Skocz do zawartości

nowy sezon - nowi poszukiwacze

lex

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
adrian950 z tymi mogiłami to nie jest tak do końca..Przecież w 70% militarkę która znajdujesz , to jest to przedmiot , który nosił jakiś żołnierz który zginął..Ale w pierwszym zdaniu jest racja , bo jak jest poległy , to chodźby miał łańcuchy i zegarek ze złota to w życiu bym tego nie wziął, był by to brak kultury , hamstwo i brak poszanowania dla poległego żołnierza , tak jak kolega wspominał obojętnie kto to jest , nawet SS to nigdy nic z niego nie ściągajcie...Bo kiedyś mogą nadejść takie lata (oby nie nadeszły) że i ktoś po nas będzie mógł coś znaleźć ..
Napisano
No cóż panowie,w mediach pełno artykułów i audycji o poszukiwaniu skarbów",nasłucha sie taki baran jeden z drugim i potem mamy takie efekty...Jak pisał kiedyś jeden z forumowych kolegów - dawniej było to hobby pasjonatów zainteresowanych historią,teraz biora sie za to rzeźnicy,którzy każdy wykopany kawałek metalu pchają na allegro...
Napisano
Nigdy nic nie wiadomo.Ale w każdym bądź razie życzę w tym roku najlepszych wykopków.Jestem początkującym aż miesiąc ! :D więc mam nadzieję , że nigdy mi się coś takiego nie przytrafi , a jak tak będzie to dzięki , czytaniu i innym użytkownikom , będę wiedział jak się zachować i postępować w takowej sytuacji :)
Napisano
Młody czy stary poszukiwacz - to nie ma znaczenia. Albo się jest cieciem, albo nie.
A w kontekście napominania, proszenia i perswadowania - to mój kumpel fajnie mawiał - Gadaj z d... to cię osra". Przepraszam, ale tak mi się skojarzyło :)

M.
Napisano
Panowie, to może dajcie podstawowe informacje dotyczących poletek :) Niestety, jak ja nie widzę kiełków", to po prostu nie widzę, czy jest to pole posiane, czy nie.Ostatnio byłem pewny, że pole jest zaorane, a Pan pogonił mnie pod argumentem właśnie siewu.W jakim okresie przeważnie rolnicy sieją teren? marzec-kwiecień?
Napisano
Dokładnie ! jak to poznać czy już coś rośnie czy nie jeśli jeszcze nie widać kiełków? Druga sprawa skąd wiadomo kogo to pole jeśli jesteś daleko od miejsca zamieszkania a pole jest z dala od zabudowań? Jechać do wioski i pytać każdego? Jak to u Was jest. Proszę o poradę.
Napisano
1.Przygotowania zaczynasz od ustalenia właściciela pola i załatwiasz z nim zgodę
2.Jak trochę pochodzisz po polach to bez problemu odróżnisz co jest zasiane a co nie
3.Najlepiej jak jest świeżo zaorane
Napisano
Kolego Damex111 niech ten Twój ate" Ci piszę posty bo Twoich niestety się nie daje czytać. Niby coś klecisz z tego co przeczytasz Tu wcześniej, ale w taki sposób że heh... Wracając do sedna:
Jak masz ciekawe pole przy zabudowaniach to podbijasz do najbliższego gospodarstwa i pytasz czyje pole, czy możesz polatać itd. , a jak masz pole gdzieś na uboczu i widzisz, że nic nie kiełkuje nic nie zniszczysz to po prostu latasz nie szukając dziury w całym...proste jak ...
Napisano
To tak.
1.Zasiane pole poznać po tym, że są delikatne równoległe rowki, a w nich nasiona.Nasiona świeżo zasiane są przeważnie ubabrane na jakiś fantazyjny kolor- łatwo poznać.
2.Czasem pole jest zasiane tylko do przyorania.Nie chce mi się tłumaczyć czemu to służy.Morał taki- nawet jak widzisz, że na polu coś rośnie, to warto zapytać właściciela; może akurat można po tym bezkarnie łazić.
3.Wiadomo- zawsze warto zapytać o zgodę właściciela, ale przeważnie to niewykonalne.Na pole zaorane oraz na ściernisko można się wbijać bez obawy że coś niszczymy.
Pisałem w innym wątku (co wielu zbulwersowało) - na takich polach nie ma sensu pieczołowicie zakopywać dołków- wystarczy z grubsza wyrównać, żeby koło ciągnika się nie zapadło.
Powyższe metody stosuję już kilka lat; mam stałe miejscówki; żaden właściciel pola nigdy nie miał do mnie najmniejszych pretensji-a spotkałem ich baardzo wielu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie