Skocz do zawartości
  • 0

korek z polskiego samolotu??

dzik82

Pytanie

Napisano

Witam
Proszę o ID korka załączonego na foto,środek wykonany jest z mosiądzu z logo złożonego z przeplatających się liter S i M.
Korek został znaleziony w towarzystwie części tabliczki znamionowej polskiego szkolno-treningowego samolotu Bartel BM4 produkowanego w latach 1928-32,oraz wielu kawałków aluminiowych złączek,blaszek,mosiężnych filtrów i przewodów paliwowych.Jak ustaliłem samolot Bartel produkowany był przez wytwórnię lotniczą SAMOLOT" w Poznaniu.Pytanie do znawców tematu-czy korek może pochodzić z tego samolotu?jeśli tak to co zaślepiał? czy logo z korka to logo wspomnianej wytwórni?
Z góry dzięki za pomoc .
Tomek

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziękuję wszystkim za id,szczególnie kol. Landszaft.
Fant nie jest mój także nie mi decydować o jego dalszych losach.
pozdrawiam!!!
Napisano

Witam
Proszę o ID korka załączonego na foto,środek wykonany jest z mosiądzu z logo złożonego z przeplatających się liter S i M.
Korek został znaleziony w towarzystwie części tabliczki znamionowej polskiego szkolno-treningowego samolotu Bartel BM4 produkowanego w latach 1928-32,oraz wielu kawałków aluminiowych złączek,blaszek,mosiężnych filtrów i przewodów paliwowych.Jak ustaliłem samolot Bartel produkowany był przez wytwórnię lotniczą SAMOLOT" w Poznaniu.Pytanie do znawców tematu-czy korek może pochodzić z tego samolotu?jeśli tak to co zaślepiał? czy logo z korka to logo wspomnianej wytwórni?
Z góry dzięki za pomoc .
Tomek

Napisano
Analizując jeżeli korek jest z znakiem Morane-Saulnier to prawdopodobnie był to Bartel BM4a z serii 22 sztuk samolotów wyposażonych w francuskie silniki rotacyjne Le Rhône i chyba część osprzętu do silnika też założono francuskiego który albo zakupiono z silnikami Le Rhône albo było na stanie fabryki lub z demontażu z samolotów skasowanych.
Napisano
W/w fanty + jeszcze jedna tabliczka znamionowa (informacyjna z kokpitu ,informująca o czynnościach przed startem oraz obrotach silnika)zostały przekazane do MLP w Krakowie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie