GeneralRemek Napisano 24 Marzec 2012 Autor Share Napisano 24 Marzec 2012 Witam serdecznie, zwracam się do kolegów z pytaniem, do którego z polskich modeli Mauserów używany był zamek z zakrzywioną rączką - wz.29, 1898, a może 1898a? Przemierzyłem Internet, jednak nadal ciężko mi ustalić jednoznacznie. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krychus Napisano 24 Marzec 2012 Share Napisano 24 Marzec 2012 A nie zależało to przypadkiem od tego, czy karabin był używany w piechocie czy np. w kawalerii? Bo chyba wolałbyś, jadąc na koniu, żeby raczki Ci się w plecy nie wgniatała ;) Ale w większości spotykanych przypadków to masuer wz.98a miał zakrzywioną rączkę, a wz. 29 miał prostą, podobnie, jak 98. Pozdrawiam, K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krychus Napisano 24 Marzec 2012 Share Napisano 24 Marzec 2012 PS: 'raczki' - tam ma być aczka" ;)Pozdrawiam, K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 24 Marzec 2012 Autor Share Napisano 24 Marzec 2012 Bardzo Ci Krychus dziękuję, chciałem liznąć trochę historii naszej przedwojennej myśli technicznej, zaopatrzyłem się już w Polskie konstrukcje.." i akurat tego nie wiedziałem :) Czyli podsumowując, zamek z zagiętą rączką mógł de facto być używany we wszystkich modelach, choć najczęściej się go spotyka w 98a, tak? No i jeszcze pozostaje faktycznie kwestia kawalerii/piechoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 24 Marzec 2012 Share Napisano 24 Marzec 2012 Witam!Strona o karabinie mauser 98k - wyguglaj sobie :) tam masz wszystko opisane :) +Konstruktorzy jak Leszek Foks czy Konrad Hanysz na do broni.pl mają piękne galerie replik ( pooglądaj ) :) ! POZDRO ! P.SRączka zamka przecież nie uderza o nasze plecy...Chyba że się mylę to proszę mnie z błędu wyprowadzić.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krychus Napisano 24 Marzec 2012 Share Napisano 24 Marzec 2012 Rączka zamka przecież nie uderza o nasze plecy..."Ano, gdyby się głębiej zastanowić... pas jest zawsze z prawej strony. Fakt, mój błąd!Pozdrawiam, K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 24 Marzec 2012 Share Napisano 24 Marzec 2012 kbk 98,kbk 29 - występowała tak prosta jak i zakrzywiona.Kb 98a powinna być prosta,choć 100% pewności co do występowania tylko takowych nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 24 Marzec 2012 Share Napisano 24 Marzec 2012 stronka na temat mausera http://mauser98k.internetdsl.pl/modele.htmlmoze cos pomoze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 24 Marzec 2012 Share Napisano 24 Marzec 2012 Podałem ją wyżej :) Na forum był wątek założony przeze mnie o mauseach do rekonstrukcji. Tam Panowie z forum wklejali pomocne linki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 29 Marzec 2012 Autor Share Napisano 29 Marzec 2012 Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.