Kuba115 Napisano 27 Sierpień 2012 Share Napisano 27 Sierpień 2012 Racja, poczekajmy. Kolejna blacha w takim razie 1.09. W 73 rocznice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bounty1 Napisano 28 Sierpień 2012 Share Napisano 28 Sierpień 2012 z moich stron widziałem tylko jedną blachę z wyznaniem mojżeszowym.Kiedyś pojawiła się na allegro..Moszek HechtPKU Piotrków Trybunalski.Zapewne 25 p.p.ps. Kuba115: z ciekawości, co może być przyczyną że trafiasz same Mojż."?Holokaust i ucieczki przed nim, oraz zmiany nazwisk spowodowały że tego nazwiska już się nie spotyka, w przedwojennej Polsce dość popularne.Dziś poza Polską również popularne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j. Napisano 28 Sierpień 2012 Share Napisano 28 Sierpień 2012 Tutaj więcej, ale nadal niewiele o rodzinie i losach Psachja Lewinson urodzonego w Lublinie w 1915 roku:http://www.benchmark.co.il/lublin/f_lewinsohn2.swf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 28 Sierpień 2012 Share Napisano 28 Sierpień 2012 Kuba115: z ciekawości, co może być przyczyną że trafiasz same "Mojż.?"Bounty1 sam chciałbym wiedzieć czym to jest spowodowane. Może Żydzi pozbywali się nieśmiertelników sami w razie schwytania przez Niemców? J. dzięki za link. Jesteś wielki :) Ja nic nie mogłem znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j. Napisano 28 Sierpień 2012 Share Napisano 28 Sierpień 2012 @ Kuba115Sądzę, że ten Psachja z linku i z nieśmiertelnika to ta sama osoba (możesz to sprawdzić). Nie wiem kto opisał losy tej rodziny, ale pewnie jeden z jej członków, więc zawsze możesz ich poprosić o więcej informacji i przesłać im chociaż zdjęcie tego nieśmiertelnika.Pozdrawiam,Jan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 28 Sierpień 2012 Share Napisano 28 Sierpień 2012 Prawda było ich sporo w WP i pozbywali się nieśmiertelników ze strachu przed niemieckimi represjami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 28 Sierpień 2012 Share Napisano 28 Sierpień 2012 Ja natomiast znajduje samych KAT. Wydaję mi się że zwyczaj pozbywania się nieśmiertelnika wynikał z chęci wymigania się od niewoli jako takiej. Brali z chałupy chłopskiej cywilne ciuchy i dalej do domu... Żydzi mieli po prostu jeszcze jeden pretekst do pozbycia się identyfikatora więcej. Pamiętajcie że nie wiedzieli jeszcze co oznacza określenie Endlosung i upłynęlo trochę czasu nim je pojęli i Żydzi i goje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bounty1 Napisano 28 Sierpień 2012 Share Napisano 28 Sierpień 2012 Polacy też mieli podobne preteksty do pozbywania się znaków tożsamości..Pamiętajcie ilu Powstańców Wielkopolskich, Śląskich, ilu Peowiaków i ich rodzin walczyło w W.P., poza tym zawsze było łatwiej udawać szeregowego bez blachy i dystynkcji, i nie nazwał bym tego aktem tchórzostwa wśród kadry czy strzelców, bo w AK wyszło jak mocno to było potrzebne.Inny Lewinson w W.P., zamordowany w Katyniu:http://pl.wikipedia.org/wiki/Szymon_LewinsonWarto pamiętać że wielu oficerów NKWD było pochodzenia żydowskiego i jakich dopuścili się czynów na polskich Żydach.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 29 Sierpień 2012 Share Napisano 29 Sierpień 2012 Co prawda, to prawda.Raz trafiłem nawet zrzutowisko nieśmiertelników, których pozbyli się prawosławni i greko-katolicy (najwyraźniej żołnierze narodowości ukraińskiej).A czy któryś z szanownych kolegów może trafił nieśmiertelnik żołnierza wyznania MAHometańskiego (Tatara lub Czerkiesa)?Wiem, ze takowe były bite, ale jeszcze nigdy nie widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bounty1 Napisano 30 Sierpień 2012 Share Napisano 30 Sierpień 2012 Ukraińcy masowo dezerterowali z W.P. razem z bronią, zdarzały się także kradzieże amunicji z taborów, nawet przez małe dzieci. Tak wyglądały początki zawiązującego się UPA.Wrzesień 1939 na Kresach w relacjach", Kresy w Czerwieni" i wiele relacji oficerów to potwierdzają.Ja osobiście nie słyszałem o Mah., natomiast o ile pamiętam widziałem gdzieś na fotkach ewangelicko-augsburskie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 30 Sierpień 2012 Share Napisano 30 Sierpień 2012 Bywało i tak jak piszesz, ale zrzutowisko, które mi się przytrafiło znajdowało się w miejscu gdzie był obóz jeńców WP, wiec tutaj na pewno nie mamy do czynienia z dezerterami.Co do nieśmiertelników żołnierzy wyznania mahometańskiego to tutaj jest wzmianka:http://www.niesmiertelnik.pl/historia.htmlhttp://pl.wikipedia.org/wiki/1_Szwadron_TatarskiZ przodu księżyc, z tyłu gwiazda, To tatarska nasza jazda.Na łbie księżyc, wyżej gwiazda, Sławna to tatarska jazda.Z przodu księżyc, z tyłu gwiazda, To słynna tatarska jazda.Na łbie księżyc, niżej gwiazda, To tatarska nasza jazda.Księżyc w czole, w dupie gwiazda, To tatarska nasza jazda.W dupie księżyc, w sercu gwiazda, To tatarska nasza jazda.Z przodu księżyc, w dupie gwiazda, Oto jest tatarska jazda.Na dupie plaster, na łbie gwiazda, To tatarska sławna jazda.Pół Tatarów, pół Polanów, To trzynasty pułk ułanów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 30 Sierpień 2012 Share Napisano 30 Sierpień 2012 Witam!Nie wiem czy to wina mojego internetu czy tez nie ale wątek dość długo się ładuje :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWEL*STRC Napisano 30 Sierpień 2012 Share Napisano 30 Sierpień 2012 1 września bedzie nowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 31 Sierpień 2012 Share Napisano 31 Sierpień 2012 http://www.odkrywca.pl/wrzesniowe-znaleziska-cz-10-,708555.html#708555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.