Lonewolf Napisano 13 Kwiecień 2012 Autor Napisano 13 Kwiecień 2012 To chyba s-mine 45? Ale meritum tematu czy odpowiednie słuzby czy zakopać? To leżało w liściach i to blisko skraju lasu.
Lonewolf Napisano 14 Kwiecień 2012 Autor Napisano 14 Kwiecień 2012 Gdyby komuś było potrzebne http://mon.gov.pl/pliki/File/zalaczniki_do_aktualnosci/dane_teleadresowe_patroli_rozminowania.pdf
Lonewolf Napisano 13 Kwiecień 2012 Autor Napisano 13 Kwiecień 2012 To chyba s-mine 45? Ale meritum tematu czy odpowiednie słuzby czy zakopać? To leżało w liściach i to blisko skraju lasu.
Lonewolf Napisano 13 Kwiecień 2012 Autor Napisano 13 Kwiecień 2012 Raczej tak. Pytanie czy bezpiecznie zakopać głęboko czy zawiadomić kogo trzeba.
skolcio Napisano 13 Kwiecień 2012 Napisano 13 Kwiecień 2012 Tak, wygląda na S-kę lecz bez zapalników. Chyba lepiej zawiadomić niż zostawić.
ktos451 Napisano 13 Kwiecień 2012 Napisano 13 Kwiecień 2012 S-mine dziadostwo jakich mało - wylatywało na metr i wyrzucało szrapnele prosto w brzuch i genitalia - są ciekawe opisy brytyjskich saperów spod El-Alamein, najlepsze co w tym wypadku można było zrobić to rzucić się na minę ciałem lub przytrzymać nogami (jak już się ruszyło zapalnik - te wystające pręciki) wtedy ty zostawałeś ciężko ranny lub umierałeś - ale ocaliłeś kolegów.Sądzę że teraz by to nie wystrzeliło na metr, ale wybuchnąć i wyrzucić szrapnele zawsze może. Jak możesz to zawiadom służby bo to gorsze od zwykłego granatu czy miny (choć najlepiej wszystko zawiadamiać - po odpowiednim przygotowaniu się na rozmowę)
arci Napisano 13 Kwiecień 2012 Napisano 13 Kwiecień 2012 Ja ostatnio zgłaszałem granaty możdzierzowe zawieszone na drzewie i nie miałem żadnych nie przyjemności ze strony Policji ani saperów więc moim zdaniem lepiej to zgłoś będziesz miał czyste sumienie.Zdrów
ktos451 Napisano 13 Kwiecień 2012 Napisano 13 Kwiecień 2012 Ja zgłaszałem raz granat moździerzowy - ale było to naprawdę przypadkowe spotkanie w lesie nad jeziorem - było kilka pytań a co a jak, ale bez jakiś tam nieprzyjemności.
woytas Napisano 13 Kwiecień 2012 Napisano 13 Kwiecień 2012 Zgłaszać do saperów bez policji - ewentualnie dać znać do redakcji Odkrywcy
Pytanie
Lonewolf
To chyba s-mine 45? Ale meritum tematu czy odpowiednie słuzby czy zakopać? To leżało w liściach i to blisko skraju lasu.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.