Skocz do zawartości
  • 0

bagnet

junkers323

Pytanie

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bagnecik z czeskiej strony ma okładziny równoległe do jelca(swoją drogą znajduje się on w mojej miejscowości). Bagnecik identyfikowany ma krawędź głowicy skośną, ale był też i taki wariant:
http://bagnety.pl/polska/158-bagnet-wz-187198.html
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Witam!
No i jak zwykle za późno otworzyłem interesujący wątek :)
Tak, to polski bardzo rzadki bagnet 71/98. Okładki są normalne - z dwóch kawałków drewna, te w których okładki były z 1 miały inny kształt - albo proste albo dopasowane do ręki, no i zawsze miały prostą krawędź (chociaż w przypadku tych bagnetów nie można mówić o żadnych regułach). Ciekawe jest to że w Twoim egzemplarzu okładki są nacięte. Widzę też oznaczenie wzoru (literki Wz) możesz napisać co jest dalej i jakie jeszcze ma oznaczenia?
P.S. Numerów szukaj na jelcu lub u nasady ostrza.

Gratuluję! Trafiłeś jeden z moich ulubionych bagnetów... ;)
Napisano
niestety nie ja jestem znalazcą tego bagnetu , wykopał go znajomy a ja w drodze wymiany stałem się właścicielem . co do oznaczeń oprócz wspomnianych literek wz narazie niczego sie nie dopatrzyłem. bagnet leżał w jednym dołku z radomiakiem wz 28. radomiak był w pochwie ten niestety nie. spróbuje delikatnie zdjąć okładziny i podzczyścic bagnet to może jakichś oznaczeń się jeszcze dopatrze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie