dareckif Napisano 31 Styczeń 2012 Autor Napisano 31 Styczeń 2012 Prosze o identyfikację szabli,którą mam po dziadku,dlatego 100 procentowa oryginalność,ale niestety moja wiedza się na tym kończy.Ewentualnie czy ma jakąś wartość-jaką.Produkcja Warszawa G.Borowski
dzieci3 Napisano 31 Styczeń 2012 Napisano 31 Styczeń 2012 Wartość zdecydowanie,pamięć po dziadku.Pamiątka rodzinna czy może coś mieć większą wartość od takiej...
por.pil.020 Napisano 31 Styczeń 2012 Napisano 31 Styczeń 2012 Jest to polska szabla wz.21/22. Wartość duża, szkoda tylko że złamana... Zgadzam się z przedmówcami - pamiątki rodzinne są bezcenne, przynajmniej dla mnie...
lew_1988 Napisano 31 Styczeń 2012 Napisano 31 Styczeń 2012 Dokup replikę pochwy i już będzie fajna rzecz na ścianę. Nie musisz przecież każdemu szable pokazywać a tak będziesz miał coś fajnego. chyba ze masz pochwę.
kowalinho Napisano 1 Luty 2012 Napisano 1 Luty 2012 Jak zmienisz głownię, to będziesz miał tylko jedną z tysięcy polskich szabel i to składak. Jak zostawisz ją jak jest, będziesz miał jedyną w swoim rodzaju szablę z historią, po Twoim przodku. A jak Cię razi zniszczona głownia, dokup replikę pochwy i wyjmuj szablę tylko kawałek, mówiąc, że reszty widz nie jest godzien oglądać. :-)
bocznica Napisano 1 Luty 2012 Napisano 1 Luty 2012 W tych szablach często w epoce głownie były zmieniane, poza tym rękojeść jest przykręcana,także cała operacja jest odwracalna.Proponuje szukać oryginalnej głowni,sama rękojeść przekracza takowej wartość,a głownie się trafiają.
stock84 Napisano 1 Luty 2012 Napisano 1 Luty 2012 Trafiają się czasami na giełdach oryginalne głownie i pochwy.Mimo iż byłoby to dość sporym odejściem od oryginału rodzinnego to spróbowałbym skompletować całość.Głownie(najróżniejsze w tym wypadku) chodzą po fajnych cenach.Najważniejsze, że masz rękojeść w ładnym stanie...
Pytanie
dareckif
Prosze o identyfikację szabli,którą mam po dziadku,dlatego 100 procentowa oryginalność,ale niestety moja wiedza się na tym kończy.Ewentualnie czy ma jakąś wartość-jaką.Produkcja Warszawa G.Borowski
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.