Skocz do zawartości

Wojskoznawstwo - kierunek studiów

skorp92

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mianowicie chciałbym się dowiedzieć czy ktoś jest w trakcie bądź zna się na tym kierunku studiów. Nie interesują mnie ogóły lecz szczegóły dotyczące pracy oraz trudności studiów. Pozdrawiam.
p.s.
(Mam nadzieję, że dobrze wybrałem miejsce na forum)

(Mam nadzieję, że dobrze wybrałem miejsce na forum)"

Miejsce na forum tak, ale forum niekoniecznie.
Spróbuj napisać na http://www.dobroni.pl/
myślę, że tam znajdzie się więcej zainteresowanych. pozdr

Aj, nie ten guzik przcisnalem a nie mozna edytowac.

Chacialem sie zapytac co to za zwierze 'wojskoznawstwo'? - nie przyjmuj tego jako zlosliwosc, po prostu sie tym terminem nie spotakalem, co znaczy tyle co nic.

Czy chodzi ci o historie wojskowosci - wtedy szukaj na odpowiednich forach historycznych - na pewno sa. Znam na pewno kilka osob ktore niedawno na takich studiach byli.

Czy chodzi o 'skoly wojenne' czyli nauke o wojskowym rzemiosle?

Gebhardt, rozumiem, że czasem pojawiają się różne dziwne analogizmy, ale skoro pytanie jest zrozumiałe to nie widzę powodu żebyś wciskał swój post, który: nie zmieni sensu zadanego pytania, nie odpowie na zadane pytanie, który zirytuje chociażby mnie... Jeżeli jesteś inteligenty, a wierzę, że jesteś to bardzo dobrze zrozumiałeś o co chodziło koledze skorp92.

ii! Polskie znaki zobowiązują do ich używania.

Nie napisałem tego złośliwie. Pozdrawiam

Ano widocznie nie jestem inteligentny bo nie zrozumialem i dlatego sie pytam. Zaleznie od odpowiedzi kol Skorp92 mozliwe ze bede mogl pomoc. Czyli zadane pytanie zmieni sens (dla mnie) i ewentualnie pomoze w znalezieniu odpowiedzi (dla Skorpa92).

A jezeli to Ciebie kol Zbyniek irytuje to trudno. W koncu temat Skorpa92 i do niego pytanie nie do Ciebie, wiec On zdecyduje czy mi udzieli wyjasnienia czy nie.

Jakbym mial polskie znaki to bym ich uzywal, ale nie mam.

Drodzy forumowicze, proszę się nie przekomarzać ;P przecież każdy z was może napisać co wie, bez zbędnego wytykania się przysłowiowym palcem". Otóż stoję przed największym jak dotąd wyzwaniem, wybór STUDIÓW. W UMK(Uniwesytet Mikołaja Kopernika) w Toruniu są ciekawe kierunki, w których wymagana jest geografia. I zastanawiam się nad wojskoznawstwem,gegrafia, oraz (coś z kartografią, geodezją).
Dlatego chciałbym aby ktoś kto ma styczność z takimi osobami się wypowiedział.

Gebhardt - Jak watek zostal zalozony to tez mnie tytul watku zaintrygowal. Sprawdzilem, faktycznie takowe dziwadlo (pod wzgledem nazwy jak i samego kursu) powstalo w Toruniu na UMK: http://www.his.uni.torun.pl/wydzial/wojskoznawstwo.pdf

Coś podobnego jest też na akademii marynarki wojennej.
Kolego skorp- zastanów się, co zamierzasz robić po takim kierunku?
Jeżeli masz dzianych starych, którzy bedą Cię utrzymywać do końca życia, to jak najbardziej.Ale jak planujesz sam zarabiać na swoje utrzymanie, to już lepiej zrób archeologię - też w Toruniu możesz.
Piszę to jako absolwent innego, choć równie idiotycznego kierunku.

Na mój gust, to jest zakamuflowany kierunek nauczycielski, tylko fajnie się nazywa.Prawdopodobnie na ostatnim roku dojdzie opcjonalny blok pedagogiczny dla chętnych.Po tym MOŻE będziesz miał uprawnienia do nauczania historii, ale i to nie pewne.
Innej opcji zatrudnienia mimo szczerych chęci i sporej wyobraźni- wyobrazić sobie nie mogę.
Pieprzenie, że po tym będzie się można zaczepić w wojsku, to tylko pieprzenie.Chcesz iść do wojska, to wybierz uczelnię wojskową z prawdziwego zdarzenia.
Jak powiedziałem -kierunek dla tych, którzy nie muszą martwić się o zarabianie, a potrzebują dyplomu wyższej uczelni, żeby ładnie wyglądał na ścianie.

Mietek - dzieki, wlasnie o to mi chodzilo. Niestety moje znajomosci uczyly sie historii wojkowosci wiec nie moge pomoc. Sylabus bardzo ciekawy - no wlasnie ale dla takiego jak tzn hobbysty. Jak nic przypomina np muzykologie, przedmiot ktory biora przyszli nauczyciele ale ktory raczej do kariery muzyka nie przygotowuje.

Ostatnio takie dziwaczne kierunki powstają w rozmaitych prywatnych WSTG (Wyższych Szkołach Tańców Góralskich). Jak któraś zwietrzy interes, to dokoptują 2 wojskowych emerytów plus jednego historyka i będzie przyciągający klientów kierunek z wyselekcjonowaną kadrą naukową:-)

A tak na serio, to chyba Akademia Obrony Narodowej ma w swojej ofercie studia podyplomowe z historii wojskowości. Czy ma też podobne studia pierwszego stopnia - sprawdź na ich stronie.

Sadze ze troche w krytyce jest tu przesady. Wydaje mi sie ze krytykujemy wola ze nie daje mleka :).

Nie kazda nauka ma za cel przygotowanie do rzemiosla i dobrze ze tak jest bo inaczej wiedza nie rozwijalaby sie. I nie kazdemu jest potrzebne specyficzne fachowe wyksztalcenie na poziomie uniwersyteckim.

Ahueca - polemizowalbym. Ten co byl w wojsku (czy w jakimkolwiek innym zawodzie), zna je bardzo dobrze ale w bardzo waskim zakresie wlasnego osobistego doswiadczenia. Wojskowosc to nie jest twoj pluton, kompania, pulk czy nawet sztab, dzisiaj i wczoraj, ale zjawisko ogromne, ogolnoludzkie, z wlasna wielotysiecnoletnia historia, etyka, prawem i technologia etc. Znajomosc tego wielkiego tla moze nie jest potrzebna dla przecietnego fachowca, osoba ktora chce przodowac w swoim zawodzie powinna je poznac. I tu widze fachowe zastosowanie takiego kierunku.

Jakosc 'produktu' to juz zgola inna bajka i zalezy od uczelni. I co do tej jakosci robisz Skorp jaknajbardziej sluszne badania :).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie