Skocz do zawartości

Pieczątka, stempel masonski.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jeśli nie ten dział to proszę o przeniesienie i z góry przepraszam oraz dziękuję.
Trafiło mi się takie cudo zdjęcie nie bardzo ale mój aparat lepiej już nie potrafi:(
Do rzeczy wymiary to 1,5cm na 1,5cm wysokość 1cm metal chyba mosiądz nie jestem pewny,zdaje mi się że jest tam po środku znak masonów po bokach litery po prawej CL lub SL po lewej M u dołu w kółku coś jakby krzyżyk ale z ukosa zbliżony wyglądem do krzyża templariuszy i po bokach ma gwiazdy ,co to może być czy dobrze obrałem kierunek i czy ktoś coś może powiedzieć na temat tego przedmiotu wszelkie sugestie mile widziane dziękuję i pozdrawiam.

Napisano
Podejrzewam że nie ma nic wspólnego z masonami to pieczątka jakiegoś rzemieślnika cyrkiel i kątownica występowała w godłach wielu rzemiosł.
Napisano
Jeżeli koło na dole to młyńskie koło całość może być znakiem młynarza,cytuję ¨zasadniczym elementem godła młynarzy jest młyńskie koło oraz zespół narządzi składających się najczęśćiej z cyrkla ,kątownika i topora¨ E.Bimler-Mackiewicz ¨Znaki cechowe i ich funkcje na ziemiach polskich¨

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie