Skocz do zawartości

Proszowice styczeń 1945 Rekonstrukcja

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie Chciałbym zaprosić wszystkich forumowiczów na rekonstrukcję walk wyzwoleńczych w naszym regionie.
10 stycznia 2012 roku odbędzie spektakl ukazujący życie za czasów okupacji oraz czas budowy umocnień OKH Stellung A-2, oraz czas bitwy o Proszowice. Ta bitwa którą odtworzymy pochłonęła życie prawie 600 ludzi i przyniosła tym okolicą straszliwe straty.

Akcja Odbywa się w Parku o godz. 15.00

Zwiastun1:

http://www.youtube.com/watch?v=QeHuVWL1sFg

Zwiastun2:

http://www.youtube.com/watch?v=aF-Jj6WgFwk

a tu trochę słowa pisanego :

http://www.gniazdo.net.pl/gniazdo6/

Mapa google :

http://maps.google.pl/maps/ms?msid=201218252714372505068.0004bf233179f8c169e4c&msa=0&iwloc=0004bf234c2da0788f797

http://goo.gl/maps/NRPq

Zapraszamy!

Pozdrawiam Wojciech P.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 18:50 06-06-2012

• Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Zapraszasz na inscenizację, która odbędzie się" 10 stycznia 2012 roku?, może nie zwróciłeś uwagi, ale mamy już czerwiec tegoż roku ;) Pomijam już sens odgrywania wydarzeń z zimy u progu kalendarzowego lata, ale nic to powodzenia :)

Według opisu z linku inscenizacja ma się odbyć 10 czerwca cyt( W niedzielę 10 czerwca o godzinie 13:20 (po wyjściu wiernych z kościoła) nastąpi przemarsz grup rekonstrukcyjnych ulicami Proszowic. W Parku miejskim, w którym kończy się przemarsz zorganizowane zostaną, udostępnione dla zwiedzających, obozy rekonstruktorów (żołnierzy rosyjskich i niemieckich). Tam też o godzinie 15.00 odbędzie się zasadnicza część przygotowanej inscenizacji.

W pierwszej kolejności pokażemy rekonstrukcję poświęconą przygotowaniu miasta do obrony przez Niemców, czyli budowa linii umocnień Stellung Proszowice. W drugiej części przeniesiemy się w czasie do stycznia 1945 roku i zobaczymy zdobycie miasta przez oddziały Armii Czerwonej. Oprócz piechoty pojawią się oddziały zmotoryzowane, a nawet artyleria.

Trolololo pożartowaliście Panowie, a teraz żałujcie że żeście nie byli ;) Walki o Tobruk też są bez sensu po co to rekonstruować, Wietnam też przecież nie mamy dżungli...
Ogranicza was tylko Wasza własna wyobraźnia :)

Wojtek P.

No tak, ale to już konsekwentnie wszyscy powinni sobie wyobrażac" zimę, a nie ssman w panterce na wiosenną stronę, rycerze z wehrmachtu popodwijane rękawy, a ten dzielny kawalerzysta uwijający się pomiędzy to kto? Bo tu rzeczywiście zabrakło mi wyobraźni by przyporządkowac go do którejś ze stron. Jednak Lechu dobrze przepowiedziałeś ajd Karabanowa II". Rekonstrukcja historyczna to nie tylko wyobraźnia szanowny Panie pasio.

Tak więc kolego Pasio bez urazy moi szanowni przedmówcy wyrazili swój pogląd, który ja także popieram. Nie pośmialiśmy się tak jak pisałeś. Raczej jest to zaduma z zażenowaniem. Chcieliście, zrobiliście imprezę to teraz zbierajcie tego plony

dodam jeszcze.
Duńczyk napisał:
Rekonstrukcja historyczna to nie tylko wyobraźnia szanowny Panie pasio."
Rajd Karabanowa to był rajd, a tu impreza pretendowała do miana rekonstrukcji.
Decydując się na wzięcie udziału w tej zimówce" to samoistny postrzał w kolano.
Pozdrawiam
Przemek

Czego mozna sie spodziewac, skoro organizator imprezy robi ekonstrukcje" zimowych walk w czerwcu i zatrudnia do tego wesoła trupe dowcipnisi??? Panie pasio, ma Pan wybujała wyobraznie lub dobre poczucie humoru;)Do tego przepotworna profanacja tak slicznego samochodu pancernego jak Ba-64E ezwiezowyj"...ktos sie chyba pomylił w parametrach i wersjach, a te otwierane panele zabijaja. Idac za przykładem chyba zrobie w bluzie m44 otwierane kieszenie zeby byl wiekszy dostep powietrza, a w goglach otwierane fotochromy:)Ekipa rosyjska dobrze mi znana prezentuje sie znakomicie.Nastepnym razem pozyczcie od nich pieknego Ba-64 i pokazcie tylko ruska ekipe, a nie bedziecie narazeni na ostra krytyke ze strony rekonstruktorów.

Nieeee, no Acerze, naturalnie, że wolny kraj i pomysły takoż, ale surrealizm zimy w czerwcu w wykonaniu pana pasio i jego kolegów, lekuchno" odstaje od tego co zwykliśmy nazywac inscenizacją historyczną, nicht wahr? Jednak temu co oglądamy na zdjęciach daleko do płonących żyraf i topniejących zegarów. Przy twórczości Dalego moja wyobraźnia rzeczywiście daje czadu, przy tych Proszowicach zatarła się.
A jeśli chodzi o Tobruk ... np. w styczniu przy ponad dwudziestopniowym mrozie, zdecydowanie bez sensu, a Wientam ... znam w moim mieście nad Wisłą fragment okoliczności przyrody, wprost znad delty Mekongu, ale bez Hueya albo latającego jajka", też bez sensu. Do tej hucpy pasuje tylko jedno, słynny obrazek Mleczki z żyrafą i zajączkiem ;)

Drogi Dunczyku, mamy u siebie nad rzeka Wisłok tez fajny kawalek terenu zywcem wyjety z delty Mekongu (pozostałosc Puszczy Sandomierskiej)ale osobiscie wole klimaty jak na zalaczonym zdjeciu;)Zreszta nie ma to jak walki w miescie, a najlepszym przykladem jest Wasza ostatnia rekonstrukcja walk o Berlin;)Pozdrawiam!

Leon zgłos sie do mnie na tegorocznej OP ...mam dla ciebie suwmiarkę ;-))) pogadamy przy okazji tez o tym co sie komu wyobraża ;-)
co do surrealizmu, proponuje zapytac szefa wiodacej" GRH na poludniu Polski , co sie mu stalo ze zaordynował swoim" taki zestaw ( t.j kurtke zimwa m 42) na przełom wiosny i lata jako obowiazujacy ;-))) natomiast ludzie z mojej ekipy bioracy udzual w tej imprezie byli umundurowani adekwatnie do pory roku i mieli PODWINIETE REKAWY ...miedzy innymi na pohybel dyletantom z Odkrywcy ...... zycze przyjemnego oblewania pomyjami.

Witam szanowny Kolegów

Skoro Kolega Argonauta zaczął już ten temat oczywiście poinformuję szanowną brać rekonstrukcyjną o powodach mojej takiej a nie innej decyzji.

Ja i Członkowie mojej Grupy uważamy się za rekonstruktorów historycznych i skoro otrzymaliśmy zaproszenie na imprezę w realiach stycznia 1945 roku, jest dla mnie oczywiste, że należy się do takiego teatru działań przygotować.

Jak już wspomniałem, jesteśmy rekonstruktorami, a nie aktorzynami czy innymi przebierańcami. Ok, jest czerwiec, ale skoro organizator wymyślił sobie taki a nie inny teatr działań moim obowiązkiem jest, zgodnie z zachowaniem prawdy historycznej dostosować się do tego. Takie umundurowanie to jedyne co my, jako rekonstruktorzy mogliśmy zrobić. Niestety z żalem informuję, że byliśmy jedynie Grupą zaproszoną, nie organizującą to przedsięwzięcie i nie mieliśmy wpływu na to, jak pole inscenizacji zostanie przygotowane na potrzeby tej rekonstrukcji. Że nie zostało przygotowane w ogóle, mówić nie muszę. To widać.

Jestem natomiast zażenowany że inni rekonstruktorzy nie podołali wyzwaniu które zostało przed nimi postawione i woleli właśnie biegać w podwiniętych rękawach i jakby się tylko dało to i w krótkich spodenkach.

To co zostało zrobione to pójście na zwykłą łatwiznę i olanie tematu. Oczywiście że było nam bardzo gorąco, niewygodnie i zmęczyliśmy się dwa razy bardziej niż inni, ale ja właśnie w ten sposób byłem uczony rekonstrukcyjnego fachu i wstydzić się tej decyzji na pewno nie będę. Była ona na pewno lepsza niż decyzja o bieganiu z podwiniętymi rękawami w... styczniu.

Ja i moja Grupa przyjechaliśmy na odtworzenie bitwy ze stycznia 1945 roku. Kolego Argonauta. Na jaką rekonstrukcję przyjechałeś Ty i Twoja ekipa"?

Impreza ta zapewne nie jest najlepszą rekonstrukcją na jakiej byłem i zapewne z wielką przyjemnością wspominać jej nie będę, ale są pewne zasady których każdy rekonstruktor powinien się trzymać. Za błędy innych, odpowiadać nie będę.

Nie mam nic więcej do dodania w tej kwestii.
Gohan

Karol .... szanuje Cie i cenie, ale wychodząc w kurtkach zimowych w czerwcu wyszliscie ... sam sobie dopisz na kogo wyszliscie ;-) ..... to ze organizator zrobil impreze jaką zrobil to nie jest wina ani moja ani Twoja tylko tego kto daje kase na nasze wygłupy ...... gdybyś zapytał to byś sie dowiedział (choćby ode mnie) ze z organizatorem byly prowadzone bardzo zaawansowane rozmowy aby inscenizacja odbyła sie jednak w styczniu czyli zgodnie z realiami historycznymi i w takim też miejscu czyli na oryginlanych zachowanych umocnieniach z tego okresu , ale kase daje samorzad wiec on niestety dyktuje warunki ( przed ktorymi organizatorzy sie musieli ugiac niestety), a my sie bawimy na ich warunkach albo nie bawimy sie wcale ( przyjechałeś wiec dokonałeś wyboru- klamka zapadła- mogles przeciez impreze odpuscic)...a na marginesie pretensje mozesz tez miec tez do Rosjan" ze nie wystapili w kufajkach i uszankach i też gonili w letnich i rozpietych mundurach ;-)
P.S. Co do podwnietych rekawów w mundurach u zolnierzy wermachtu ...dość sie naogladałem zdjec z epoki zeby brać narzekania forumowych malkontentów za dobra monetę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie