Widd39 Napisano 30 Czerwiec 2012 Autor Napisano 30 Czerwiec 2012 Czy ktoś posiada informacje co do koloru na jaki malowane byly polskie armaty 75 mm w latach 30-tych? Wiem, że zieleń ochronna, ale próbuję ustalić, czy mowa o zieleni brązowej (polskie khaki), czy zieleni ciemnej. Czy ktoś potrafi rozwikłać tą zagadkę?
ArturSz Napisano 2 Lipiec 2012 Napisano 2 Lipiec 2012 Znajomy miał przed laty niezwykłe znalezisko na terenie zakladu gdzie do 1939 roku w Warszawie przeprowadzano remonty dział. Owym znaleziskiem była... puszka po farbie o ktorą pytasz z... zachowaną w cęsci niewymalowaną zawartoscią!!!!Mimo upływu lat przy pomocy benzyny ekstarkcyjnej udało się wykorzystać resztki owej farby - po dzis dzień tą wlasnie farba mam pomalowaną pochwę bagnetu po remoncie :-)Ponadto mozna podpatrzec odcień farby uzywanej do malowania dział na przykladzie zachwoanych armat ppanc -np armatka uzywana w 21 wpp w Muzeum WP w Warszawie.W obu wsponianych przez mnie przypadakch jest to ciemny kolor khaki o charaktertystycznym ciepłym odcieniu ktory okreslilbym jako ciemno-oliwkowo -zielono- szaro- brunatny z dominujacym zielonym.Tyle przez internet.
por.pil.020 Napisano 2 Lipiec 2012 Napisano 2 Lipiec 2012 W Muzeum Śląskim w Katowicach też jest ppanc w oryginalnej farbie (ciemna khaki jak w poscie wyżej) na podkładzie z pomarańczowej minii.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.