Skocz do zawartości

Wrześniowe Znaleziska [cz.9]

muslim

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 363
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
z moich stron widziałem tylko jedną blachę z wyznaniem mojżeszowym.

Kiedyś pojawiła się na allegro..
Moszek Hecht
PKU Piotrków Trybunalski.

Zapewne 25 p.p.

ps. Kuba115: z ciekawości, co może być przyczyną że trafiasz same Mojż."?
Holokaust i ucieczki przed nim, oraz zmiany nazwisk spowodowały że tego nazwiska już się nie spotyka, w przedwojennej Polsce dość popularne.
Dziś poza Polską również popularne.

Kuba115: z ciekawości, co może być przyczyną że trafiasz same "Mojż.?"

Bounty1 sam chciałbym wiedzieć czym to jest spowodowane. Może Żydzi pozbywali się nieśmiertelników sami w razie schwytania przez Niemców?

J. dzięki za link. Jesteś wielki :) Ja nic nie mogłem znaleźć.

@ Kuba115

Sądzę, że ten Psachja z linku i z nieśmiertelnika to ta sama osoba (możesz to sprawdzić).

Nie wiem kto opisał losy tej rodziny, ale pewnie jeden z jej członków, więc zawsze możesz ich poprosić o więcej informacji i przesłać im chociaż zdjęcie tego nieśmiertelnika.

Pozdrawiam,
Jan

Ja natomiast znajduje samych KAT. Wydaję mi się że zwyczaj pozbywania się nieśmiertelnika wynikał z chęci wymigania się od niewoli jako takiej. Brali z chałupy chłopskiej cywilne ciuchy i dalej do domu... Żydzi mieli po prostu jeszcze jeden pretekst do pozbycia się identyfikatora więcej. Pamiętajcie że nie wiedzieli jeszcze co oznacza określenie Endlosung i upłynęlo trochę czasu nim je pojęli i Żydzi i goje...

Polacy też mieli podobne preteksty do pozbywania się znaków tożsamości..
Pamiętajcie ilu Powstańców Wielkopolskich, Śląskich, ilu Peowiaków i ich rodzin walczyło w W.P., poza tym zawsze było łatwiej udawać szeregowego bez blachy i dystynkcji, i nie nazwał bym tego aktem tchórzostwa wśród kadry czy strzelców, bo w AK wyszło jak mocno to było potrzebne.

Inny Lewinson w W.P., zamordowany w Katyniu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szymon_Lewinson

Warto pamiętać że wielu oficerów NKWD było pochodzenia żydowskiego i jakich dopuścili się czynów na polskich Żydach..

Co prawda, to prawda.

Raz trafiłem nawet zrzutowisko nieśmiertelników, których pozbyli się prawosławni i greko-katolicy (najwyraźniej żołnierze narodowości ukraińskiej).

A czy któryś z szanownych kolegów może trafił nieśmiertelnik żołnierza wyznania MAHometańskiego (Tatara lub Czerkiesa)?
Wiem, ze takowe były bite, ale jeszcze nigdy nie widziałem.

Ukraińcy masowo dezerterowali z W.P. razem z bronią, zdarzały się także kradzieże amunicji z taborów, nawet przez małe dzieci. Tak wyglądały początki zawiązującego się UPA.
Wrzesień 1939 na Kresach w relacjach", Kresy w Czerwieni" i wiele relacji oficerów to potwierdzają.

Ja osobiście nie słyszałem o Mah., natomiast o ile pamiętam widziałem gdzieś na fotkach ewangelicko-augsburskie..

Bywało i tak jak piszesz, ale zrzutowisko, które mi się przytrafiło znajdowało się w miejscu gdzie był obóz jeńców WP, wiec tutaj na pewno nie mamy do czynienia z dezerterami.

Co do nieśmiertelników żołnierzy wyznania mahometańskiego to tutaj jest wzmianka:

http://www.niesmiertelnik.pl/historia.html

http://pl.wikipedia.org/wiki/1_Szwadron_Tatarski

Z przodu księżyc, z tyłu gwiazda, To tatarska nasza jazda.
Na łbie księżyc, wyżej gwiazda, Sławna to tatarska jazda.
Z przodu księżyc, z tyłu gwiazda, To słynna tatarska jazda.
Na łbie księżyc, niżej gwiazda, To tatarska nasza jazda.
Księżyc w czole, w dupie gwiazda, To tatarska nasza jazda.
W dupie księżyc, w sercu gwiazda, To tatarska nasza jazda.
Z przodu księżyc, w dupie gwiazda, Oto jest tatarska jazda.
Na dupie plaster, na łbie gwiazda, To tatarska sławna jazda.
Pół Tatarów, pół Polanów, To trzynasty pułk ułanów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie