacego dane cos" przez wojsko.

W praktyce produkcja mogla byc nieco wczesniej, lub pozniej.

Dalej wzor w postaci nr1/nr2, wprowadzony w roku nr1, zmodyfikowany w roku nr2 np: wz 98/05

U Brytyjczykow odpowiednio mamy Patern (Wzor) nr, i jego odmiana Mk nr, np ladownice P37 MkII

Sa tez rzeczy umownie okreslane wzorem przez kolekcjonerow, choc formalnie takowego nie bylo (brak oficjalnych dokumentow).
Napisano
US/UK:

- P. - Pattern - wzór (np. ładownice P37)
- M - Model - model (np. .30-06 kb M1)
- Mk. - Mark - marka (a'la wzór, jak ładnie napisał kolega mietek - odmiana), (np. hełm Mk. 1)

Do tego liczne dodatki" w stylu:

- A - Advance(d) - rozwinięcie (np. pistolet 11,43-mm Colt M1911A1)
- E - Expedniet Cahnge - późniejsze zmiany wymuszon (np. 37-mm armata plot. T28E2)

ZSRR:
- głównie przy broni - образца - obrazca - dosłownie próbka, ale to także coś podobnego do wzoru, np. wintówka obrazca ... goda - spluwa wzór ... (roku)

A niemcy... to już różnie. Chyba głównie skróty od rodzimych nazw danej rzeczy (np. bagnet - S..." S - Seitengewehr - bagnet) ale nie tylko (np. Feldflasche M31 - manierka model 1931).

To tyle i z pamięci, jakby co - proszę o sprostowanie.

Pozdrawiam, K.
Napisano
Hehe dziękuję kolegą bardzo,bardzo w sumie to kanarkiem znajduję guziczki , monetki nic większego nie znalazłem... Także hełmami,bangetami nigdy się nie interesowałem , ale czas najwyższy by to zmienić :).Dziękuję jeszcze raz !
  • 3 weeks later...
Napisano
Nie przesadzajmy kilka garnków z głębokości 50-60 cm wykopałem :).Mogę załączyć zdjęcia , a propo nie ten dział na rozmowy o kanarkach.Zapytałem o coś innego , a nie na temat sprzętu..
Napisano
Ale nie zrozumcie mnie źle chłopaki!To miało być naprawdę grzecznie.Proszę się nie bulwersować i przepraszam jak kogoś uraziłem!Jestem początkującym i nie chcę mieć brzydkich konsekwencji z powodu głupiego postu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie