Skocz do zawartości

Komornik

traper6

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego @Bezimienny,dziś żeby prywaciaż dał ci umowé na pełny etat musi nastąpić cud albo pomyłka. Maleńkie firmy nie dają umów na pełny etat bo nie udźwigną kosztów i firma padnie,zaś większe oszczędzają na pracownikach żeby szefowie mogli pławić jajka na wakacjach -pazerne gnioty. Może gdyby prawo było inne i za pracownika na czarno bądź na dziwacznej umowie zamykano by im biznes to ubezpieczaliby i dawali umowy jak się należy. Jednakże nie jest to możliwe bo każdy poseł na swoją firmę i też przekręca pracowników.

Kolega Wykop zaprezentował tu typowe myślenie Polaka o przedsiębiorcach...

Dla Ciebie przedsiębiorca to prywaciarz" i pazerny gniot", który nie robi nic innego poza wyzyskiwanie pracowników. Reprezentujesz poglądy średnio ogarniętego budowlańca, po prostu ręce opadają...

Proponuję w takim razie zostać prywaciarzem" i zobaczyć jak to jest fajnie i beztrosko. Poużerać się trochę z różnymi urzędnikami, skarbówką, ZUS-em czy w końcu nieuczciwymi pracownikami. Czysta przyjemność.

Prowadzę firmę w branży usługowej. Zatrudniam ok. 10 osób, wszystkich na umowy o dzieło. Dlaczego nie na etat? Bo po prostu mnie na to nie stać. Nasze kochane państwo na każdym kroku zdziera z przedsiębiorców kasę. Czasami sa miesiące, że dany pracownik nie wypracuje dla mnie żadnego zysku. Z czego w takim razie miałbym opłacać za niego ZUS?? Ponad 1000zł ???

Polecam wszystkim pokrzywdzonym przez prywaciarzy" założenie własnej firmy i przekonanie się na własnej skórze jak jest różowo i w ogóle gites majonez ! Zielona wyspa !

Że tak odejdę od tematu, ale komentarz aż się na klawiaturę ciśnie... I Wykop i Lipek mają rację. Nie ma reguły.

Kawałek ode mnie mieszka prezes małej firmy wytwórczej, który żongluje pracownikami. Jakieś ulgi za zatrudnianie, czy coś...Po roku kopa w tyłek i szukamy kolejnych. Nie ważne, czy bieda w domu zwalnianego aż piszczy, ważne by zatrudnić nowego leszcza, który weźmie podstawę 1/2 etatu + 1200 zł dodatkowo pod stołem. Prezes zaś zmienia auta jak rękawiczki,no i ma krasnale w ogródku ;)

Znowu firma, której jestem kooperantem, ma swój kodeks etyczny, wspomaga pracowników, jak ktoś się średnio" sprawdza, szuka dla niego innego stanowiska, na zasadzie szkoda by było zwolnić, bo zaangażowany, i naprawdę się stara". A szokiem dla mnie było, gdy prezes opłacił koszt prywatnego leczenia jednego z pracowników, i to w wysokości jego dwukrotnej pensji. Ot tak, bo na NFZ trzeba było czekać na leczenie ponad rok...

Obie firmy to prywatna inicjatywa", obie zatrudniają między 20 a 30 osób.

Oczywiście, że nie ma reguły, bo ludzie są różni.

Wkurza mnie tylko takie szufladkowanie przedsiębiorców jako prywaciarzy" - w domyśle złodziei.
Najczęściej narzekają sieroty po PRL i ich mentalni odpowiednicy wychowani w latach 90 - wszystko się należy, ale pracować się nie chce. Wymagania z kosmosu, tylko nie odpowiadające rzeczywistym kwalifikacjom (nie tym z CV).

Wiadomo, że łatwiej narzekać niż wpaść na dobry pomysł, zdobyć fundusze i zaryzykować.

• 3 weeks later...
Pojade trochę w dół.Rano był u mnie poborca skarbowy i chciał abym zapłacił 100(dokładnie 110) złotych zaległe z 2009(jakiś mandat).Odmówiłem bo taki już jestem ale najpierw pytam gościa a co jak nie zapłace?Powiedział, że sprawa pójdzie do sądu:)Grzecznie kazałem mu opuścić posesje.

Za 100 zł mandatu sprawa w sądzie?Jeszcze o czymś takim nie słyszałem.Prawo się zmienia a ja nie jestem na bieżąco.Prawde mówił czy probował mnie zastraszyć?

Kiedyś przyszedł dopiero jak uzbierało mi się ponad 300 zł - zapłaciłem.Czy istnieje jakiś próg od którego mogą mi coś zrobić?

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie