Skocz do zawartości

Sd.Kfz.251 i Pz.Kpfw.V Panther" - jakie wersje?

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 151
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Czy chodzi o stelaż z tyłu w sensie szczegółów? Wydaje mi się także że brakuje zewnętrznych części kół nośnych, czyżby lokalna ludność już rozpoczęła demontaż pojazdu?
Napisano
Zwróć uwagę na tylną część błotnika, jest mniej masywna. Przedział agażowy" w Sd.Kfz.7 jest dłuższy, przez co drzwiczki zamykające mają bardziej prostokątny kształt- w Sd.Kfz.6 zbliżone są do kształtu kwadratowego. Stelaż? Z tym to różnie bywało, ale może to być kolejny szczegół.
Zewnętrzne koła, tak jak zauważyłeś znalazły amatorów.
Napisano
Zewnętrzne koła od Sd.Kfz'ów zawsze ginęły jako pierwsze ;)
Dzięki Mirosławie za sprostowanie! Foto z okolic Łodzi I.45 r., na haku 8,8 cm PaK 43.
Napisano
Gdzieś na 'Odkrywcy' był wózek zbudowany z użyciem tych kół, więc amatorów na nie było trochę. Z resztą polskiemu chłopu wszystko się przydaje. Szkoda że kolega bjar_1 nie dał zdjęcia tego co 'na haku' :). Wtedy wszystko byłoby o wiele prostsze.
Napisano

Dostałem taką oto fotę z kociakami, znajomy twierdzi że znalazł ją na jakiejś rosyjskiej www przy czym to Lisów koło Kielc i wozy 424.sPzAbt... Coś więcej na ten temat? Lisów, czy nie?

Napisano
W jednej ze swoich publikacji T.Jentz przypisał ten czołg do s.H.Pz.Abt. 509. Oba oddziały, czyli 501 i 509 walczyły we wrześniu 1944 roku w jednym rejonie, podlegały XXXXVIII.Panzerkorps. We wrześniu 509 przekazał 501 swoje pozostałe czołgi Pz.VI Ausf.E.
Jeżeli uznamy, że to co widać na zdjęciu( mam inne ukazujące cały czołg) to resztki kamuflażu zimowego, to może wskazywać na Lisów. Albo musimy cofnąć się do sierpnia, września 1944.
Znak taktyczny jest w dobrym stanie,wygląda świeżo" co znów skłania do przyjęcia opcji lato, wczesna jesień 1944.
Napisano
Więc jednak zagwozdka, ale tereny Polski jak najbardziej. Szkoda, że nie da się przypisać konkretnej lokalizacji... Niech będzie: Lisów (?).
Ciekawe ile rzeczywiście Tygrysów" tam utracili...
Napisano
Czołg na drugim planie to ewidentnie po jarzmie lufy król".
Też jak dla mnie resztki białego kamuflażu.

W którym miejscu tam jedna jednostka posiadała w tym samym czasie tigry i tigry króle" ?
Napisano
bjar_1 napisał:
Ciekawe ile rzeczywiście "Tygrysów tam utracili..."
Na to pytanie może jedynie odpowiedzieć strona rosyjska. Jak to już bywało w podobnych przypadkach, dokonywali inwentaryzacji wraków. Być może zachował się jakiś ślad w ich archiwach.
Napisano
Aha. Jeszcze odnośnie 424-tego, w moich zapiskach znalazłem, że batalion miał prawdopodobnie 28 „Tiger II” oraz 22 „Tiger”. Jak te czołgi były rozdzielone na poszczególne kompanie?
Napisano
Byłbym ostrożny w określeniu liczby i typów czołgów w s.H.Pz.Abt. 424. w styczniu 1945. Na przestrzeni kilku miesięcy czyli od września`44 do stycznia`45 proporcje musiały ulegać zmianom. Patrząc na wrak z Częstochowy będący dość ciekawym szczepanem" - wieża starego typu na nowszej wersji podwozia- źródła i ilość pozyskiwanych czołgów mieszczą się w przedziale widzę ciemność".
Co do rozmieszczenia czołgów w kompaniach. Królewski stojący za wrakiem T" Ausf. E z numerem taktycznym 102 ma numer 113. Istnieje zatem poszlaka o umieszczaniu czołgów dwóch wersji w jednej kompanii.
Napisano
Odnalazłem w czeluściach sieci pozostałe 4 czy 5 ujęć z Lisowa" i podesłałem historykom-tubylcom. Może coś uda się zweryfikować w terenie...
Napisano

Według miejscowego historyka kol. Adama - NA 100% LISÓW!!

Rejon dróg na Maleszowę, Brody, Brudzów i polną drogę którą teraz można wyjechać na Piotrkowice".

Napisano
Kilka lat temu będąc w Lisowie rozmawiałem z tubylcem w podeszłym wieku, który pokazał mi dwa miejsca w których stały wraki niemieckich czołgów. Oba są w odległości kilkuset m w linii prostej od punktów wskazanych na mapie zaś jedno z nich jest przy polnej drodze".
Napisano
W Lisowie było wiele wraków. Na pewno było też kilka czołgów (w tej liczbie Pz.Kpfw.IV) i transportery opancerzone.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie