Skocz do zawartości

guzik z orłem trzymajacym wieniec laurowy

samter

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Proszę o identyfikacje guzika z orłem trzymajacym wieniec laurowy. Na rewersie sygnatura: Extra Strong London

Zdjęcie:

http://imageshack.us/f/443/1002170l.jpg/
Napisano

Jak radzi kolega wyżej, bo potem zdjęcia znikają i nie wiadomo, o co chodzi i co się identyfikowało. Jeśli to takie trudne, zrobię to za kolegę.

Co do guzika - to ten:

http://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=1835

Pozdrawiam serdecznie, K.

Napisano
Dziękuję. Wstawianie zdjęć nie jest trudne, po prostu się spieszyłem i tak było szybciej. Zgodnie z uwagą chciałem wkleić zdjęcie na serwer odkrywcy.
Napisano
Generalnie, to już mój drugi tego typu guzik w mojej okolicy, pierwszy był w gorszym stanie, identyczny jak kolegi HASAG40, więc dołączam się do prośby.
Napisano
samter dziwny zbieg okoliczności ale ja też trafiłem akurat tylko dwie sztuki:-)także z góry dzięki za info.na temat tego guziczka jestem ciekawy czy to okres wojen napoleonskich dodam jako ciekawostkę i może trop że wyszedł w towarzystwie monet pruskich właśnie z tego okresu
Napisano
Guziki były na polach oddalonych od siebie o dobrych kilka kilometrów, na innym polu, również kilka kilometrów dalej, wyszedł guzik napoleoński - artylerii.
Napisano
zane mi sa takie i podobne wzory ale jak dotychczas nikt mi nie owiedział kto je uzytkował prawdopodobnie nie sa wojskowe lecz w stylu nawiazuja do czasów napoleonskich może robiono je na pamiatke lub jakas organizacja
Napisano
Pisałem jakiś czas temu do ludzi zajmujących się okresem napoleońskim, z kraju i zagranicy, jednak odpowiedzi nie otrzymałem.
Napisano
manierka, to guzik wykonany na poczatku XIX wieku, i nie wiem skąd wymyśliłeś jakąś organizację, bo raczej wtedy ich nie było zbyt wiele na całym świecie ;-)

To że guziki mają sygnatury brytyjskie, nie oznacza że musiały być armii brytyjskiej, bo mogły być tam tylko produkowane, albo nawet produkowane same żetony na których wybijano później wizerunek..

Sądzę iż liberyjny nie jest bo zbyt popularny w wielu regionach..

Panowie, w jakich województwach i powiatach te guziki są trafiane ?
  • 1 year later...
Napisano
Odgrzewam kotleta, znalazłem dwa następne guziki(w jednej lokalizacji) tego wzoru, w obstawie większej ilości kulek ołowianych jednego typu i okucia od broni CP. W necie ktoś domniemywał pruską proweniencje tych guzików, być może trzeba iść tą drogą? Dodam, że trafiłem na moich terenie z 5-6 sztuk tych guzików.

Na pobliskim polu (kilkaset metrów obok) znalazłem pruski guzik kompanijny z cyfrą 11".
Napisano
Samter ten guziczek jest zagadką, która spędza mi sen z powiek od lat ;)
Nic o nim nie wiadomo i mimo poszukiwań informacji ten stan się nie zmienia.
Prywatnie uważam, że sądząc z orła to na 99% guzik pruski i to ze względu na to, że w miarę często go się znajduje to nie należał do jakiejś elitarnej formacji. Podobnie jak śp. shadowN uważam, że pochodzi on z I połowy XIX w. Lecz czy to guzik wojskowy czy urzędniczy nie wiem.
Czy na Twoich egzemplarzach są inne sygnatury poza tą angielską?
Napisano
Na dwóch ostatnich, które wykopałem nie sposób dostrzec sygnatur. Tym razem trafiłem górną część z dwuczęściowego guzika. Po żniwach będę dalej badał te tereny.

Również skłaniałbym się ku pochodzeniu z I połowy XIX wieku. Być może trzeba odwiedzić niemieckie fora.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie