Wojtaso Napisano 22 Maj 2012 Autor Share Napisano 22 Maj 2012 Witam.Proszę o pomoc w wyjaśnieniu następującej kwestii: w moim mieście (Mysłowice) stacjonował 23 Batalion Saperów 23 Górnośląskiej Dywizji Piechoty. Jak wiadomo wsławił się kapitalną akcją budowy przeprawy pod Baranowem, za co oddział (jak i wielu jego żołnierzy) otrzymał srebrny Krzyż Virtuti Militari. W Mysłowicach jest tablica pamiątkowa poświęcona tej jednostce, ale zawiera (prawdopodobnie) błąd w nazwie. Na tablicy pamiątkowej oddział ten określany jest nazwą 23 Batalion Saperów Śląskich". I tu pytania następujące:1/ w wielu wydawnictwach pojawia się nazwa 23 Batalion Saperów Górnośląskich (np. Przemsza-Zieliński Księga wrześniowej chwały pułków śląskich" - niestety nie posiadam tej książki) - czy ktoś dysponuje ewentualnym skanem lub kserokopią stron(y), na której jest ilustracja rozkazu nadającego taki określnik (górnośląskich")- niektórzy zarzucają, że autor per analogia" zastosował takie określenie oddziału?2/ Aby rozstrzygnąć kwestę nazwy pisałem do Muzeum Wojska Polskiego, które niestety nie posiada żadnych danych na ten temat (!) - odesłano mnie do Centralnego Archiwum Wojskowego, ale tu jako osoba fizyczna mam utrudniony dostęp do kwerendy archiwalnej - szukałem również info na stronach Instytutu i Muzeum im. Sikorskiego w Londynie - niestety archiwa dotyczące 23 bs nie są udostępnione (zdigitalizowane) - postanowiłem poszukać nazwy w akcie nadania Virtuti Militari (11 listopad 1966) i jakby pech chciał teczka aktowa (sygn. A.XII.77) również nie jest udostępniona :( - czy ktoś z Was ma może KONKRETNE dane na ten temat? Skan, kserokopia, cokolwiek?3/ Jaką nazwę powinien nosić ten oddział - 23 Batalion Saperów Śląskich, 23 Batalion Saperów Górnośląskich czy też (sugestia MWP) 23 Batalion Saperów 23 Górnośląskiej Dywizji Piechoty?Za pomoc z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtaso Napisano 26 Maj 2012 Autor Share Napisano 26 Maj 2012 Małe uzupełnienie po wizycie w Muzeum Miasta Mysłowice i przejrzeniu wszystkiego, co tam zgromadzono na temat tej jednostki. Całkowicie rozbieżne nazwy - począwszy od relacji dowódcy batalionu, poprzez adiutanta do dowódców kompanii i żołnierzy. Natomiast natknąłem się na obszerny artykuł publikowany w Wojskowym Przeglądzie Historycznym Nr 1/1973 - i tu dodatkowa prośba/pytanie. Ktoś dysponuje tym egzemplarzem, skanem, kserokopią? Chętnie odkupię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 26 Maj 2012 Share Napisano 26 Maj 2012 Sugestia MWP jaknajbardziej sluszna.Baony wojenne saperow nie istnialy w czasie pokoju wiec nazw nie mialy. Podczas mobilizacji jednostki mobilizujace mobilizowaly baony wojenne dla wielkich jednostek tworzac baony dywizyjne i armijne ktore nosily (na ogol) numery jednostek do ktorych nalezaly. 23DP byla jednym ze szczeszciarzy ktore czasu pokoju juz mialy osrodek saperow/pionierow. Osrodek ten mobilizowal wojenny baon saperow dywizyjnych 23 DP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtaso Napisano 27 Maj 2012 Autor Share Napisano 27 Maj 2012 Dziękuję za odpowiedź - udało mi się zobaczyć akt nadania Virtuti Militari dla jednostki (kserokopia z akt Instytutu i Muzeum im. Sikorskiego) - i to raczej przesądza sprawę. Na akcie jest mowa o 23 Batalionie Saperów (bez dodatków"). Tak dla całkowitej spokojności" napiszę jednak do CAW. Dziękuję raz jeszcze za zainteresowanie i cenne wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 31 Maj 2012 Share Napisano 31 Maj 2012 To nazwa potoczna, zwyczajowa, regionalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boguslawpolak Napisano 30 Czerwiec 2013 Share Napisano 30 Czerwiec 2013 koszary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtaso Napisano 24 Marzec 2014 Autor Share Napisano 24 Marzec 2014 Odgrzeję trochę temat... Nie natknąłem się do tej pory (niestety) na odznakę 23 bsap. I tu prośba-pytanie do Kolegów, którzy dysponują jakimikolwiek danymi na ten temat. Poszukuję pilnie jakiegoś skanu, rysunku, czegokolwiek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
njorl Napisano 25 Marzec 2014 Share Napisano 25 Marzec 2014 O ile mi wiadomo 23 bsap nie miał swojej odznaki pamiątkowej. Tylko bataliony saperów o numerach 1 do 9 (tj. pokojowe") takowe posiadały.PozdrawiamMJU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brutus Napisano 30 Marzec 2014 Share Napisano 30 Marzec 2014 Wujek Google się kłania :)1) 23 batalion saperów to jednostka tylko na etacie wojennym został sformowany w sierpniu 1939 roku a zakończył swoje istnienie 20.IX.392) Ośrodek Sapersko-Pionierski 23 Górnośląskiej Dywizji Piechoty istniał na etacie pokojowym sformowany w maju 1937 roku w Mysłowicach na bazie 23 kompanii saperów i był jednostką mobilizującą między innymi 23 batalion saperów dla 23 DPhttp://pl.wikipedia.org/wiki/23_Batalion_Saper%C3%B3w_G%C3%B3rno%C5%9Bl%C4%85skichhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Bataliony_saper%C3%B3w_II_RPMusisz nauczyć się rozróżniać niuans typu etat pokojowy i etat wojenny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brutus Napisano 1 Kwiecień 2014 Share Napisano 1 Kwiecień 2014 No i oczywistym jest fakt, że wszystkie jednostki mobilizowane dopiero na wypadek wojny swoich odznak pamiątkowych nie posiadały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtaso Napisano 15 Październik 2014 Autor Share Napisano 15 Październik 2014 Kolejne odgrzanie kotleta"...Czy ktoś z Szanownych Kolegów ma jakiekolwiek informacje dotyczące powojennych losów żołnierzy 23 BSap? Jakiś kontakt do rodzin oficerów/żołnierzy? Temat niestety zaniedbany, a godny upamiętnienia. Służyło tam blisko 700 chłopa i nic nie ma :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.