Skocz do zawartości
  • 0

nietypowe wgniecenia łusek

Ave Danzig

Pytanie

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

nie pamiętam czy były blisko siebie bo od razu szły do wora, teren mniej więcej 500m2, z 300 łusek wyszły tylko 2 takie.

Z identycznymi biciami Hasaga było kilkanaście sztuk, większość ze śladami odstrzelenia z MG34 (lekko wgięte szyjki, 5mm poziome wgnieceniu u dołu), więc może i te też z niej wyplute...

fotka szykji Hasaga

Napisano
Może przy podawaniu naboju z nastąpiło jakieś uderzenie i taśma spowodowała takie odkształcenie?
(Nie znam się,tak mi przyszło na myśl..)
Napisano
Osobiście myslałem że ślady są po czymś takim (na samym dole)
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=634789

tylko prawdę mówiąc nie mam pojęcia na jakiej zasadzie działa to ustrojstwo...
Napisano
Ave to ustrojstwo służyło do wyciągania,ale tylko gdy kawałek łuski po pęknięciu został w komorze.Po włożeniu końcówki w komorę i pociągnięciu wajchy do tyłu,środkowy pręt rozpierał zewnętrzną tulejkę jednocześnie klinując się na łusce i wyciągając do tyłu.
To też nie mógł w żaden sposób tak nagiąć łusek.

Zwyczajny efekt obicia się o jakiś element broni,a czy było to efektem uszkodzonej broni,przypadku czy np konfrontacji z odbijaczem łusek(coś ala FG42) to już raczej nie dojdziem.
Napisano
nasuwa mi się myśl,że mogły zostać odstrzelone w 'nietypowej komorze nabojowej' a ślady powstały od mocowania" naboju ... ? ? ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie