Jump to content
  • 0

Lornetka

dziniek

Question

Posted

Witam serdecznie. Proszę o pomoc w identyfikacji lornetki, Zależy mi przede wszystkim na jako takim określeniu wieku owego znaleziska. Dodam, że przedmiot jest sygnowany cyfrą 8 i napisem Glasch" Dziękuję za jakiekolwiek sugestie. Pozdrawiam!

19 answers to this question

Recommended Posts

Posted
Jeżeli chodzi o okres to wydaje mi się że druga połowa XIX wieku. Takich lornetek wyprodukowano masę, używane na przykład w marynarce wojennej-Niemcy a raczej Prusy.
Posted
Zwyczajna, pruska lornetka.

Kol. Marcinie- Załóż okulary i spójrz jeszcze raz na tą lornetkę.
Tenłyszczący mosiądz" był pokryty farbą, bądź inną powłoką o kolorze czarnym.
Wojskowa raczej nie byla by robiona z tak blyszczacego mosiadzu...." dla twojej wiadomości: dawno temu wojska miały niebieskie, a nawet czerwone mundury- jesteś w szoku?:)

PZdr
Posted
Na teatralną to ona jest za duża i za ciężka. Lornetki teatralne miały zazwyczaj uchwyty, rączki co by damie było wygodniej trzymać. Mosiądz był pokryty jakaś farbą (patyną może?)trochę tego jeszcze zostało. Wiem, że czasami uby" obciągane były skórą. Przy dużych szkłach jest miejsce po kompasie (została sama tarcza), po co komu kompas w teatrze?
Posted
Ano przelom 19/20 wiek, jak wyzej wspomniano byl kompas pomiedzy soczewkami. Typowa lornetka o roznych zastosowaniach, od polowania, przez wyjscigi do wojska.
Na teatralna zbyt duza.

Co prawda o lornetkach brytyjskich, ale w innych krajach bylo podobnie: http://www.dobroni.pl/rekonstrukcje,lornetki-brytyjskie,4963
Posted
Witam.
Moim zdaniem, jest to lornetka francuska z „okolic” pierwszej wojny.
Prawdopodobnie w „latach młodość” była oprawiona w skórę.
Czy wojskowa? Trudno powiedzieć coś na pewno, ale myślę że tak.
Kolego dobrze mówisz, że jest ona na teatralna za duża i za ciężka, pewnie w pełnej krasie ma z 20 cm, nikt z tak wielką lornetką nie chadzał do teatru.
Posted
Na jekiej podstawie twierdzisz iz to francuska?

Jesli francuska, to na pewno nie jest wojskowa, gdyz nie ma bic ministerstwa wojny (MG).
Posted
Coz, ja mialem w rekach jakies ponad 50 lornetek z 1 wojny, francuskich, brytyjskich, USA itd (tylko wzory niepryzmatyczne jak ten). Plus mam troche katalogow z tego okresu, a nie jestem w stanie stwierdzic, czy to lornetka francuska, czy innej produkcji. Tymbardziej, iz wiele lorentek bylo produkowanych na eksport i nosilo sygnowania sprzedawcy, a nie producenta.

Na jakiej podstawie uwazasz, iz to produkcja francuska, a nie np niemiecka, lub austrowegierska? Brytyjska raczej wykluczam.
Chetnie wiecej nieco sie dowiem.

Przy lornetkach prawie" gra duza, role, bo np dwie prawie" identycznie wygladajace lornetki roznia sie np sposobem wykonania gwintu (okular nakrecany, lub wkrecany).
Posted
To napisz mi dlaczego ty uważasz że nie jest to lornetka francuska? Skoro masz tak bogate doświadczenie w sprawie lornetek.
Posted
Nie twierdze ze nie jest francuska, ale ze na podstawie aktualnych informacji nie mozna stwierdzic jakiej jest produkcji. A to jest zasadnicza roznica.

Jestli uwazasz iz jest fransuska, to podaj argumenty ktore to potwierdzaja, poza tym iz widziales podobna, bowiem w wypadku lornetek niepryzmatyczych to zaden argument.
Posted

Prawie" takie same. Wyszukalem co podobne.
Francuska - ale widac ze ma sygnowania, oraz inne rodzaj gwintu tubusa.

Nie pasuje.

Posted
Tak czy tak, ja uważam że „najbliżej „ jej do francuskiej lornetki firmy Lumier Paris (chyba tak się pisze ) wprawdzie brak jej oznaczeń ( na mojej były) ale tak jak słusznie zauważyłeś mogła być na eksport.
Moja była dla wojska rosyjskiego.
Posted
Iz francuska, to duza szansa. Poczekajmy na zblizenie sygnatur.

Wracajac do wczesniejszych dyskusji, teatralna/mysliwska/wojskowa.

Tutaj widac jak plynne bylo przejscie:
Teatralne: http://www.schoebels-voigtlaender-archiv.de/BildK.html
Turystyczne i mysliwskie (kupowane tez przez oficerow): http://www.schoebels-voigtlaender-archiv.de/BildL.html
Wojskowe: http://www.schoebels-voigtlaender-archiv.de/BildM.html

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information