sudajew Napisano 10 Kwiecień 2012 Autor Napisano 10 Kwiecień 2012 Witam, może ktoś mi więcej o tym fancie powiedzieć ?pzdr
sudajew Napisano 13 Czerwiec 2012 Autor Napisano 13 Czerwiec 2012 Jeszcze takie pytanko, są może dostępne jakieś listy nazwisk pilotów amerykańskich którzy zostali zestrzeleni nad Polską?Na latarce są wypalone inicjały, być może właściciela.pzdr
sudajew Napisano 13 Czerwiec 2012 Autor Napisano 13 Czerwiec 2012 Na temat pochodzenia jeszcze nic nie wiem, ale się spytam. Jednak rzeczywiście wydaje się to szukanie igły w stogu siana.Dzięki za odp.Pozdrawiam
KristoffVonJungingen Napisano 1 Styczeń 2013 Napisano 1 Styczeń 2013 Mam taką w wersji A, niestety w nienajlepszym stanie...
Tomasz70 Napisano 13 Czerwiec 2012 Napisano 13 Czerwiec 2012 Sudajew, uchyl rąbka tajemnicy, która wiąże się z latarką - czy pochodzi z miejsca w którym rozbił sie samolot USAAF? Jeśli masz faktycznie jakiekolwiek przesłanki by stwierdzić lotnicze pochodzenie przedmiotu, to może warto poszukać kontaktu do Michała Muchy i Szymona Serwatki - prowadzili fantastyczna bazę danych nt. samolotów US Army Air Force, które zestrzelono / rozbiły się / lądowały awaryjnie na terenie Polski w czasie II wojny swiatowej (projekt AMIAP - Aircraft Missing in Action Project). Niestety, nie mogę ich już odnaleźć na serwerze. Może więc po nitce do kłębka skontaktuj się najpierw z Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie albo ze Stowarzyszeniem Blechhammer 1944".Znając przybliżoną okolicę zestrzelania, można ustalić co to była za maszyna i określić spis członków załogi - archiwa USA są w tym przypadku bardzo dobrze prowadzone.Jeżeli jednak latarka nie ma udokumentowanej historii", to równie dobrze mogła przywędrować na nasze tereny z UNRRĄ lub z ludźmi powracającymi z zachodu po zakończeniu wojny.
vis1939 Napisano 13 Czerwiec 2012 Napisano 13 Czerwiec 2012 Pomijając fakt,że wydrapać mógł se to każdy komu przewinęła się do tej pory przez łapy,sprawdź sobie też US-ów z obozów jenieckich...
sudajew Napisano 10 Kwiecień 2012 Autor Napisano 10 Kwiecień 2012 Witam, może ktoś mi więcej o tym fancie powiedzieć ?pzdr
mietek Napisano 10 Kwiecień 2012 Napisano 10 Kwiecień 2012 Latarka TL122 - wersja jest na latarce. Na zdjeciu jakie wstawiles nie widac (wrcja B,czy C).Wiecej: http://www.paratrooper.be/articles/tl-122-flashlights/
Pytanie
sudajew
Witam, może ktoś mi więcej o tym fancie powiedzieć ?
pzdr
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.