szwejk4 Napisano 19 Marzec 2012 Autor Napisano 19 Marzec 2012 Witam jeśli nie ten dział to proszę o przeniesienie i z góry przepraszam oraz dziękuję.Trafiło mi się takie cudo zdjęcie nie bardzo ale mój aparat lepiej już nie potrafi:(Do rzeczy wymiary to 1,5cm na 1,5cm wysokość 1cm metal chyba mosiądz nie jestem pewny,zdaje mi się że jest tam po środku znak masonów po bokach litery po prawej CL lub SL po lewej M u dołu w kółku coś jakby krzyżyk ale z ukosa zbliżony wyglądem do krzyża templariuszy i po bokach ma gwiazdy ,co to może być czy dobrze obrałem kierunek i czy ktoś coś może powiedzieć na temat tego przedmiotu wszelkie sugestie mile widziane dziękuję i pozdrawiam.
abcd Napisano 19 Marzec 2012 Napisano 19 Marzec 2012 Podejrzewam że nie ma nic wspólnego z masonami to pieczątka jakiegoś rzemieślnika cyrkiel i kątownica występowała w godłach wielu rzemiosł.
abcd Napisano 19 Marzec 2012 Napisano 19 Marzec 2012 Jeżeli koło na dole to młyńskie koło całość może być znakiem młynarza,cytuję ¨zasadniczym elementem godła młynarzy jest młyńskie koło oraz zespół narządzi składających się najczęśćiej z cyrkla ,kątownika i topora¨ E.Bimler-Mackiewicz ¨Znaki cechowe i ich funkcje na ziemiach polskich¨
abcd Napisano 19 Marzec 2012 Napisano 19 Marzec 2012 spinka z mankietu ? no chyba że bywały spinko-pieczątki
szwejk4 Napisano 19 Marzec 2012 Autor Napisano 19 Marzec 2012 Pierwsze co skojarzyłem to masonów:) ni jak bym tego do młynarza nie przykleił;) ale dzięki każdy trop dobry pozd.
abcd Napisano 19 Marzec 2012 Napisano 19 Marzec 2012 Może się przyda http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/plain-content?id=116115
karpik Napisano 21 Marzec 2012 Napisano 21 Marzec 2012 Moja systembabcia tego nie bierze. Aktualizacje mam zaplanowane na 2014
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.