Skocz do zawartości

Polskie zamki do Mausera - pytanie

GeneralRemek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, zwracam się do kolegów z pytaniem, do którego z polskich modeli Mauserów używany był zamek z zakrzywioną rączką - wz.29, 1898, a może 1898a? Przemierzyłem Internet, jednak nadal ciężko mi ustalić jednoznacznie. Pozdrawiam!

A nie zależało to przypadkiem od tego, czy karabin był używany w piechocie czy np. w kawalerii? Bo chyba wolałbyś, jadąc na koniu, żeby raczki Ci się w plecy nie wgniatała ;) Ale w większości spotykanych przypadków to masuer wz.98a miał zakrzywioną rączkę, a wz. 29 miał prostą, podobnie, jak 98.

Pozdrawiam, K.

Bardzo Ci Krychus dziękuję, chciałem liznąć trochę historii naszej przedwojennej myśli technicznej, zaopatrzyłem się już w Polskie konstrukcje.." i akurat tego nie wiedziałem :) Czyli podsumowując, zamek z zagiętą rączką mógł de facto być używany we wszystkich modelach, choć najczęściej się go spotyka w 98a, tak? No i jeszcze pozostaje faktycznie kwestia kawalerii/piechoty.

Witam!
Strona o karabinie mauser 98k - wyguglaj sobie :) tam masz wszystko opisane :)
+
Konstruktorzy jak Leszek Foks czy Konrad Hanysz na do broni.pl mają piękne galerie replik ( pooglądaj ) :) ! POZDRO !

P.S
Rączka zamka przecież nie uderza o nasze plecy...
Chyba że się mylę to proszę mnie z błędu wyprowadzić..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie