Skocz do zawartości
  • 0

Stary rewolwer

Michal_kochanek

Pytanie

Napisano

Witam, prosiłbym o pomoc w identyfikacji resztek rewolweru (o ile prawo forum pozwala). Ktoś kiedyś mi mowił, że jest to pierwszo wojenny rewolwer (włoski albo węgierski).

Dziękuje za pomoc

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bić żadnych na nim nie widzę (albo ich nie ma albo je już korozja zjadła).

A czy cywilne rewolwery posiadały u spodu rękojeści mocowanie do smyczy? Wydaje mi się, choć znawcą w tym temacie nie jestem, że mocowania do smyczy były dla wojskowych?
Napisano
Po pierwsze, to nie Nagant, a (chyba włoski) Bodeo Model 1889.

http://www.gunstar.co.uk/images/Gun-Images/Italian-Made-Bodeo-Model-1889-C18942.jpg

Po drugie - chyba - nie.

Pozdrawiam, K.
Napisano
Panie Luftlander, a możliwe by było że rewolwer został zmodyfikowany?

Te dziury sa efektem ubytku metalu. Przy innych komorach występuje tylko wzłobienie przez króry raczej nie moglbyć odpalany pocisk.
Napisano
Kolejna moja myśl :D

Wydaje mi się że jest to składak gdyż:

Bodeo ma inny bębenek niż moj
Bodeo ma inną rękojeśc
i przede wszystkim w moim rewolrzerze lufa jest nie dokręcona- gdyby ja dokręcić gwint wrzedlby w komorę bębenka co ewidentnie świadczy że lufa jest nie od tego modelu rewolwera.

Pozdrawiam, Michał
Napisano
Panowie proste pytanie, widzielscie kiedyś rewolwer sytemu Lefaucheux z zamknietym szkieletem ?? jakim cudem wystajace z nabojow piny mialy by zmiescic się w pod charakterystycznym dla zamknietego szkieletu tzw mostkiem" ?
Pomijając taki szczegol ze kurek tego destrukta zupelnie nie przypomina kurka z Lefaucheux bo ten uderzal nie z tylu jak tu wyraznie widać, a od góry.
Napisano
Jak powyzej, nie ma miejsca na sztyfty" od gory, nie jest to tez konwersja na centralny, czy tez boczny.

Opis rewolweru trzpieniowego, przy zdjeciach sa opisane cechy charakterystyczne.
Napisano
Widze iz nie dodalem linku: http://www.dobroni.pl/rekonstrukcje,rewolwer-trzpieniowy-systemu-lefaucheux,8782

Luftlander - ciekawe wzory. Rama zamknieta, ma jednak wciecia na trzpienie.
Napisano

Witam, prosiłbym o pomoc w identyfikacji resztek rewolweru (o ile prawo forum pozwala). Ktoś kiedyś mi mowił, że jest to pierwszo wojenny rewolwer (włoski albo węgierski).

Dziękuje za pomoc

Napisano
Moim zdaniem jest to rewolwer nieokreślonego typu i to nie koniecznie chałupnicza konstrukcja , po prostu w tym czasie (przełom XIX i XXw ) była cała masa różnych manufaktur które wytwarzały tanią broń dla każdego ... Moim zdaniem ten rewolwer jest przykładem czegoś takiego kaliber zapewne .32 , produkcja cywilna , możliwe że ktoś chciał to przeborować na coś innego stąd inna lufa ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie