Heruss Napisano 15 Marzec 2004 Autor Napisano 15 Marzec 2004 Witam Zwracam sie z prośbą o jakieś wiadomości gdzie moglo byc zrobione to zdjecie, jakiś posterunek graniczny?Moze rozpoznacie formacje?Ten zolnierz któremu składaja meldunek(??) to mój wujek(fotke znalazlem w rodzinnych zdjeciach)Prosze o waszą pomocDodam jeszcze jedna fotke brata tego wujka(chociaz ciezko go tak nazwac bo byl to kuzyn mojego dziadka ;))Pozdrawiam Heruss
Heruss Napisano 15 Marzec 2004 Autor Napisano 15 Marzec 2004 a to zdjecie drugiemysle ze jest on z jakichs oddzialow zwiazanych z telekomunikacja (????) ta specyficzna naszywka na przedramieniu.Z gory dzieki za pomocHeruss
maxikasek Napisano 15 Marzec 2004 Napisano 15 Marzec 2004 będę strzelał. Policjanci złapali bimbrowników? sądząc po strojach cywili to kresy wschodnie.
bjar_1 Napisano 15 Marzec 2004 Napisano 15 Marzec 2004 Też pomyślałem o bimbrownikach :-) zwróćcie uwagę na te bańki.pzdrbjar_1
woyta Napisano 15 Marzec 2004 Napisano 15 Marzec 2004 ... i puścili ich w skarpetkach ( a nawet bez) :))pzdr woyta
bjar_1 Napisano 15 Marzec 2004 Napisano 15 Marzec 2004 Co ty ,w tamtych czasach rzadko kto miał buty...a jeszcze na Kresach... :)pzdrbjar_1
woyta Napisano 15 Marzec 2004 Napisano 15 Marzec 2004 Czy to typowe mundury i uzbrojenie KOP, czy PP? Koledzy pomóżcie określić typ broni, który widać - raczej egzemplarze sprzed I wś.Po tabliczce (wstęp wzbroniony ) ? ) można przyjąć, że to jakaś strażnica lub posterunek Policji Państwowej (ważny z pkt. militarnego obiekt - może areszt), chociaż brak tutaj owalnej blachy z godłem państwowym.pzdr woyta
bjar_1 Napisano 15 Marzec 2004 Napisano 15 Marzec 2004 Jak dla mnie to jakieś karabiny Lebel - widać po bagnecie.bjar_1
SLAW 100 Napisano 15 Marzec 2004 Napisano 15 Marzec 2004 Cześć Co do fotki nr 2 przedstawia żołnierza ( chyba 1 na pagonie a może 3?) jeżeli z jedynką to z 1 pp - Wilno ,jeżeli z trójką to 3 pp -Jarosław ,na ramieniu ma godło telegrafu polowego.Fotka pochodzi z lat 20. Co do foto nr 1 -zdecydowanie KOP poz .Slaw
kolekcj Napisano 15 Marzec 2004 Napisano 15 Marzec 2004 Jest to zdjęcie funkcjonariuszy KOP, którzy odnalezli nielegalną gorzelnię. Na 99% widziałem je w jednej z przedwojennych jednodniówek KOP.
Heruss Napisano 15 Marzec 2004 Autor Napisano 15 Marzec 2004 na drugiej na pagonie jest 1 wiec wilno Dzieki, teraz wiem gdzie wuj Bronislaw sluzyl.herussPS.jak juz tak dobrze idzie to moze byscie pomogli z inna fotka z 1915 to moj pradziadek zdjecie z Wroclawia w formie pocztowki, z tylu jest list do mojej prababci, stan jak widac superPozdrowienia Heruss
kolekcj Napisano 15 Marzec 2004 Napisano 15 Marzec 2004 To że Ty posiadasz oryginał nie świadczy, że o fakcie, że mogło być wiele odbitek tego zdjęcia. Po drugie zdjęcie przedstawia na pewno żołnierzy KOP. Pod Kościerzyną ich nie było. Sugerował bym, że informacje na podstawie, których podałeś informację o umiejscowieniu są błędne.
Grendel Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 Jestem przekonany, ze na fotografii #1 nie widzimy okolic Koscierzyny.Dlaczego?Po pierwsze -- Budynek.Znam troche sposob budowy budynkow w tamtych okolicach - i wyglada to zupelnie odmiennie.Troche, ze tak powiem - staranniej;o)Bywalem tez w latach 70-tych na dawnych, polskich Kresach,skad tez wywodzi sie moja rodzina - i wyglada to nawet bardzo podobnie.Po drugie - - Ubior zatrzymanych bimbrownikow.Zdecydowanie nie z Korytarza.Na 95% polnocno-wschodnie Kresy.Moze Polesie.Niestety o KOP'ie wiem niewiele, wiec wole sie nie wypowiadac.PozdrowieniaGrendel
kobieras Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 a moze chialbys sie zamienic za ta fotke z policmajstrami....na cos???
bolas Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 No mi tez pierwsze zdjecie wyglada na KOP, a naszywka na rekawie na drugim zdjeciu to oznaczenie radiotelegrafisty ... :) pzdr, bolas.
kolekcj Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Bolek.... telegrafisty! Radiotelegrafista miał TR, a tu jest samo T.
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 18 Marzec 2004 Napisano 18 Marzec 2004 Witam,co do zdjęcia nr 1 to jest jeszcze taka możliwość (moim zdaniem wysoce prawdopodobna), że zatrzymani są przemytnikami, a w tych bańkach mogli mieć jakąś kontrabandę", która nie koniecznie musiała być bimbrem.Pozdrawiam,Marek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.