Swiety82 Napisano 10 Luty 2012 Share Napisano 10 Luty 2012 Radek pewnie próbuje wydostać się spod cegieł :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobiepan Napisano 10 Luty 2012 Share Napisano 10 Luty 2012 Radek jest już na Bahamach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cobrasaper Napisano 10 Luty 2012 Share Napisano 10 Luty 2012 może kolejne opowieść Bagneta ss to są ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 Bez przesady :) może zacznijmy obstawiać? daje 2 boratynki, że nic tam ma... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patton12 Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 Bursztynowa komnata??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek28 Napisano 11 Luty 2012 Autor Share Napisano 11 Luty 2012 Witam.po wstępnych odwiertach:wiertło przeszło przez grubość ściany i poczułem luz,natomiast prubowałem upchnąć metrowy pręt ale nie chce wchodzić.Bedę musiał wypożyczyć młot wyburzeniowy i zrobie większą dziure.Odezwe się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 e tam nic tam nie bedzie. co najwyzej tona gruzu i nic pozatym:] to jest zbyt piekne zeby bylo prawdziwe:Pco nie zmienia faktu ze jestesm ciekawy jak sie to potoczy dalej.M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andzy Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 Czekamy na sprawozdanie:) takie akcje zawsze pobudzaja wyobraznie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krychus Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 Verdammt"... powiedział Hitler po wydobyciu jego sztab złota... ;) Pozdrawiam, K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
excavator Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 Obstawiam że w środku znajduje się zabalsamowany" Sokół 1000 i flaszka wody ognistej z listem dla szczęśliwego znalazcy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek28 Napisano 15 Luty 2012 Autor Share Napisano 15 Luty 2012 Witam.Wczoraj załatwiłem młot wybyrzeniowy i wytrąbiłem dziure na wylot,za ścianą napotkałem na glinę ale taką nie zbitą.Miałem nadzieję,że może zasypana jest tylko troche, tak więc wziołem sie do głębszego kopania w głąb.W sumie wykopałem w poziomie 1,5 m i natrafiłem tylko na żyłę węgla ponieważ mieszkam w rejonie gdzie wszędzie jest węgiel.Tak,że poza gliną i węglem nie ma niestety żadnej piwnicy.Więc jest tak jak pisał kolega trochę wcześniej,że kiedyś zasypywano częsć piwnicy.Nie powiem,że nie jestem rozgoryczony ale cóż trudno.W takim razie sprawe uważam za zakończoną ale za to nakręcony jestem bardzo na poniemieckie skarby i w niedługim czasie będę zakupywał wykrywacz metali i jak śniegi odejdą trochę polatam po okolicy i nie tylko.Pozdrawiam wszystkich.Acha dodam zdjęcie,żeby nie było,że jestem gołosłowny.Do dziury wsadziłem żarówkę na kablu i cyknęłem fotke.Pozdro !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahueca Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 Przeczesz wykrywką ten wypełniacz ze środka, powinny tam być monety, guziki i inne drobne przedmioty. Ja kiedyś trafiłem w takiej zasypanej piwnicy na rzadki numizmat z księstwa pomorskiego i piękny naparstek z archaicznymi cechami, może nawet średniowieczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torba5 Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 Radek ja Ci osobiście dziękuje za dotrzymanie słowa co w tego typu opowieściach kończy sie tylko na bajdurzeniu zazwyczaj, widać może być inaczej...a ty ahueca nie bredź błagam.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahueca Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 Kolego Torba, małe chyba masz doświadczenie, jeśli lekceważysz takie gruzowiska. A można w nich znaleźć mnóstwo fajnych rzeczy, najczęściej monety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 Popieram kolege torba5, zawsze kończy się sprawdze i dam znać" i cisza... a tu finisz. To nic że nie znalazłeś skrytki ale z takim konsekwentnym podejściem zapewne nie raz trafisz coś ciekawego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patton12 Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 Szkoda, że nic nie było no, ale coż, może innym razem się poszczęści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torba5 Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 ahueca pokaż naparstek i ten rzadki numizmat bo jak na tą chwile duperele opowiadasz ,a dwa jak ma przeczesać wykrywką ten wypełniacz wsadzić ją tam przez tą wykutą dziurę czy rozwalić pół piwnicy wybrać łopatą a potem czesać czesać i czesać bo w takim wypadku twoje doświadczenie to mnie przerasta bredzisz i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahueca Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 Ponieważ zostałem obrażony przez jednego z Użytkowników, wstawiam zdjęcie wzmiankowanej monety, którą znalazłem w takiej właśnie zasypanej piwnicy- Filip Juliusz, ostatni książę pomorski. Dałem ją kilka lat temu do identyfikacji na Forum, ale wyszukiwarka nie chce mi znaleźć tego wątku. Oprócz tej w takich gruzach często znajduję bardziej pospolite miedziaki pruskie i hitlerowskie, ale mnie i one cieszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torba5 Napisano 16 Luty 2012 Share Napisano 16 Luty 2012 jak obrażony w jaki sposób a naparstek gdzie ? dalej czekam na twoje propozycje przeczesania piwnicy wykrywką oczywiście takiej w wydaniu Radka brniesz dalej w pierdoły ,pogrążasz sie w mule po piwnicach z wykrywaczem który w dziury w ścianach wsadzasz no gratuluje masz talent odpuść bo pierdoły piszesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomciuncio Napisano 16 Luty 2012 Share Napisano 16 Luty 2012 Kolego Torba, może sam sobie odpuść. Nikt Tobie nie każe robić takich rzeczy. Powiem jeszcze tyle,że fanty znaleźć można wszędzie i w różny sposób, więc do szukania a nie marudzenia w nie swoich wątkach marsz! Przykład masz podany w poście wyżej... moniak gratki.pozdrawiam Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahueca Napisano 16 Luty 2012 Share Napisano 16 Luty 2012 Wielce Szanowny Kolego Torba! Zdjęcia naparstka nie zamieszczę, ponieważ mieszkam obecnie na wysepce na Oceanie Atlantyckim, a wszystkie artefakty zostały w Ojczyźnie. Fotkę monety akurat miałem, ponieważ dałem ją do identyfikacji na Forum, a naparstka nie identyfikowałem, więc nie zrobiłem zdjęć. Co do eksploracji zasypanej piwnicy- masz rację, iż nie jest to łatwe. Wszelako, gdybym był na miejscu Kolegi Radka, wykułbym niewielką dziurę, na tyle, by zmieściła się łopata i przerzuciłbym tyle materiału ile się da, choćby i kilka łopat, by sprawdzić, co tam jest :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahueca Napisano 16 Luty 2012 Share Napisano 16 Luty 2012 Przy okazji, poniekąd offtopując, chciałbym wyrazić swe podziękowania dla Szlachetnego Kolegi Tomciunio, który opowiedział się po stronie prawdy po lepszej stronie naszego fachu- czyli pasji do historii i niepohamowanej ciekawości- co jest za ta ścianą? Składam Koledze Tomciunio najserdeczniejsze podziękowania za podtrzymywanie szlachetnego ethosu Poszukiwacza!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 17 Luty 2012 Share Napisano 17 Luty 2012 Dzisiaj akurat zrywaliśmy poniemieckie listwy przypodłogowe, ciekawostka że na samym rogu w narożniku pod listwą leżała sobie monetka :) nie wiem jaka, nie czyściłem jeszcze ale skąd się tam wzięła? Pewnie jakiś niemiaszek a szczęście" rzucił... a więc fanty są wszędzie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 18 Luty 2012 Share Napisano 18 Luty 2012 czasami dzieciaki mogly powrzucac, ja kiedys podczas renowacjii starych drzwi i zamkow trafilem 2 monetki pfeningi z 22. byly w zamku tzn w tej komorze:) bo zamek byl ten nie wiem jak to nazwac kasetowy" przykrecony 4 srubami do drzwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek5 Napisano 18 Luty 2012 Share Napisano 18 Luty 2012 Najwiecej jest pod lawkami w kosciele-kiedys w pewnej parafi fundneli sobie nowe eleganckie lawki a stare wyrzucali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.